Cauta

Trump, aliatul separatiștilor lumii?

Statele Unite, cea mai puternică națiune din lume, nu mai consideră integritatea teritorială drept un element important al ordinii mondiale

Doar trei noi țări au fost recunoscute în ultimii 30 de ani: Timorul de Est, în 2002, Muntenegru, în 2006, și Sudanul de Sud, în 2011. Au existat multe alte încercări în acest interval, dar majoritatea au fost blocate de principiul integrității teritoriale.

Donald Trump ar fi de acord ca Ucraina să cedeze unele teritorii Rusiei. Același Trump a amenințat cu anexarea Groenlandei și Canadei. Rămâne de văzut cât de serios va fi. Dar rezultatul este clar: Statele Unite, cea mai puternică națiune din lume, nu mai consideră integritatea teritorială drept un element important al ordinii mondiale.

Dacă abordarea realpolitik a lui Trump se impune, grupurile secesioniste ar putea obține mai ușor legitimitate prin alinierea la SUA sau la alte mari puteri.

Separatiștii kurzi din Irakul bogat în petrol ar fi recunoscuți și sprijiniți de americani dacă promovează obiectivele Washingtonului. Valabil pentru separatiștii din Groenlanda, care doresc independența față de Danemarca, sau cei din Noua Caledonie, care doresc independența față de Franța.

De obicei, separatiștii sunt dezavantajați în cadrul negocierilor, deoarece sunt izolați de canalele instituționale formale prin care trece în diplomația.

Dar Trump ignoră în mod obișnuit această procedură standard de operare. În schimb,  preferă diplomația personală, cum ar fi discuțiile sale din 2018 cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. Aceasta înseamnă că liderii separatiști carismatici pot obține favoruri din partea președintelui SUA apelând direct la el.

Succesul separatist va depinde în mare măsură de faptul dacă mișcarea servește intereselor unei puteri dominante, nu de legitimitatea sau eficacitatea sa.

Secesionismul se poate transforma într-un instrument al imperiului însuși – un mijloc pentru puterile majore de a-și proiecta influența sau de a se angaja în conflicte prin procură (așa cum a făcut deja Rusia prin susținerea regiunilor separatiste din Georgia, Moldova și Ucraina).

În locul unor noi state în toată regula, cazurile de recunoaștere parțială ar deveni mai frecvente, cum ar fi Kosovo, Ciprul de Nord, Palestina și Sahara Occidentală. O astfel de recunoaștere s-ar putea extinde în curând la Catalonia, Kurdistanul irakian și părțile separatiste ale Libiei și Siriei.

Instituțiile globale care, în mod tradițional, limitează atât expansiunea secesionistă, cât și represiunea dură își pierd puterea de a le limita pe amândouă.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version