AcasăPoliticaTUNURILE pe companiile din Energie: Guvernul le-a pregătit taxa de solidaritate

TUNURILE pe companiile din Energie: Guvernul le-a pregătit taxa de solidaritate

aer conditionat

Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD, susține că se impune o taxă de solidaritate, pentru că „în buzunarele unor firme” ar intra bani, deși nu fac decât „să plimbe hârtii”.

Noile modificări vor viza impozitarea întregului lanț de producție, intermediere și furnizare a energiei.

Se va plăti o taxă pe profit

Tudose a precizat că se va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energiei, iar toate companiile din sistem vor plăti o taxă pe profit, care va ajuta statul să acopere cheltuielile de compensare a facturilor.

Pe pachetul de energie am să vă spun principiile la care am convenit şi care înţeleg că vor fi prinse în ordonanţa ce va trece în prima şedinţă de Guvern, mâine sau poimâine, fiindcă aşa cum am promis până pe 1 septembrie vom avea o ordonanţă nouă în ceea ce priveşte reglementarea pieţei energiei.

Elementele de noutate sunt următoarele: apare noţiunea de preţ de referinţă calculat pe o formulă complicată. O să v-o explice colegii din Guvern, după ce se adoptă ordonanţa, care are ca bază preţul de achiziţie, recunoaşterea unor investiţii şi o cotă de profit.

Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanţe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final.

Încurajăm şi compensăm, dar trebuie să avem un punct de referinţă şi la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârşit”, a declarat Mihai Tudose.

PNL vrea taxarea intermediarilor

PNL spune că s-a convenit în Coaliție că ar trebui să fie o taxare a tuturor intermediarilor de pe piaţa de energie.

„Acolo (n. red. în noua ordonnața )sunt lucruri pe care noi liberalii le-am considerat a fi oportune şi bine de continuat, în sensul menţinerii plafonării, ca şi principiu pe baza căruia statul trebuie să facă un efort suplimentar, pentru a nu transfera această povară a creşterii preţurilor în buzunarele consumatorilor sau a companiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionut Stroe.

author avatar
Andrei Ștefan
320 afisari

1 COMENTARIU

  1. Taxare exista deja conform legilor actuale, iar suprataxarea nu ar rezolva problema cresterii preturilor crescute la energie. Ceea ce ar rezolva problema ar fi limitarea prin lege a marjelor de profit, adica sa limitam liberalismul salbatic care ne-a adus pe marginea prapastiei. Nu trebuie ca statul sa le mai subventioneze castigurile acestor baieti destepti indatorandu-se pana la faliment, ci trebuie taiat putegaiul cat mai repede!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger