AcasăPoliticaUcraina încurcă socotelile. Cât se va mai extinde Uniunea Europeană?

Ucraina încurcă socotelile. Cât se va mai extinde Uniunea Europeană?

Chiar și în cele mai bune vremuri, extinderea UE duce la o diluare a puterii membrilor existenți. Iar dacă aceasta înseamnă și un cost economic, rezistența crește și mai mult.

Nu se știe dacă clubul european va mai putea să primească noi candidați

În plus, dacă nu există niciun motiv imperios de securitate, iar candidații trag de timp în privința reformelor, procesul se blochează din nou, subliniază Politico. Aceasta a fost povestea Balcanilor de Vest și a Turciei: economii sub media UE, guvernanță slabă, conflicte nerezolvate și politizarea extinderii – alături de garanția de securitate oferită de aderarea la NATO a Turciei, Albaniei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului, precum și de prezența alianței în Kosovo – au golit de mult timp impulsul pentru extindere.

Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina și posibilitatea perspectivelor de aderare a așa-numitului „trio estic” (Ucraina, Moldova și Georgia) au readus extinderea pe agenda europeană. În aceste cazuri, vorbim din nou de țări relativ sărace, democrații fragile și conflicte nerezolvate. Și în acest caz, UE ar evita extinderea. Totuși, rămân multe răspunsuri de dat în lunile și anii următori.

În primul rând, ce țară este mai întâi vizată să intre în clubul european? Atunci când Ucraina, Moldova și Georgia au fost recunoscute drept candidate anul trecut, Albania și Macedonia de Nord au deschis negocierile de aderare. Eforturile de cuplare cu Balcanii de Vest vor continua să fie impulsionate.

Asta nu înseamnă că, în următorul deceniu, UE va fi marcată de o nouă extindere de la 27 la 35 sau 36 de state membre. O astfel de abordare de tip „mega-pachet” ar putea duce la blocarea din nou a extinderii și/sau la o marginalizare totală a priorităților de reformă și a unui proces bazat pe norme.

În plus, o extindere de tip big-bang ar avea loc probabil peste un deceniu sau mai mult, iar probabilitatea este că, până atunci, forța politică se va fi epuizat. Acest lucru este legat de o întrebare crucială privind modul în care se va dezvolta blocul:  în prezent,campania de extindere se referă în esență la Ucraina – cea mai mare și cea mai complexă țară care trebuie inclusă. Chiar și cu cele mai bune intenții la Kiev, la Bruxelles și în toate capitalele europene, este greu de imaginat cum ar putea să intre în UE în mai puțin de zece ani.

Extinderea blocului comunitar este un proces cu mulți actori și cu divergențe(și interese) naționale. Războiul Rusiei în Ucraina a schimbat geopolitica europeană. Cu toate acestea, în spatele optimismului politicienilor,  o Uniune mai mare reprezintă o sarcină  uriașă și poate că nu toate statele membre sunt în stare să o rezolve.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
501 afisari

1 COMENTARIU

  1. NICI SA NU AUD DE UCRAINA CA SI DE RUSIA.NU ESTE NICI O DIFERENTA SI AR TREBUI LASATI SA SE BATA PANA SE VOR TERMINA INTRE EI.OARE CINE CASTIGA DIN ACEST RAZBOI:AMERICA.OARE CEREALELE EXPORTATE NU SUNT ALE AMERICII CARE CULTIVA PESTE UN MILION DEHECTARE IN UCRAINA?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger