AcasăPoliticaTrucul murdar al Americii: o superputere democratică acționează ca un jandarm global

Trucul murdar al Americii: o superputere democratică acționează ca un jandarm global

America ține cu orice preț să-și impună interesele și să mențină o ordine mondială după bunul plac american, adesea folosind mijloace nedemocratice

Joe Biden a preluat mandatul promițând să apere democrațiile și să lupte împotriva autocrațiilor.  Dar America ține cu orice preț să-și impună interesele și să mențină o ordine mondială după bunul plac american, adesea folosind mijloace nedemocratice. O superputere liberală acționează ca un jandarm global.

Statele Unite au intervenit de trei ori – în cele două Războaie Mondiale și în Războiul Rece – pentru a-și asigura securitatea și a păstra un echilibru de putere care a permis supraviețuirea liberalismului. Cu toate acestea, echilibrarea puterii este un joc murdar. America cea democratică s-a înțeles cu diverși dictatori – nu numai din Rusia și China, ci și din alte regiuni ale lumii – pentru marea împărțeală globală.

Acum, administrația Biden păstrează legături cu regimuri pe alături cu democrația, ca să nu mai vorbim de Ucraina.Curtează India ca pe un bastion împotriva Chinei și a încheiat un parteneriat strategic cu fostul inamic Vietnam. În Orientul Mijlociu se apropie de Arabia Saudită și alte autocrații arabe. Peste tot în Eurasia, Washingtonul are nevoie de prieteni iliberali pentru a-și limita dușmanii iliberali.

Totuși, diferența dintre autoritarii „buni” și „răi” este mai mică decât a fost odată – ceea ce face ca Statele Unite să muncească mai mult și să plătească mai mult pentru a-și păstra partenerii aleși pe sprânceană. Dacă politica e curvă, atunci politica externă e bordelul.

Washingtonul ar putea încerca în mod ascuns să încline balanța în alegerile dintr-o țară, dacă alternativa ar fi ca acea țară să se îndrepte puternic spre Moscova sau Beijing, notează Foreign Affairs. Ar putea folosi coerciția pentru a ține facilitățile militare și alte infrastructuri critice din America Latină departe de mâinile chinezilor. Și dacă Statele Unite sunt deja ambivalente în ceea ce privește recunoașterea loviturilor de stat în țări îndepărtate, poate că ar scuza atrocități mult mai mari comise de un partener mai important într-un loc mai important.

Unii ar spune că daunele pe care Statele Unite le aduc prin angajarea unor aliați dubioși și prin implicarea în comportamente dubioase sunt cu siguranță mai mici decât daunele care ar fi provocate dacă o Rusie hiperagresivă sau o China neototalitară și-ar extinde influența în Eurasia și dincolo de ea.

Însă mentalitatea de tipul „scopul justifică mijloacele” este periculoasă deoarece există întotdeauna un punct în care mijloacele necinstite corup scopurile corecte. Chiar și în afara acestui punct, amoralitatea în serie se va dovedi corozivă din punct de vedere politic: o țară a cărei populație s-a mobilizat pentru a-și apăra valorile, precum și interesele, nu va susține pentru totdeauna o strategie care pare să lase deoparte aceste valori.

Cei care se îndoiesc că America va recurge în continuare la trucuri murdare au memorie scurtă și imaginație limitată. Dacă competițiile geopolitice de astăzi vor modela cu adevărat soarta omenirii, de ce nu ar face o superputere aproape orice pentru a ieși învingătoare?

author avatar
Radu Jacotă Redactor
607 afisari

4 COMENTARII

  1. CAND POLITICA E CURVA ,BORDELUL DEVINE MANASTIRE !.
    ATINGEREA SCOPULUI, NU-I SCUZA MIJLOACELE MURDARE AMERICII.
    INTERESELE OLIGARHILOR AMERICANI SUNT CELE CARE DICTEAZA MIZERIA POLITICA .
    CEI PESTE 75 DE ANI DE LA SFARSITUL CELUI DE AL 2 LEA RAZBOI MOMDIAL SUNT ANI DE CONFLICTE GENERATE DE LACOMIA
    DE DORINTA DE ACAPARARE A RESURSELOR MONDIALE DE CATRE AMERICANI.LIBERTATEA ,DEMOCRATIA AU FOST SI SUNT SLOGANURI PENTRU PROSTIME.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger