AcasăPoliticaTrump, revanșa pentru Casa Albă

Trump, revanșa pentru Casa Albă

Donald Trump pare marele favorit pentru a câștiga nominalizarea republicană în cursa prezidențială

În după-amiaza zilei de 6 ianuarie, la a treia aniversare a asaltului susținătorilor săi asupra Capitoliului SUA, Donald Trump s-a deplasat într-o sală de sport a unei școli de pe malul fluviului Mississippi pentru a le cere alegătorilor să îl trimită din nou la Casa Albă – și să zguduie lumea așa cum au făcut-o în 2016.

„Bătălia începe în Iowa, începe aici”, a declarat Trump în fața mulțimii adunate în Clinton, un oraș de aproape 25.000 de locuitori. „Cu ajutorul vostru, ne vom aduce țara înapoi – o vom aduce înapoi din iad”.

Adunările electorale din Iowa – care vor avea loc luni seară – vor marca primul pas al partidului republican în vederea alegerii contracandidatului său pentru a-l înfrunta pe Joe Biden.  Trump, în vârstă de 77 de ani, pare marele favorit pentru a câștiga nominalizarea republicană.

Perspectiva unei revanșe pentru Casa Albă, prima de când Dwight Eisenhower și Adlai Stevenson s-au confruntat pentru a doua oară consecutiv în 1956, l-a determinat deja pe Biden să înceapă să-l atace direct pe Trump și să prezinte cursa ca pe o bătălie pentru “salvarea democrației americane”.

Adunările electorale din Iowa – și alegerile primare din New Hampshire, care vor avea loc pe 23 ianuarie – pot genera surprize și pot recompensa outsideri.

Pentru o lungă perioadă de timp, anul trecut, Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a fost cel care s-a aflat în pole position pentru a profita de orice fisură în sprijinul lui Trump, în special în Iowa, unde a făcut campanie asiduă.

Dar candidatura sa a lâncezit. Deși DeSantis rămâne în cursă, acum Nikki Haley, fost ambasador al SUA la ONU, este cea mai bine plasată pentru a ieși din următoarele 10 zile drept principala contracandidată a lui Trump.

Cu toate acestea, mulți strategi republicani spun că baza partidului rămâne “complet captivată de Trump” – în special conservatorii din clasa muncitoare.

Sondajele naționale arată că 60,4% dintre republicani îl susțin pe Trump, față de 12,1% care îl susțin pe DeSantis și 11,7% care o susțin pe Haley.

Chiar și la Capitoliu, Trump are o legiune tot mai mare de susținători în rândul legislatorilor republicani – și mult mai multe aprobări în comparație cu Haley sau DeSantis.

Printre aceștia se numără președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, liderul majorității, Steve Scalise, și, cel mai recent, John Barrasso, senatorul republican din Wyoming și al treilea membru al partidului cu cel mai înalt rang în camera superioară a Congresului.

La Casa Albă și în campania de realegere a lui Biden, imaginea lui Trump conducând în fruntea grupului republican generează emoții mixte.

Pe de o parte, Biden și oficialii democrați se așteaptă de mult timp ca Trump să fie contracandidatul lor în noiembrie și cred că au rețeta politică potrivită pentru a-l învinge, așa cum au făcut-o în 2020.

Pe de altă parte, recentele sondaje pentru alegerile generale, combinate cu ratingurile scăzute de aprobare ale lui Biden și cu nemulțumirea generală față de direcția țării, au declanșat anxietate în rândul democraților cu privire la capacitatea președintelui de a recrea aceeași coaliție câștigătoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
440 afisari

1 COMENTARIU

  1. Tot asa si Hitler,si Musolini ameteau prostimea extaziata de minciuni si promisiuni.La concret insa,deocamdata Trump si capetele seci care urla alaturi de el despre ” ne luam Tara inapoi,Ameriuca mareata,afara cu imigrantii ” nu mai tin cont de cei 5 morti,ucisi la saltul ” minerilor ” dela Capitoliu,intre care 3 politisti,oameni nevinovati,cu familii,cu copii.Uita ca turbatii il cautau pe vicepresedintele Mike Pence sa-l spanzure,ca sa faca astfel ” America Mareata „Au uitat ca la final randul trecut,Trump salvase America lasand-o cu un deficit urias de 3460 miliarde de Dolari la bugetul de stat. Avea dreptate Vadim Tudor,citez : Dumnezeu cand VREAA SA PIARDA UN POPOR,INTAI II IA MINTILE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger