Lui Donald Trump i-au trebuit șase luni și cel puțin șase convorbiri telefonice inutile cu Vladimir Putin pentru a realiza în cele din urmă că Rusia nu are nicio intenție de a pune capăt războiului cu Ucraina.
Uniunea Europeană și NATO vor cumpăra echipamente militare americane în valoare de „miliarde de dolari” pentru a le trimite Ucrainei, 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot fiind deja pregătite pentru livrare.
De asemenea,Trump va impune tarife de 100% Rusiei și partenerilor săi comerciali dacă Putin nu încheie un acord pentru a opri războiul în 50 de zile.
Prin urmare, Ucraina se poate aștepta la un flux continuu de arme către linia frontului. Dar acest nou acord nu înseamnă că Trump a luat partea Kievului – mai degrabă este frustrat de refuzul lui Putin de a se opri.
Atunci când Trump nu a reușit să obțină rapid o încetare a a focului, a avut de ales între două opțiuni: fie să abandoneze Ucraina și să riște prăbușirea acesteia în timpul mandatului său, fie să continue politica de ajutor a lui Joe Biden.
La summitul NATO de acum două săptămâni, Volodimir Zelenski a propus un sistem prin care UE plătește pentru arme fabricate în America și le oferă Ucrainei, potrivit The Spectator. A fost o ofertă de afaceri acceptată de Trump.
Mai multe interceptoare de apărare aeriană vor oferi forțelor ucrainene o capacitate mai mare de a doborî rachetele rușilor. În funcție de amploarea pachetelor de arme și dacă administrația Trump va solicita Congresului un alt supliment, așa cum a făcut Biden (de două ori), armata Rusiei va avea o sarcină dificilă în deplasarea ofensivelor spre vest.
Totuși, sunt schimbări tactice, nu strategice. Problema nu este dacă mai multe arme americane și sancțiuni americane vor complica lucrurile pentru Putin, ci dacă această combinație îl va convinge că interesele Rusiei sunt mai bine servite de negocierea cu ucrainenii decât de lupta împotriva lor.
Planul lui Putin de a zdrobi Ucraina atunci când ajutorul american se va epuiza este posibil să fi eșuat, dar el are încă un avantaj covârșitor în ceea ce privește efectivele și cantitatea de armament.
Având în vedere tot ce se știe despre despre liderul de la Kremlin și despre comportamentul său din ultimii trei ani, este posibil ca Trump să se pregătească pentru dezamăgire – transformând în același timp ceea ce numește adesea „războiul lui Biden” în propriul său război.