AcasăPoliticaTrump arată degetul mijlociu Ucrainei și Europei

Trump arată degetul mijlociu Ucrainei și Europei

Donald Trump intenționează să se decupleze de Europa și să se reconecteze cu Rusia

S-a întâmplat inevitabilul: secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a transmis adevăratele intenții ale administrației Trump despre condițiile păcii în Ucraina.

În remarcile făcute înaintea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina  și înaintea Conferinței de securitate de la München, Hegseth a declarat următoarele: „Ne dorim, ca și dumneavoastră, o Ucraină suverană și prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaște că revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință.”

Mai mult, ”Statele Unite nu cred că aderarea Ucrainei la NATO este un rezultat realist al unei soluții negociate. Garanțiile de securitate trebuie să fie susținute de trupe europene și non-europene capabile. Dacă aceste trupe sunt dislocate ca forțe de menținere a păcii în orice moment, ele ar trebui să fie desfășurate ca parte a unei misiuni non-NATO și nu ar trebui să fie acoperite de articolul 5. Să fie clar: drept parte a oricărei garanții de securitate, nu vor exista trupe americane dislocate în Ucraina.”

Cuvintele lui Hesgeth vor fi căzut ca niște palme pe obrajii membrilor NATO. Mai contează Germania, Franța, Marea Britanie și Comisia Europană, care au emis o declarație comună privind sprijinul Ucrainei, afirmând că vor colabora cu SUA în acest sens? Donald Trump va negocia cu Vladimir Putin peste capul lui Volodimir Zelenski și peste UE.

„Realist”

Hegseth a subliniat în mod repetat cuvântul „realist”. Realist, era evident cu ani înainte de războiul din Ucraina că țările NATO nu vor lupta niciodată pentru a apăra Ucraina; iar în ajunul invaziei, administrația Biden și toate celelalte guverne NATO au refuzat să ofere Ucrainei un calendar pentru aderare. Totuși, în același timp, au păstrat iluzia publică că țara va adera într-o zi la Alianță și au refuzat să negocieze un tratat de neutralitate cu Moscova.

De la eșecul contraofensivei ucrainene din 2023, a fost evident că Ucraina nu își poate recâștiga teritoriile pierdute, dar oficialii occidentali au continuat să se angajeze public în favoarea acestui rezultat și să respingă compromisul teritorial.

Pe de altă parte, Trump este convins că europenii înșiși trebuie să fie principalii responsabili pentru apărarea Europei, adică să-și majoreze cheltuielile de apărare la cinci procente din PIB.

Având în vedere combinația dintre stagnarea economică, presiunile bugetare și erodarea sprijinului pentru partidele establishmentului, o astfel de creștere iese din discuție – mai ales dacă înseamnă cheltuirea banilor nu pe armament european, ci pe armament american, notează Responsible Statecraft. În timp ce administrația Trump va rămâne în NATO, este de așteptat ca fricțiunile dintre Washington și Bruxelles să crească, iar sprijinul SUA pentru agendele europene să scadă.

Adevărul este că instituțiile europene se află în poziția unui personaj de desene animate, care a fugit peste marginea unei stânci și continuă să alerge în aer timp de câteva secunde înainte de a se prăbuși.

De ani de zile, politicile europene față de Rusia și Ucraina, precum și speranțele de extindere a UE spre Est, nu numai că s-au bazat pe sprijinul și încurajarea din partea SUA,  ci au mers în spatele SUA. Trump a întors foaia: intenționează să se decupleze de Europa și să se reconecteze cu Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
749 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger