AcasăPoliticaUcraina, în conflict cu Republica Moldova și China. Le-au confiscat mărfurile

Ucraina, în conflict cu Republica Moldova și China. Le-au confiscat mărfurile

Furturi, în numele războiului

Miliardele de euro și de dolari primiți de Ucraina, precum și miile de tone de ajutoare umanitare nu sunt de ajuns pentru oficialii de la Kiev. Aceștia au decis să confiște orice fel de marfă intră în portul Odessa, Astfel, un producător din Republica Moldova a rămas fără o sută de tone de sucuri pe care încasase deja banii din China. Producătorul moldovean a afirmat că, potrivit ordinului ministrului Apărării ucrainean, toate mărfurile care ajung în Odessa sunt confiscate direct.

În dragoste și în război totul este permis. Sau ce trece prin Odessa, rămâne în Odessa. Cam acestea sunt principiile după care se ghidează autoritățile din Ucraina. Astfel, mărfurile care ajung în portul Odessa, chiar dacă nu au nicio legătură cu Rusia, sunt confiscate de ucraineni, fără drept de apel.

Potrivit TVR Moldova, unul dintre cei mai mari producători de sucuri din Republica Moldova a rămas fără o sută de tone de produse, după ce patru containere au fost confiscate în portul din Odessa, iar sucul a fost distribuit cetățenilor ucraineni, conform deciziei autorităților din Ucraina. Marfa, în valoare de 100.000 de euro, ar fi trebuit să ajungă în China. Directorul companiei de conserve din Orhei a aflat că sucurile nu mai sunt în drum spre China, ci au fost confiscate în Ucraina. Pentru cele patru containere de sucuri producătorul primise deja banii de la partea chineză. Simion Mudrea, patronul firmei producătoare, susține că ucrainenii nu au confiscat în portul Odessa numai marfa acestuia, ci mai multe containere, cu paste făinoase, orez și apă. Ordinul de confiscare a fost dat de ministrul Apărării din Ucraina.

Cetățenii din Republica Moldova s-au arătat extrem de indignați de măsurile luate de ucraineni, în condițiile în care țara vecină i-a primit cu brațele deschise pe refugiați și a făcut sacrificii enorme pentru a le oferi adăpost și hrană. Rămâne de văzut ce reacție va avea China, în condițiile în care această țară tocmai a trimis Ucrainei un ajutor în valoare de 10 milioane de yuani.

Democrația, ucisă la Kiev

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat suprimarea activității unor partide din opoziție. Decizia ar fi fost luată de Consiliul de Securitate și Apărare Națională, care a interzis, în timpul legii marțiale, funcționarea partidelor „Platforma de opoziție – Pentru viață”, „Partidul Sharia”, ”A noastră”, „Blocul de opoziție”, „Liva Opoziție”, „Uniunea forțelor vii”, ”Putere”, „Partidul Socialist Progresist al Ucrainei”, „Partidul Socialist al Ucrainei”, ”Socialist” și „Blocați Volodymyr Saldo”. Liderul de la Kiev a interzis aceste partide deoarece erau considerate pro-ruse, eurosceptice sau antiliberale, două dintre acestea fiind reprezentate și în Parlament. ”Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea sau complicitatea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Partid unic, televiziune unică

Potrivit unui decret semnat de președintele Volodimir Zelenski, toate televiziunile naționale se vor transforma într-un singur post. Liderul de la Kiev a explicat măsura prin faptul că este important, în temeiul legii marțiale, să existe o politică unificată de informare. Înainte de decretul lui Zelenski, patru posturi TV ucrainene – ICTV, 1+1, Inter și Ucraina – își uniseră transmisiunile. Deputatul de opoziție Mykola Kniazhytsky, proprietarul canalului Espresso TV, a declarat că decretul este „ilegal și nedrept”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.