AcasăPoliticaUcraina, capcana NATO

Ucraina, capcana NATO

Alianța nord-atlantică trebuie să aibă grijă de propria apărare, nu de pretențiile lui Zelenski

Când Volodimir Zelenski va participa miercuri la summitul anual al NATO de la Vilnius, țara sa va fi purtat un război de supraviețuire împotriva Rusiei timp de 503 zile.

Zelenski  vine în capitala lituaniană cu un obiectiv strategic: să obțină un loc la masa NATO.Pentru Ucraina, alianța condusă de SUA reprezintă securitatea pe termen lung. Articolul 5 din tratatul NATO este o clauză de apărare reciprocă, susținută de armele nucleare americane, britanice și franceze.

Iar pretențiile Kievului merg dincolo de apărare. Prin aderarea la NATO, Ucraina ar primi un bilet de intrare fără echivoc în „vest”, o ruptură de influența Moscovei.Dar NATO nu știe cum să se poziționeze cu cererea de aderare a Ucrainei.

„Ceea ce cred eu este că locul Ucrainei de drept este în NATO”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, pentru Financial Times. „Este la latitudinea aliaților să decidă când este momentul potrivit”.

Dar optimismul  lui Stoltenberg nu este împărtășit de președintele SUA. Joe Biden spune că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO. Și are dreptate.

După mai bine de 17 luni de război, timp în care aliații din NATO au oferit Ucrainei un sprijin militar și financiar de peste 160 de miliarde de dolari, capitalele occidentale se confruntă cu o problemă mult mai mare. Cât de pregătiți sunt cei 31 de membri ai NATO pentru a lupta într-un război împotriva Rusiei? Și vor să o facă?

La București, în 2008, au fost semănate semințele actualei dileme a NATO. În cadrul unei întâlniri matinale din a doua zi a summitului alianței din acel an, secretarul general de atunci, Jaap de Hoop Scheffer, s-a întâlnit cu președintele american George W. Bush și cu omologii săi francez și german, Nicolas Sarkozy și Angela Merkel.

Rezultatul faptului că Merkel și-a atenuat opoziția față de propunerea lui Bush de a oferi statutul de membru Ucrainei și Georgiei, a fost o declarație a întregii alianțe NATO.

Ambele țări „vor deveni membre ale NATO”, se spunea, fără anunțarea unui calendar. Această declarație, în același timp neechivocă și neangajantă, a fost salutată ca o realizare majoră. De atunci a urmat o lungă pauză. Kievul și Tbilisi s-au trezit prinse între cele două poziții: expuse ca viitori membri ai NATO, dar fără niciuna dintre protecțiile alianței care vin odată cu aderarea.

Patru luni mai târziu, tancurile lui Putin au intrat în nordul Georgiei. În 2014, Rusia a  anexat peninsula ucraineană Crimeea. NATO, după cum bine știa Kremlinul, refuză să accepte noi membri cu „conflicte înghețate” pe teritoriul lor. În afară de retorica de condamnare, NATO a făcut prea puțin pentru a pedepsi Moscova.

„Cel mai periculos loc pentru țările vecine Rusiei este să stea în sala de așteptare a NATO”, subliniază Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei.

Însă ușile nu sunt deschise: niciun membru al alianței nu crede că Ucraina se poate alătura în timp ce se află în război. Există aspecte care nu sunt negociabile: inclusiv reformele anticorupție, utilizarea de armament modern, la standarde Nato, interoperabil cu armatele aliaților și structuri care să protejeze informațiile secrete ale alianței. Ucraina nu bifează niciun punct.

Asta este realitatea –  Zelenski se va întoarce cu mâna goală de la Vilnius. Dar NATO alunecă într-o capcană: va fi greu să aibă grijă de propria apărare, adăugând pur și simplu o altă țară dependentă de armele alianței.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
978 afisari

6 COMENTARII

  1. „Joe Biden spune că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO.”? Parcă văd că drogangiul de Zelemski îl ia la palme pe Biden. Cum de-și permite să nu primească Ucraina în NATO? Așa se întâmplă dacă vrei să faci jocurile SUA în vestul Europei, destabilizând chiar UE, purtând un război în interesul SUA. Încă mai cred unii că războiul ruso-ucrainean este între cele două state, care de fapt este între SUA și F. Rusă dar purtat de Ucraina care sacrifică vieți omenești, economia și stabilitatea regională în apărarea marilor interese economice ale americanilor de aici, inclusiv ale familiei Biden.

  2. NATO A FACUT O MARE AFACERE DIN UCRAINA…MAI EXACT AFACERILE CU ARME AU GASIT O MARE PIATA,DUPA IRAK SI AFGFHANISTAN

    DAR LA NIVEL GLOBAL STRATEGIA NATO A DEVENIT CONFUZA…SI-A PIERDUT ALIATII TRADITIONALI DIN GOLF-ARABII CU PETROLUL CARE ACUM INTARESC ECONOMIA CHINEZA

    USA A INCEPUT SA FIE IN PIERDERE ECONOMICA MASIVA DATORITA REGRUPARII FOSTILOR ALIATI IN FAVOAREA CHINEI

    RAMAN LA PAREREA MEA-NATO ARE O CRIZA DE STRATEGIE SI LOGISTICA>>>SI-A FACUT MULTI INAMICI SI A PIERDUT ALIATI

  3. Daca va amintiti si Rusia a cerut sa fie membru Nato cu ani in urma dar au fost refuzati. Pentru ca Nato nu este o alianta defensiva in schimb menita sa realizeze visurile imperialiste ale americii: distrugerea rusiei si chinei, instalarea imperiului american in toata lumea

  4. Jeglanski vine la masa NATO de la Vilnius pt ca au invitati de seama din Columbia si masa e lunga pt liniutze la fel de lungi pt VIP urile prezente

  5. Jeluienski ar face bine s-o șteargă până nu se trezesc ai lui-câți or mai fi-și-l controlează la beregăți!

  6. 1) Ukraina nu a primit nimic, sau aproape nimic – 160 de miliarde$ este Intregul Buget Militar al Federatiei Ruse pe doi ani si jumatate. La banii astia Ukraina ii faceau muci pe Rusi.
    2) In Ukraina sint esterminati Nevaccinatii din Ukraina. De ce nu sint trimisi inapoi in Ukraina barbatii refugiati in Tarile NATO din UE? Nu credeti? La Odessa in 1941, Ion Antonescu a exterminat Legionarii.
    3) In 1949 Armata Nationalista a Generalissimului Chinez Chiang Kai Shek , cu sprijin SUA a ocupat Taiwanul. Taiwanul nu a scapat de sub ocupatia Kuomintang-ului nici pina azi.Este posibil ca o Armata Nationalista Ukrainiana infrinta in Ukraina sa ocupe , cu sprijin SUA, Romania si Bulgaria? De ce i-a cerut , mai deunazi, Zelenski Presedintelui Bulgar la Sofia intreaga Rezerva de Munitie a Armatei Bulgare?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger