Când Donald Trump a urcat pe scenă la un miting recent în orașul Coachella, mulțimea a sărit în picioare.
S-a scandat „U-S-A, U-S-A” și “fight, fight, fight” – strigătul de luptă al candidatului republican la președinție după ce a scăpat de glonț la Pennsylvania în iulie.
Mii de persoane au participat la acest miting al lui Trump în cel mai improbabil loc: California, un stat înclinat spre democrați, pe care are puține șanse să îl câștige – cu doar 3 săptămâni și jumătate înainte de alegerile prezidențiale.
Dar, ca și cum ar fi sfidat stereotipul conform căruia baza lui Trump ar fi albă, fără studii superioare și de sex masculin, ei au fost o mulțime diversă: profesioniști, proprietari de afaceri, familii cu copii mici, împreună cu negri, asiatici și latino, scrie The Straits Times.
”Unii cred că suntem o adunătură de rasiști sau suprematiști albi, însă uitați-vă în jur – vedeți tot felul de oameni aici”, a declarat John Backen, în vârstă de 54 de ani, patron al unei companii de construcții.
Problemele-cheie pentru susținătorii lui Trump în aceste alegeri sunt creșterea costului vieții, imigrația ilegală și criminalitatea, urmate de preocupările legate de cenzură și de unele dintre politicile sociale „woke” promovate de democrați.
Sondajele arată o cursă strânsă între Trump și candidata democrată, vicepreședinta Kamala Harris, în state importante precum Pennsylvania, Arizona, Michigan și Georgia.
Paradisul pierdut
Faptul că Trump a dedicat timp unui miting într-un stat pe care l-a pierdut cu aproape 30 de puncte procentuale în 2020 sugerează că a încercat să lege ceea ce el consideră a fi eșecurile adversarei sale de statul natal al acesteia – Harris a fost procuror general al Californiei.
În perioada în care a fost președinte, Trump a spus adesea că The Golden State reprezintă tot ceea ce este în neregulă cu America, rezervând un dispreț special pentru criza accesibilității și a persoanelor fără adăpost din Los Angeles și San Francisco.
„Nu o vom lăsa pe Kamala Harris să facă Americii ceea ce a făcut Californiei”, a declarat el la 12 octombrie, descriind chiar statul – a cărui economie reprezintă mai mult de 10% din economia SUA – drept ”Paradisul pierdut”.
Phu Nguyen, în vârstă de 47 de ani, care deține o franciză de salon de manichiură, a subliniat la miting că există un sprijin puternic pentru Trump în comunitatea vietnameză.
O duzină de femei dintr-un grup numit Vietnamese Americans for America First au apărut chiar pe scenă, oferindu-și sprijinul pentru politicile sale de frontieră. „Este un tip dur și asta ne place”, a precizat Nguyen. „Iar democrații sunt blânzi în privința criminalității și a persoanelor fără adăpost. Acesta este motivul pentru care sute de mii de oameni au părăsit California pentru statele republicane Texas și Florida în ultimii ani”.
După ce l-a ironizat pe guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, cu porecla ”New-scum”, Trump a încheiat cu promisiunea de a „face America sănătoasă din nou, mândră din nou, măreață din nou”, în acordurile patriotice ale formației Village People, YMCA.