AcasăPoliticaTrump 2.0 va însemna Trump 1.0 pe steroizi

Trump 2.0 va însemna Trump 1.0 pe steroizi

Revenirea lui Trump la Casa Albă ar duce la un sistem internațional extrem de volatil, marcat de o instabilitate geopolitică extraordinară și de un vid de putere în centrul său

După ce a trecut prin Trump 1.0, toată lumea are o idee  despre ce s-ar putea întâmpla în 2.0, dar, întrucât condițiile din jurul lui Trump s-au schimbat, 2.0 va fi o experiență mult mai tumultoasă.

Națiunile care ar fi pregătite să prospere sub un al doilea mandat Trump sunt rivalii și adversarii SUA, cum ar fi China și Rusia; cele care ar avea cel mai probabil de suferit sunt prietenii tradiționali ai Statelor Unite –  țările europene, Japonia și partenerii din emisfera vestică.

Revenirea lui Trump la Casa Albă ar duce la un sistem internațional extrem de volatil, marcat de o instabilitate geopolitică extraordinară și de un vid de putere în centrul său. Însuși Vladimir Putin a declarat că îl preferă pe Biden, deoarece este mai “previzibil” decât Trump.

Politicile precise ale unei viitoare administrații Trump sunt imposibil de prezis, nu în ultimul rând pentru că ar avea caracteristicile unui președinte emoțional, indisciplinat și ușor de distras, relatează Foreign Afairs. Dar există motive întemeiate pentru a crede că Trump 2.0 ar fi Trump 1.0 pe steroizi. Ar avea ca rezultat o Americă mai unilaterală, mai distantă și uneori mai agresivă.

Trump află la egalitate cu Biden în sondajele naționale. După toate indiciile, fostul președinte crede în continuare că rețeaua globală de alianțe a Washingtonului este un obstacol, nu un avantaj; că distrugerea regimurilor comerciale globale este cea mai bună cale spre securitate economică și prosperitate; și că o politică externă unilaterală este modul eficient de a trata cu dușmanii și prietenii deopotrivă.

Ceea ce s-a schimbat este faptul că membrii unei noi administrații Trump vor fi mult mai puțin înclinați să îi stăpânească cele mai rele impulsuri.

Cu siguranță, Trump nu va repeta greșeala primului său mandat de a numi înalți oficiali și cadre militare, cum ar fi generalii în retragere Jim Mattis și John Kelly, care au fost fermi în a pune loialitatea față de Constituție înaintea loialității personale față de Trump.

Iar mulți dintre loialiștii MAGA care au servit în prima administrație nu i-au uitat pe cei care i-au frustrat cândva – și vor fi mai bine poziționați pentru a promulga schimbări mai radicale dacă vor recâștiga puterea.

Teoretic, Congresul ar putea totuși să constrângă un președinte distructiv. Dacă democrații ar reuși să păstreze controlul Senatului sau să recâștige controlul Camerei, ar putea folosi puterea de a direcționa ceea ce poate sau nu poate face puterea executivă. Dar aceste instrumente legislative sunt mai slabe decât par.

Congresul a adoptat o lege care face mai dificilă retragerea oficială a unui președinte din NATO. Cu toate acestea, legea are o constituționalitate îndoielnică. Iar un președinte care pur și simplu reduce la zero numărul de trupe americane desfășurate în NATO sau insistă cu voce tare că nu va veni în apărarea țărilor membre dacă Rusia le atacă – poate submina efectiv alianța chiar și fără o retragere oficială a SUA.

Dar poate că cel mai important motiv pentru care Trump 2.0 va fi diferit de Trump 1.0 este reprezentat de schimbările din mediul geopolitic din străinătate.

El candidează pentru un al doilea mandat pe fondul unor războaie fierbinți în Europa de Est și în Orientul Mijlociu, al unui risc tot mai mare de conflict peste strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud, al escaladării tensiunilor cu Iranul și Coreea de Nord.

O lume confruntată cu diferite crize ar cere mai mult angajament și leadership internațional pe care Washingtonul le-a oferit adesea din 1945 încoace – opusul a ceea ce va primi probabil dacă Trump revine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
310 afisari

3 COMENTARII

  1. Sub Trump doar americanii au dus-o mai bine, nu și restul lumii. Iar agenda papușarilor a mers mai departe fara ca Trump sa poata face cv! Covid cu inchiderile au fost și la ei, cauzind mari pierderi economice! Apoi revoltele nepedepsite de lege a BLM, stangii extreme, și o mulțime de functionari nealeși care s-au impotrivit -sabotat-politicilor lui Trump.(de exp. Fauci, John Bolton) Inclusiv vicele lui pence -l-a tradat in Ianuarie 6, dar și pina atunci.. Toata media americana era anti Trump cu exceptia lui Tucker, care in final a fost și el pus pe liber din cauza asta. John Bolton era secretar de stat, (iar cind Trump a dat ordin de retragere a armatei din Siria) declara ca președintele ales nu știe ce vb. și ca nu se va retrage nici o armata din Siria..Cind a fost arestata in Canada fata patronului de la Huawei, Trump a afla de la presa! Apoi a aflat ca ordinul plecase de la Bolton reprezentatul cel mai inalt al deep state din admin. lui Trump..Cel mai tare om a lui Trump a fost gen.Michael Flynn, pe care l-au mințit sa vina la o audiere ca n-are nevoie de avocat, și apoi l-au acuzat de minciuna și l-au bagat in procese, ca sa-si dea demisia. Lipsindu-l pe Trump de cel mai pregatit și patriot om din toata echipa lui, care știa cu se manînca serv.secrete..Ca sa va dați seama cam care e raportul pe planeta,intre cei ce mai au neuroni valizi,luați de aici- cei nevaxxați nu sînt proști,și nu mesteca ce da msm la știri. Restul sint oi dar și berbeci!

  2. China nu are cum s-o duca mai bine cu Trump. Telul principal al lui Trump este sa distruga China. Este si un tel al democratilor, insa venea dupa distrugerea Rusiei. Cele doua politici s-au incalecat si s-au subminat reciproc, iar acum se desfasoara concomitent, cu Rusia si China convinse ca doar impreuna pot rezista. Si e greu sa mananci doi elefanti deodata. Ba chiar imposibil.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger