AcasăPoliticaTrump preia complexul militar-industrial. Cum rămâne cu ”regina hangarului”?

Trump preia complexul militar-industrial. Cum rămâne cu ”regina hangarului”?

Primele săptămâni ale administrației Trump au fost atât de șocante încât chiar și observatorii experimentați ai politicii americane au dificultăți în a ține pasul

Primele săptămâni ale administrației Trump au fost atât de șocante încât chiar și observatorii experimentați ai politicii americane au dificultăți în a ține pasul.

Una dintre cele mai recente declarații ale președintelui este că ar putea încerca să reducă la jumătate bugetul militar. Pentru  anul fiscal 2025,  a fost plafonat la 895 de miliarde de dolari.

Cheltuielile militare reprezintă 3,3% din PIB, potrivit UnHerd,  ceea ce înseamnă că, dacă Pentagonul reușește să reducă aceste cheltuieli la jumătate, impactul asupra deficitului bugetar ar fi semnificativ.

Trump a afirmat că va sta de vorbă cu rușii și chinezii și va susține că ar trebui să cheltuiască mai puțin din producția economică pentru armatele lor.

Argumentul pare să fie similar cu vechile dezbateri privind controlul armelor nucleare, doar că se aplică mai degrabă cheltuielilor militare globale.

2 trilioane de dolari, cheltuiți de pomană?

Este bine cunoscut faptul că Pentagonul este slăbit, cu contracte emise pentru proiecte de valoare îndoielnică. Cel mai flagrant dintre acestea se numește programul F-35. Această așa-numită „generație următoare” de avioane de luptă a costat contribuabilul american 2 trilioane de dolari !

Cu toate acestea, se știe că aeronava este extrem de disfuncțională –  supranumită „regina hangarului”. Elon Musk, numit de Trump la conducerea Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), i-a numit „idioți” pe cei care au construit F-35 și a considerat avionul „cel mai prost raport calitate/preț militar din istorie”.

Fără îndoială, Musk are în vedere posibilitatea de a prelua el însuși contracte cu Pentagonul. În prezent, compania sa SpaceX se ocupă efectiv de lansarea sateliților și rachetelor, după ce NASA a  început  să se destrame din cauza inerției birocratice.

Musk și echipa sa încep să evalueze ceea ce produc de fapt contractorii militari americani și se gândesc că o pot face mai ieftin și mai bine. Cuvintele lui Trump se răsfrâng asupra complexului industrial al apărării din Occident, provocând teamă în rândul antreprenorilor care s-au bucurat mult timp de monopoluri asupra contractelor de achiziții militare.

Primele câteva săptămâni ale lui Trump au arătat că liderul de la Casa Albă se angajează într-o politică care poate fi descrisă drept perturbatoare. Este dispus să se confrunte cu interesele înrădăcinate atât în sectorul guvernamental, cât și în cel privat. Până în prezent, se pare că își învinge adversarii.

Ultimele comentarii ale președintelui sugerează că întregul complexul industrial de apărare occidental – care a eșuat atât de rușinos în timpul războiului din Ucraina – este următorul pe lista celor care vor fi tăiați.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
612 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger