Donald Trump s-a atașat de termenul „zi a eliberării” ca o prescurtare pentru viitoarele sale planuri tarifare reciproce.
„2 aprilie este ziua eliberării pentru țara noastră pentru că, în sfârșit, vom primi bani”, a declarat președintele SUA în timpul unei vizite la Kennedy Center, săptămâna trecută. Vineri, în Biroul Oval, el a reluat subiectul, spunând: „Am fost furați de fiecare țară din lume, prietenă și inamică”.
În total, Trump a folosit o versiune a termenului de cel puțin șase ori în ultimele zile, reflectând cât de centrale au devenit tarifele în viziunea sa pentru al doilea mandat, relatează Bloomberg.
În discursul său inaugural, Trump a folosit expresia „ziua eliberării”, dar atunci se referea la 20 ianuarie, ziua în care a depus jurământul.
Riscuri pentru piețe și noi taxe pentru importatori
Termenul comercial de 2 aprilie, acum în centrul atenției, „a devenit un fel de dată limită pentru creșterile tarifelor din partea Casei Albe”, a precizat Henrietta Treyz de la Veda Partners, menționând că în acea zi sunt probabile riscuri pentru piețe și noi taxe pentru importatori.
Principalul punct de pe agenda lui Trump din 2 aprilie va fi reprezentat de taxele reciproce, după ce în februarie a fost prezentat un plan care prevede o anchetă a administrației care se va încheia – după cum a declarat recent secretarul Trezoreriei, Scott Bessent – cu o situație în care „fiecare țară va primi un număr care credem că reprezintă tarifele lor”.
Îngrijorarea este că piețele deja afectate ar putea să nu realizeze cât de mari pot fi unele dintre aceste cifre, în special în ceea ce privește aliați precum Europa, pe care Trump a criticat-o fără încetare, fără a impune noi taxe.
O gamă largă de industrii – de la automobile la construcții navale, de la produse farmaceutice la semiconductori, de la cupru la uraniu, de la cherestea la produse lactate – ar putea fi vizate de noi taxe sectoriale.
Schimbarea fluxurilor comerciale
Principala întrebare cu privire la aceste taxe sectoriale este dacă Trump va impune efectiv noi tarife în acea zi sau dacă va lansa noi investigații care vor amâna termenele cu încă 30 de zile sau mai mult.
Ceea ce Trump a promis din nou în ultima săptămână este că 2 aprilie va fi data la care tarifele reciproce specifice fiecărei țări vor fi în vigoare și banii vor intra.
„De data aceasta, cred că o parte din scopul tarifelor este mai structural”, a spus fondatorul și președintele Eurasia Group, Ian Bremmer, într-un interviu acordat Yahoo Finance Live. „Este vorba într-adevăr de schimbarea fluxurilor comerciale”.
Trump și consilierii săi intenționează să calculeze așa-numita lor rată tarifară efectivă, care combină toți factorii pentru represalii, inclusiv taxele pe consumul intern în Europa, care în mod tradițional nu au fost luate în considerare în discuțiile comerciale.
Punctul de vedere de pe orbita lui Trump, după cum a afirmat unul dintre principalii săi consilieri într-o apariție pe un podcast, este că volatilitatea de pe piață din ultimele săptămâni se va încheia odată ce va fi lămurită întreaga amploare a viitoarelor tarife.
Acest moment ar putea surveni la scurt timp după 2 aprilie, pe măsură ce „unele dintre chestiunile legate de tarife devin mai clare pentru ca piețele să fie capabile să le absoarbă și să le includă în preț”.
nu ba ,ati creeat voi furtul,vezi soross cet ametican care a dus bani sa faca tot felul de nenorociri de matrapazlacuri oriunde,asa ca prima darama acesti indivizi nocivi pt omenire si dupa ia ti banii dusi de astia aiurea nu pune taxe aiurea ,ca daca esti un afacerist la baza,asta nu se face se fac politici si negocieri!!