AcasăPoliticaTrump chiar va „salva America”?

Trump chiar va „salva America”?

Donald Trump vrea să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie în fața "coruptului" Joe Biden

Aflat în campanie electorală, Donald Trump tocmai a declarat că va „salva America” câștigând alegerile prezidențiale din noiembrie în fața „coruptului” Joe Biden, într-o țară „falimentară” aflată în pragul „celui de-al treilea război mondial”.

La trei ani de la asaltul asupra Capitoliului, fostul președinte republican a ținut o întâlnire după alta în micul stat din Midwest, Iowa, care își organizează la 15 ianuarie adunările electorale (caucus) și lansează astfel alegerile primare republicane din 2024, ceea ce îi conferă un rol de prim rang în campania prezidențială de o jumătate de secol.

Miliardarul, care visează să fie reales în noiembrie și să revină la Casa Albă la 20 ianuarie 2025, în pofida celor patru inculpări penale, se va confrunta peste opt zile cu alegătorii pentru prima dată de la plecarea sa răsunătoare de la președinție, la 20 ianuarie 2021.

La trei ani de la atacul fără precedent comis de susținătorii săi la 6 ianuarie 2021 asupra sediului Congresului de la Washington, Trump a afirmat în două discursuri zgomotoase de peste două ore fiecare, în orașele Newton și Clinton, că va „câștiga pentru a treia oară” alegerile prezidențiale.

Trump l-a numit pe Biden „incompetent”, „corupt” și „cel mai rău” președinte din istoria Statelor Unite.

Referindu-se la războaiele din Ucraina și Gaza, precum și la tensiunile cu Iranul și China, el și-a avertizat sutele de susținători entuziaști MAGA („Make America Great Again”) din Newton că, dacă Biden este reales, țara riscă „al treilea război mondial” și „depresiunea” din anii 1930. Se laudă că  este „singurul candidat care poate salva America de fiecare dezastru al lui Biden”.

În mod ironic, ca răspuns la avertismentele democraților și ale presei cu privire la riscul unei „dictaturi” a lui Trump în cazul unui al doilea mandat, omul de afaceri a proclamat în râsete și aplauze: „Eu sunt un dictator”.

Vineri, într-un discurs în Pennsylvania axat pe democrația în pericol, Joe Biden comparase retorica rivalului său cu cea a „Germaniei naziste”.

În pofida problemelor sale judiciare și a riscului de închisoare pentru tentativele sale de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, sondajele îi dau lui Donald Trump 60% din voturile republicanilor în fața principalilor săi adversari, Nikki Haley și Ron DeSantis, pe care nu s-a ferit să îi ironizeze.

Atacul asupra Capitoliului, templul democrației americane, rămâne un subiect care divizează profund țara: un sfert dintre americani și 44% dintre votanții lui Trump cred, fără dovezi, că poliția federală (FBI) se află în spatele acestuia, potrivit unui sondaj realizat de Washington Post și Universitatea din Maryland.

Sâmbătă, FBI a anunțat arestarea a trei persoane în Florida pentru implicarea lor în atacurile din 6 ianuarie. În cele 35 de luni ale unei anchete vaste, care este încă în desfășurare, autoritățile au inculpat peste 1.200 de persoane în aproape toate cele 50 de state americane. Mai mult de jumătate au fost condamnate.

Pentru  Trump, aceștia sunt „ostatici”, relatează AFP. În ultimii trei ani, el a negat că și-a incitat susținătorii la insurecție – noi imagini ale violențelor au fost difuzate la televiziuni – și la atacarea Congresului, unde victoria lui Joe Biden a fost certificată la 6 ianuarie 2021.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
675 afisari

10 COMENTARII

  1. i-as sugera lui Trump sa renunte la cei care ii fac discursurile insipide in limba de lemn si sa ia legatura cu Orban al carui discurs consistent are impact la oameni .

  2. Pai a ” salvat ” America randul trecut cand a predat-o cu un deficit la Bugetul de stat de 3400 miliarde de Dolati.Si daca ” minerii ” il gaseau si-l spanzurau pe vicepresedintele Mike Pence, ramanea presedinte de atunci.Acum,dupa ce a dat-o in bara,colac pestre pupaza trebuie sa mai raspunda intre altele,si de moartea a 5 persoane ucise la salatul Capitoliului,intre care 3 politisti aflati la datorie.Desre care Trump ar vrea sa sugereze ca ei au provocat atacul si apoi s-au sinucis ca sa-i faca lui in necaz si sa-l compromita.Asa-i bai zmucitule ?

  3. Pai a ” salvat ” America randul trecut cand a predat-o cu un deficit la Bugetul de stat de 3400 miliarde de Dolati.Si daca ” minerii ” il gaseau si-l spanzurau pe vicepresedintele Mike Pence, ramanea presedinte de atunci.Acum,dupa ce a dat-o in bara,colac pestre pupaza trebuie sa mai raspunda intre altele,si de moartea a 5 persoane ucise la salatul Capitoliului,intre care 3 politisti aflati la datorie.Desre care Trump ar vrea sa sugereze ca ei au provocat atacul si apoi s-au sinucis ca sa-i faca lui in necaz si sa-l compromita.Asa-i bai zmucitule ?

  4. Adevarul este ca Biden indreapta lumea spre razboi nuclear. Pentru ca un razboi direct cu Rusia si China nu poate fi decat unul nuclear. In rest, niciunul dintre ei nu poate opri declinul SUA. Oricat s-ar inarma si ar cumpara politicienii si jurnalistii din toata lumea, SUA nu va putea la nesfarsit sa-si asigura bunastarea pe spinarea tuturor. „Revolte” apar peste tot si vor fi din ce in ce mai multe. Economia SUA se bazeaza pe faptul ca lumea este pentru ele un bufet suedez gratuit. Cand nu va mai fi asa, va urma prabusirea.

  5. Trump nu va salva US. Astia de acum impreuna cu Biden daca mai iau un mandat, sigur prabusesc total US. Mergeti prin orasele americane devenite fantoma( gen Detroit) sa vedeti pe bravul popor american cum doarme prin gunoaie cu fentanilul bagat in matze.

  6. CINE N-A FOST IN AMERICA POATE INGHITI ORCE RAHAT DIN PRESA !, CEEA CE NU SE VEDE LA TV DIN AMERICA SUNT SUTELE DE MII CARE DORM SUB CERUL LIBER !,DROGATII ,
    INCULTURA MAJORITATII AMERICANILOR .
    LANGA SEDIUL ONU- New York Str Nr 1 intersectata cu Str 47 am mers pe jos cca 100 m pe Str 47 ,a trebuit sa renunt mi-au intrat tocurile la pantofi in mazga de pe trotuar ,n-am vazut in viata mea oameni mai murdari si mai chinuiti ca aceea care dormeau pe jos pe cartoane.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger