AcasăPoliticaTroc politic cu justiția

Troc politic cu justiția

Încă de la bun început UDMR s-a opus desființării Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Spre deosebire de PNL și USR PLUS, care s-au năpustit ca vulturii,  a avut o judecată mai așezată, mai limpede. Marele cui al maghiarilor era repartizarea dosarelor în cazul desființării. Sub nicio formă nu era de acord cu împărțirea acestora pe căprării, la Parchetul General și la DNA. Formula „Anticorupției” a fost eliminată din start, UDMR argumentând cu numeroasele cazuri de dosare fabricate în Bihor, unde nu se mai făcea justiție, ci se desfășura o vendetă personală în care erau prinși procurori și judecători.

CCR a decis că SIIJ funcționează legal

De cealaltă parte, PNL tuna și fulgera. Voia desființarea SIIJ cu orice preț. O fi fost și ambiție prostească, nimic de zis, dar mai degrabă se întrevedea dorința de lacheu fără sclipire a lui Ludovic Orban de a-i face pe plac lui Klaus Iohannis. Am mai scris despre asta, de la el a plecat întreaga tevatură. În octombrie 2019, la marele miting de la București al liberalilor, în campania electorală pentru prezidențiale, Iohannis afirma că singura problemă rămasă nerezolvată este desființarea SIIJ, dar se va ocupa personal de aceasta. Și chiar s-a ocupat.

Consultări de ochii lumii

Numirea lui Stelian Ion în fruntea justiției, în loc să limpezească lucrurile, a însemnat, de fapt o accelerare a procedurilor de desființare SIIJ. Elita magistraturii din România, adunată în Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Apel București plus marile Curți de Apel din țară, cărora li s-au adăugat asociații profesionale ale judecătorilor și procurorilor au dat un verdict categoric. SIIJ trebuie să rămână acolo unde este, are un rol bine determinat și este un factor de echilibru în justiție. Stelian Ion n-a ținut cont de opiniile profesioniștilor, a mers mai departe.

Stelian Ion cel mai nepotrivit ministru al Justiției

De altfel, a și recunoscut că obiectivul lui, ca ministru, este desființarea SIIJ. Și a spus-o cu atâta patimă și înverșunare încât nu ai cum să nu te întrebi te întrebi ce rost a avut toată mascarada cu consultările.

Răspuns de-a-ndoaselea

A urmat partea a doua a celui mai abject spectacol jucat pe scena justiției. Au fost sesizate organismele internaționale, comitete și comisii, doar-doar o veni de undeva un răspuns care să-l avantajeze pe ministru. Ghinion! Nici Curtea Europeană de Justiție nu i-a dat satisfacție. I-a spus că SIIJ este legal înființată, funcționează la fel de legal și, dincolo de asta, nu are competențe să stabilească dacă trebuie desființată sau nu, problema putând fi reglementată de instanțele naționale. Au urmat alte săptămâni și luni de dezbateri sterpe, în care s-a ajuns la răstălmăcirea răspunsului CJUE. Manipulând informații false, Stelian Ion a tras concluzia că CJUE ar fi decis că SIIJ poate fi desființată. Tipic USR!

Totul e de vânzare

Diligențele lui Stelian Ion nu se opresc aici. „Am discutat în şedinţa coaliţiei şi despre Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a luat decizia să sesizeze Comisia de la Veneţia. Nu a fost o sesizare din partea Guvernului, ci o sesizare din partea ministrului Justiţiei. Din informaţiile pe care le avem, în prima săptămână din iulie, cel mai probabil în jurul datei de 3 iulie, plenul Comisiei de la Veneţia se va pronunţa asupra sesizării formulate de Stelian Ion. Noi am hotărât ca în termen de două săptămâni după ce se pronunţă Comisia de la Veneţia, să întrunim coaliţia, să convocăm o sesiune extroardinară, pentru a vota în plen desfiinţarea secţiei speciale”, a declarat Orban după şedinţa coaliţiei de guvernare de astăzi.

Kelemen Hunor va ceda complet când va primi tot ce a cerut

Între timp, UDMR parcă nu mai este așa de vocal ca la început, mai ales că a dat lovitura cu Avocatul Poporului, unde și-a impus omul. Aceasta nu înseamnă că PNL nu ar fi putut avea și el omul lui. Ba da, dar a preferat să închidă gura maghiarilor, care au înțeles că au de câștigat dacă o lasă mai domol cu pretențiile. Și USR are amendamente, dar Orban asigură că la negocieri se vor elimina toate asperitățile. Iar când fiecare își va primi partea, căci nimic nu este gratis, se cheamă că partidele de dreapta au rezolvat spinoasa problemă numită SIIJ. Prin troc politic, căci orice se vinde sau se cumpără. Inclusiv justiția.

author avatar
Valentin Boeru
1.877 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger