AcasăPoliticaUcraina a învățat o lecție umilitoare: dependența de capriciile americanilor

Ucraina a învățat o lecție umilitoare: dependența de capriciile americanilor

Ucraina depinde de toanele politice ale Unchiului Sam

În ultimul moment posibil, după luni de tergiversări, Congresul american a aprobat asistența militară în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Într-un vot pe care o minoritate vocală a republicanilor a încercat cu disperare să îl oprească prin obiecții de procedură și amenințări de înlăturare a președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, 210 democrați și 101 republicani s-au alăturat în cele din urmă pentru a sprijini Kievul. Majoritatea republicanilor – 112 membri ai Congresului – au votat împotrivă.

Banii vin într-un moment critic în efortul de război al Ucrainei. Unitățile de pe linia frontului au raportat o lipsă acută de obuze de artilerie, iar aliații europeni nu au reușit să se aprovizioneze sau să fabrice muniții la timp.

Volodimir Zelenski, din ce în ce mai disperat, a avertizat săptămâna trecută că, dacă America nu își reia ajutorul, „vom fi înfrânți”.

Acum, marea întrebare este cum și cât de rapid se va reactiva efortul logistic masiv care a dus la livrarea către Ucraina a unor materiale militare americane în valoare de 60 de miliarde de dolari între aprilie 2022 și vara anului trecut.

Prea puțin, prea târziu

“Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor”, a spus Zelenski imediat după adoptarea legii.

Dar pentru prea mulți ucraineni obișnuiți, ajutorul este prea puțin și prea târziu, relatează The Spectator. “În timp ce americanii se certau, copiii noștri mureau”, spune Mihail Spivak, un inginer IT din Kiev care acum dezvoltă drone pentru a sprijini operațiunile de infanterie. „Bineînțeles că este bine că vor veni mai multe arme. Dar acum ne cunoaștem locul, știm valoarea pe care SUA o acordă vieților ucrainenilor. Și este cu mult sub viețile israeliene”. Un proiect de lege separat care aprobă finanțarea pentru Israel a trecut cu ușurință în Congres, cu 365 de voturi pentru și doar 57 împotrivă.

Punctul de cotitură crucial în impasul Congresului a avut loc săptămâna trecută, când însuși republicanul Mike Johnson a făcut o uimitoare răsturnare de situație și a revenit asupra scepticismului său anterior cu privire la ajutorul pentru Ucraina, riscându-și propria poziție pentru a forța un vot în plen.

Dacă acest ajutor va ajunge pe front, probabil că se va limita o contraofensivă rusă sau chiar o prăbușire a armatei Ucrainei. Dar întârzierea umilitoare  i-a învățat pe ucrainenii asediați o lecție dură:  securitatea lor depinde de capriciile politice ale aliaților lor și  s-ar putea evapora din nou. Nu pare o rețetă pentru victorie și abia dacă este una pentru supraviețuire.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
427 afisari

6 COMENTARII

  1. Era previzibl ca ajutorul va fi acordat. Si va mai fi acordat si la anul si inca un an, poate doi. Cat timp „aliatii” mai pot fi mulsi, iar tiparnita de dolari poate functiona, investitia in razboiul contra Rusiei va continua. Tinta este destabilizarea, faramitarea si preluarea Rusiei. Trilioane de dolari. Dar daca Rusia va rezista trei ani… Va fi totul gata, intr-o clipita, iar pe ucraineni ii vor jupui de vii, pentru a-si scoate banii, cat de cat.

  2. Nu se pomenesc ceva aspecte esențiale. Acești bani, despre care se face vorbire, nu sunt ajutoare sau donații. Sunt ÎMPRUMUTURI. Dacă sunt împrumuturi, mai întâi trebuie stabilite condițiile împrumutului, dobânda, termene de plată, cine dă banii, cine-i returnează, ce garanți se dau pentru recuperarea împrumutului și alte mărunțișuri procedurale. Toate astea dacă se va trece de un obstacol, care a mai „torpilat” un ajutor pentru Ucraina, Senatul. Poate de data aceasta va trece, dar până vor ajunge obuzele în Ucraina, va mai trece ceva timp, deoarece acestea nu mai prea există, și dacă vor ajunge, nu mai are cine să încarce tunurile cu ele. Boală lungă, moarte sigură.

    • Plus ca niciun dolar nu va iesi din Murika, va iesi doar armament si bombardele, practic cetateanul murikan il imbogateste si mai tare pe fabricantul de bombardele.

  3. AMERICANII I-AU BAGAT PE UCRAINIENI IN RAZBOI PENTRU CA VOIAU MAI MULT DECAT LE-AU DAT ,VEZI ACELE MILIOANE DE HECTARE DE PAMANT ARABIL !.
    AMERICANII IN LACOMIA LOR FARA MARGINI VOIAU TOTUL SI INCA VOR SA FIE STAPANII FOSTEI UCRAINE.
    RUSIA NU-I MEXICUL ,NU-VIETNAMUL ,NU-I AFGANISTANUL ,NU-LIBIA NU-I IRACUL .
    IN ACEI 61 DE MILIARDE SE VOR DA LA PRETURI EXORBITANTE ULTIMILE RUGINITURI DE PRIN CAZARMILE AMERICANE .
    CEI CARE INTRETIN ACEST RAZBOI SUNT AMERICANII,EI NU VOR PACEA ,FURNIZORII DE MUNITIE SI ARME SE VOR IMBOGATI ,ASTIA SUNT DECIDENTII IN POLITICA AMERICANA.

  4. Ammerrlloccii au datorii de 34 de trilioane de dolari ,2 milioane dorm pe strazi si pe sub poduri maninca din gunoaie si ei sint generosi cu limbricii nazzisstti urkani Asta da democratie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger