AcasăPoliticaTurcia, expulzare din NATO sau avertisment?

Turcia, expulzare din NATO sau avertisment?

Toate alianțele politice internaționale (în special cele politico-militare) se formează pe baza intereselor comune, dar și a amenințărilor la adresa altor subiecți. Cu alte cuvinte, există ceva care unește și ceva împotriva căruia ia naștere o alianță. Formarea NATO în 1949, sub conducerea Statelor Unite, a semnalat începutul unei noi ere în relațiile internaționale și, în același timp, a prefigurat Războiul Rece, Vest vs. Est.

Trebuie citit printre rânduri că toate contradicțiile și opoziția puterilor mondiale sunt determinate nu numai de sistemele lor ideologice, politice și economice, ci și de probleme mai profunde, care sunt legate de geopolitică și interese naționale dezvoltate istoric.

Dar scopul e unul singur – lupta pentru șefia afacerilor globale și păstrarea statutului de mare putere.

Războiul hibrid, noul tip de conflict

Atitudinea NATO față de Rusia, plus lipsa de diplomație a Moscovei au dus la confruntarea actuală din Ucraina. Acesta este noul tip de conflict, războiul hibrid – sancțiuni economice, informații, sprijin tehnic și politic pentru o tabără.

Chiar dacă, în ansamblul lor, imperativele NATO nu s-au schimbat de la înființare și până azi, situația din interiorul alianței e alta, căci vedem dorința de a extinde granițele organizației cât mai mult spre Est, dacă s-ar putea până la poarta Kremlinului. Întrebarea care ar trebui pusă este cui servește această expansiune a NATO, căci scopul îl vedem – dominația globală prin controlul resurselor naturale și formarea unui (nou) coridor de separare între Rusia și China, pentru a exclude eventualele centre de rezistență.

În acest punct, se observă o mișcare strategică din partea Washingtonului care, deși nu resping rolul Turciei pe flancul sud-estic al NATO, nu mai consideră Ankara singurul aliat în acest teatru de război. Mai mult, destabilizarea țărilor din Orientul Mijlociu (întreprinsă de SUA și Marea Britanie odată cu invazia Irakului, în 2003) oferă Americii oportunitatea de a dezvolta noi manevre operaționale în regiune și, în același timp, reduce dependența de capriciile Turciei (actuale sau viitoare).

Erdogan, bomba cu ceas din „familia” atlantiștilor

Schimbarea produsă în relațiile turco-americane (vizibilă mai ales după puciul încercat împotriva lui Erdogan) nu a putut trece neobservată în cercurile politice ale liderilor de la Ankara. Dezacordurile sunt clare: Turcia țintește (la propriu, chiar!) Grecia (problema Ciprului și a unor insule din Marea Egee) și chestiunea kurdă. În același timp, parteneriatul multilateral turco-rus (în special pe zona militară), care are potențialul de a se transforma într-o relație strategică, plus refuzul Ankarei de a sprijini sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, ca și intenția lui Erdogan de a bloca aderarea Suediei la NATO nu pot fi tolerate de SUA.

Incidentele din ultimul timp de la Stockholm, care au culminat cu arderea Coranului (clar o acțiune provocatoare anti-Turcia) au provocat furia Bosforului, șocând întreaga lume islamică și civilizată. Erdogan a cerut o pedeapsă pentru acest gest al politicianului suedez, condamnând manifestările rasiste și xenofobe încurajate de autoritățile de la Stockholm, dar Washingtonul s-a opus, luând apărarea Suediei. Reacția diplomaților americani a fost aceea de a apăra libertatea de exprimare a nordicilor, care ar fi garantată de lege și, deci, nu există temei pentru impunerea unor restricții de către autorități.

Completând tabloul și cu declarațiile recente ale lui John Bolton (ex-consilier de securitate al fostului președinte Donald Trump), care a vorbit despre posibila suspendare (sau revocare) a aderării Turciei la NATO, plus mesajul transmis de Jens Stoltenberg, privind aderarea Suediei fără a mai ține cont și de „opinia altora” (a Turciei, evident), avem în față un avertisment (ultimul?!) clar transmis Ankarei de atlantiști.

Cu alte cuvinte, Casa Albă îi transmite lui Recep Erdogan că orice variantă este pe masă dacă va continua să urmeze un curs independent de drumul pe care l-a trasat America. Adică, se poate ajunge în situația ca NATO (SUA) să decidă suspendarea NATO, într-o parte, și primirea Suediei, în alta. La rândul lor, și turcii se gândesc să plece din organizație, vezi declarația lui Ethem Sancak, deputatul Partidului Patriei, care a spus că Ankara poate părăsi Alianța Nord-Atlantică în 5-6 luni din cauza provocărilor primite.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.905 afisari

19 COMENTARII

  1. adica tradus pe intelesul prostilor „Daca se copiaza rachetele Exocet&Stinger in China turcii dau cu tifla NATO”…Dar daca treaba e in lucru de peste30de ani…de ce nimeni nu vorbeste despre chestiile astea?Chinezii deja au produs o versiune domestica de Exocet nuclear tactic se cheama „SUNBURN2” care e extrem de periculoasa pentru aliatiiNATO.La ora asta niciun portavion nu este in siguranta si primul care se duce la fund o sa ia dupa el 5000de marinari US NAVY.Deci exact cum am spus si eu,in NATO exista o gramada de cozi de topor care au pregatit de multi ani toate evenimentele care tocmai sunt in desfasurare.Adica un fel de ORDO AB CHAO ei creeaza incendiul si tot ei vin cu masina de pompieri.
    Inclusiv secesiunea dinSpania cu Catalonia si barfele cu Transilvania tot de la ei vin…de la CURVELE DE AUSTRIECI

  2. Pai acum voua v-ar place sa dea unu foc la o cruce pe care e rastignit Mantuitorul?
    Acolo nu e o problema cu Turcia ca ei sunt deschisi, ci cu intregul islam ce cuprinde intreg orientul. Libertate inseamna sa intelegi si libertatea vecinului si nu o incalci in picioare ca nu faci altceva decat ce face si Vladimir Vladimirovici.
    Deci e esential in democratie sa nu confunzi libertatea cu libertinajul.
    E ca frica soferului la pedale.

    • vezi ca citesti stirile pe sarite sau le produci la comanda. Arsul Coranului in Suedia a fost o actiune regizata de muscali pentru a-i servi sultanului un motiv sa-si justifice actiunile

      • Cand a aprins unu un bat de chibrit tu organ sai pe el ca poate are gaz pe el sau in sticla nu îl admiri tu organ ca poate arzi si tu organ.

      • Asta crede un idiot ca tine și atunci amerlocii au sărit în apărarea muscalilor provocatori, bă, da’ cretin mai esti !?

  3. Era frumos o actrița romana spunea cum era iarna in Dobrogea. Spunea apx. – Dupa ce se termina sarbatorile la noi incepea sarbatorile ebreiesti si mancam pe saturate apoi ne invitau la ei tatarii apoi rusii dupa aia ne invitau turcii pe strada, nici bine nu terminam scoala si ne invitau la masa grecii…

    Deci iata un model de coexistenta printre 19 etnii.

  4. Dictatorii canta intotdeauna la doua capete, sanctiuni economice mai bine, sa invete turkaletele ca trebuie sa fie fidea la Nato

    • Vezi ca au dat drumul la înțepăturile 5 si 6, ala e dictator ca isi iubeste poporul si conducătorii noștri sunt democrați, ca daca nu ne transforma in lgbtq, asa cum esti si tu, ne omoară sau ne vând

    • Mai pe românește dacă nu ești de acord cu mine,zbori,Ceaușescu asta a făcut în România iar noi și restul lumii au zis ca este dictatura,la nato cum se cheamă democratie

  5. Afară, afară, Cu OMV din Țară !! Austria vrea să refacă dualismul cu Ungaria, a atras și Serbia. Noi trebuie să ne mobilizăm și să spargem gașca de extremiști xenofobi și să redevenim Stăpâni în România !

  6. Nicholas e nume frantuzit, deci taticu a stat pe afara si a invata sa bage soparle:”…lipsa de diplomație a Moscovei au dus la confruntarea actuală din Ucraina. ” Serios Cezarica? Ca la voi parca inca se pune numele de familie la inceputul frazei, deci nu mai sti care e care.

  7. Turcia era oricum o voce separata fata de restul occidentalilor cand sre ceva de zis zice nu doar sta la ordine.Poate nici nu au nevoie sa mai stea cu ei la cum s a ajuns.

  8. INTERESELE AMERICANE MAI PRESUS DE ORICE !,CE-AU FACUT AMERICANII DIN IRAK ?, MAI INTAI I-AU BAGAT IN RAZBOI CU IRANUL UNDE AU MURIT DEGEABA 1 milion de irackieni si 1 milion de iranieni !, apoi au intrat peste Irak prin minciunile sustinute de Tony Blaire ,au intrat peste Libieni din acelesi motive pentru petrol si gaze !,
    Pentru americani coridorul de sud pentru gaze prin Turcia pentru Europa , le strica afacerea cu GNL la preturi de 400% fata de gazul azer!.
    Erdogan a cerut ceea ce a platit , F35 si n-a primit nimic !,atunci a cumparat S400 de la rusi !,azi aceeasi americani vor sa-l ameninte pe Erdogan ,uitand ca Turcia are 1 milion de soldati sub arme !.
    Americanii printr-o prostie ii pot arunca pe turci in bratele lui Putin.
    Resursele Ucrainei le-a luat mintile americanilor, iar santajul american asupra tarilor NATO nu v-a mai tine mult .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger