AcasăPoliticaTrezirea la realitate: Germania se leapădă de agenda ecologică

Trezirea la realitate: Germania se leapădă de agenda ecologică

Creștin-democrații (CDU) - partidul care aproape sigur va conduce următorul guvern de la Berlin - se află într-o misiune de diluare a obiectivelor de mediu

Creștin-democrații (CDU) – partidul care aproape sigur va conduce următorul guvern de la Berlin – se află într-o misiune de diluare a obiectivelor de mediu, liderul Friedrich Merz încadrând toate chestiunile ecologice prin prisma „trezirii” și „anti-creștere”.

Nu este o coincidență faptul că strategiile de  mediu  au fost abia menționate în prima dezbatere electorală televizată dintre Merz și cancelarul Olaf Scholz, notează Politico. Într-un discurs recent susținut la Bochum, în inima industrială a Ruhrului, Merz declarase deja că economia germană  din ultimii ani a fost orientată „aproape exclusiv către protecția climei”. A promis să elimine subvențiile pentru pompele de căldură ecologice și să readucă energia nucleară.

În prezent, o alianță cu Partidul Social Democrat (SDP) – fără Scholz – pare cel mai probabil rezultat, nu în ultimul rând pentru că este mai puțin probabil ca acesta să stea în calea lui Merz pe frontul mediului.

Minciuna Green Deal are picioare scurte

În întreaga lume occidentală, mișcarea ecologistă se află pe o pantă descendentă – după cum merită. Nu se întâmplă doar în America lui Donald Trump – premierul britanic Keir Starmer a semnalat o versiune locală a principiului „grow, baby, grow” prin aprobarea planurilor de extindere a trei aeroporturi din Londra.

Deși primarul Parisului face presiuni pentru ecologizarea capitalei Franței, Emmanuel Macron se arată mult mai puțin entuziasmat decât înainte.

Atunci când Scholz și-a format coaliția „semaforizată” în decembrie 2021, Verzii au jucat un rol esențial. După ce au obținut o cotă record de voturi, au  intrat în guvern pentru prima dată din 2005. Iar așteptările erau mari atunci când Robert Habeck – actualul candidat al partidului pentru funcția de cancelar – a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Economice, cu un mandat extins în domeniul mediului.

Apoi, două luni mai târziu, a avut loc invazia Ucrainei. Sarcina lui Habeck a fost să improvizeze o nouă politică energetică și să scoată Germania din dependența de Rusia. A obținut câteva succese în domeniul energiei regenerabile, dar soarele și vântul nu puteau să asigure electricitate pentru o industrie de calibrul Germaniei.

„În lumina noii slăbiciuni ciclice a economiei germane, obiectivele conflictuale ale politicii de protecție a climei cu alte domenii politice devin din ce în ce mai evidente”, se arată în raportul  Consiliului de experți al țării privind schimbările climatice.

Recunoscând cât de mult s-a schimbat starea de spirit, chiar și Verzii  nu menționează prea mult protecția climei în campania electorală. Preferă să vorbească despre locuințe și asistență medicală. Normal,  minciuna Green Deal are picioare scurte. Și nemțoaica Ursula von der Leyen ar trebui să  se trezească din isteria climatică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.017 afisari

2 COMENTARII

  1. Incearca si ei sa revina la normalitate in fata cetatenilor, cuprinsi fiind de panica data de concurenta AfD. Pe cand si in Romania renuntarea la Green Deal?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger