AcasăPoliticaTrump – cale liberă spre Casa Albă?

Trump – cale liberă spre Casa Albă?

Democrații încearcă să facă față unei realității dure: Joe Biden nu este pregătit pentru încă patru ani în funcția de președinte

Democrații nu trebuiau să se afle în mijlocul unei crize la mai puțin de patru luni de la alegerile din SUA, încercând să facă față unei realității dure:  Joe Biden nu este pregătit pentru încă patru ani în funcția de președinte.

A existat o altă cale, una care ar fi necesitat înfruntarea unor adevăruri la fel de  dure, puțină introspecție și – în mod esențial – o anumită previziune, potrivit Financial Times. Dar nu a fost una pe care Biden sau susținătorii săi au fost dispuși să o accepte.

Și ironia amară este că au fost atât de prinși în a folosi orice mijloace necesare pentru a realiza ceea ce ei consideră a fi cel mai înalt imperativ moral din politica americană – oprirea lui Donald Trump de la revenirea la Casa Albă – încât acum pare că i-au netezit calea.

Problema  cu abandonarea unor principii precum obiectivitatea sau examinarea adecvată a liderilor este că cetățenii, lucru de înțeles, încep să-i respingă. Și face ca figurile non-establishment – oameni ca Trump – să devină din ce în ce mai populare.

Publicul american trebuie să decidă cine vrea să  conducă țara

Prestația lui Biden în dezbaterea prezidențială a fost dezastruoasă. Americanii au urmărit stupefiați cum președintele lor era pur și simplu blocat mental. Sfidător, nu vrea să se dea la o parte și se consideră singurul calificat pentru a câștiga alegerile.

„Prioritatea democraților nu este alegerea lui Joe Biden, ci oprirea lui Donald Trump”, a postat analistul politic Lakshya Jain.

Au lansat avertismente apocaliptice conform cărora Trump va „pune capăt democrației”, dar într-o democrație numai alegătorii hotărăsc cine guvernează țara.

Unde se  vor duce toți americanii care îl susțin pe Trump dacă este „oprit”? Va dispărea miraculos baza MAGA? Ce s-ar întâmpla dacă cineva precum guvernatorul Floridei, Ron DeSantis – despre care, în urmă cu un an, mulți avertizau că este mai periculos decât Trump – ar avea o nouă șansă la președinție? Ar fi aceste alegeri axate pe „oprirea lui DeSantis” cu orice preț?

Criza Biden arată că  ideile pe termen scurt nu sunt bune pentru politică. Adesea, reacția de respingere pe care o generează sfârșește prin a fi mai rea decât ceea ce strategia încerca să evite în primul rând.

În prezent, publicul american trebuie să decidă cine vrea să  conducă țara și merită să i se spună tot adevărul. Încrederea în sistemul politic  se află deja la un nivel minim record, dar poate scădea și mai mult dacă electoratul simte că este mințit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor