AcasăPoliticaTudose mitraliază Cabinetul Orban: Mor românii pe capete. E indiferența criminală a...

Tudose mitraliază Cabinetul Orban: Mor românii pe capete. E indiferența criminală a unor guvernanți!

Tudose mitraliază Cabinetul Orban: Mor românii pe capete. E indiferența criminală a unor guvernanți! (foto: Facebook)

Fostul premier Mihai Tudose pune tunurile pe Guvernul condus de către Ludovic Orban.

”Votul bate viața! La Pe-Ne-Le…”, acuză vice-președintelele PSD, cu trimitere directă la criticile venite din partea președintelui Iohannis la adresa formațiunii social-democrate.

Europarlamentarul aduce în discuție faptul că în această perioadă Comisia Europeană achiziționează roboți pentru dezinfectarea spitalelor din Uniunea Europeană, echipamente care, în săptămânile ce vin, vor fi direcționate către statele membre UE. În acest context, Tudose vrea să afle câți astfel de roboți a cerut țara noastră.

”Comisia Europeană cumpără în aceste zile 200 de roboți pentru dezinfectarea spitalelor din UE. În următoarele săptămâni vor fi trimiși către statele membre. Câți roboți a cerut România, în ce stadiu sunt demersurile Ministerului Sănătății în acest sens? În condițiile lipsei de transparență – și, e clar, de competență – a Guvernului, am cerut azi Comisiei Europene, printr-o interpelare, să direcționeze acești roboți cu precădere către România și celelalte țări care au dificultăți în achiziționarea de echipament performant în lupta anti-Covid. Un astfel de robot dezinfectează cu raze ultraviolete un salon de spital în 15 minute.

Comisia Europeană a alocat 12 milioane de euro pentru această achiziție din Instrumentul pentru sprijin de urgență – activat de Comisie în aprilie și dotat cu un buget de 2,7 miliarde euro, în baza căruia Comisia a încheiat acorduri cu cinci companii farmaceutice pentru achiziționarea vaccinului contra Covid-19 și e în discuții avansate cu o a șasea companie. În sesiunea plenară din această săptămână a Parlamentului European, votez pentru scutirea de TVA, în întreaga UE, a vaccinurilor anti-Covid și a dispozitivelor medicale necesare pentru vaccinare și diagnostic”, transmite Tudose, pe pagina sa de Facebook.

Până la vaccinare…testare

Totodată, europarlamentarul face referire la un alt subiect îndelung discutat în ultima vreme în România, în contextul situației generate de noul coronavirus la nivel național, dar și raportat la situația din alte state europene – cel al testării masive. Și în această privință Tudose a arătat cu degetul în direcția actualului Executiv, mai ales ăn contextul tot mai apropiatelor alegeri parlamentare, din 6 decembrie.

”Până la apariția vaccinului, testarea rămâne, după cum ne arată exemplele altor state, un mijloc eficient de stopare a propagării virusului. Toată lumea se concentrează pe testare masivă, numai România nu testează la adevărata capacitate a sistemului medical. Dintr-un cinic calcul electoral! Mor românii pe capete din cauza unui guvern cu o singură grijă: să fie agățat de putere încă 4 ani!

În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a intensificat acțiunile pentru creșterea capacității de testare: s-au mobilizat, la 28 octombrie, 100 de milioane de euro din Instrumentul pentru sprijin de urgență pentru achiziția de teste rapid antigen, care urmează a fi livrate statelor membre. Se pregătește de către Comisie și o achiziție comună pentru a facilita accesul țărilor UE la aceste teste rapide. S-a dat de curând o recomandare europeană privind strategiile de testare. Acum o săptămână, Comisia Europeană a mai dat 35,5 milioane de euro Crucii Roșii Internaționale pentru efectuarea de teste de către echipe mobile ale organizațiilor de Cruce Roșie. Am cerut Comisiei sprijin urgent și pentru creșterea capacității de testare în România. Dar vrea statul român acest sprijin?…

Ce face, de fapt, Ministerul Sănătății pentru a beneficia de sprijinul european? Mă tem că mai e ceva pe lângă lipsa de competență și transparență guvernamentale. E indiferența criminală a unor guvernanți preocupați strict de alegeri!”, conchide Tudose.