AcasăPoliticaTrei luni de război. Mai poate Israelul să distrugă Hamas?

Trei luni de război. Mai poate Israelul să distrugă Hamas?

Pentru eradicarea totală a Hamas este necesar ca Israelul să desfășoare o campanie militară nu numai în Fâșia Gaza, ci și acum în Liban, Siria, Iran și Qatar

Războiul Israelului împotriva Hamas – care a transformat Fâșia Gaza, blocată și apoi asediată, într-un pustiu post-apocaliptic – se află acum în a treia lună.

Hamas  o organizație politică și militantă islamistă desemnată drept grup terorist de către SUA și Uniunea Europeană, guvernează Fâșia Gaza din 2007. Are ca obiectiv declarat distrugerea statului Israel, pe care ONU îl clasifică drept ocupant al teritoriilor palestiniene din 1967.

În anii care au trecut de când Hamas a preluat puterea în mica enclavă, capacitățile, finanțele și proviziile sale de arme au crescut semnificativ, datorită sprijinului financiar din partea unor țări precum Iranul și Qatar.

„Pentru a elimina Hamas, Israelul va trebui să distrugă cauza principală a Hamas, rațiunea sa de a exista. Asta înseamnă că va trebui să accepte progresul către o soluție cu două state și un stat palestinian pentru Gaza și Cisiordania”, a declarat pentru CNBC generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa.

“Hamas nu poate avea un rol principal în guvernarea Gaza, dar refuzul Israelului de a accepta soluția celor două state nu face decât să garanteze eforturile continue ale Hamas de a distruge Israelul. De asemenea, va fi nevoie ca SUA să exercite mai multă presiune asupra Iranului pentru a nu mai sprijini Hamas”.

„Israelul a făcut o greșeală să declare un război împotriva Hamas cu un obiectiv care nu poate fi îndeplinit”, susține Hussein Ibish, cercetător rezident senior la Institutul statelor arabe din Washington.

Miri Eisin, director general al Institutului Internațional pentru Contraterorism din Israel, spune că “ideologia Hamas este o parte a problemei”. Este, de asemenea, “o mișcare socială și o guvernare”. Unii locuitori din Gaza nu vor fi convinși să renunțe la apartenența grupului terorist.

Ce părere are Ryan Bohl, analist militar pentru Orientul Mijlociu: „Pentru eradicarea totală a Hamas este necesar ca Israelul să desfășoare o campanie nu numai în Fâșia Gaza, ci și acum în Liban, Siria, Iran și chiar, potențial, în Qatar, unde  militanții Hamas sunt prezenți”.

“Hamas are capacitatea de a se reorganiza și de a înlocui luptătorii și liderii pierduți, atât timp cât motivațiile sociale și politice mai profunde în favoarea ideologiei sale rămân prezente. Singura modalitate viabilă prin care Hamas ar putea înceta să mai existe este ca aceste motoare ideologice să dispară sau ca organizația să fie suplinită de un grup militant rival.”

„Hamas este foarte greu de eliminat”, subliniază Daniel Byman, directorul Programul de studii de securitate al Universității Georgetown.

“Are un sprijin substanțial în Gaza, cel puțin în comparație cu rivalii săi. Israelul ar putea ucide mulți lideri Hamas și totuși nu ar putea elimina organizația. Cea mai bună speranță ar fi să încerce să mențină Hamas slabă și în dezechilibru, în timp ce construiește rivali, cum ar fi Autoritatea Palestiniană – dar aceasta este o soluție pe termen lung și dificilă.”

Pentru Natan Sachs, expert la Brookings Institution Center for Middle East Policy, gruparea Hamas nu poate fi eliminată în totalitate ca organizație sau ca ideologie. Islamismul militant este bine înrădăcinat  în societatea palestiniană și se trage din familia mai largă de organizații a Frăției Musulmane. “Întrebarea nerezolvată este cine va guverna Fâșia Gaza dacă și când Hamas va fi înlăturată complet de la putere acolo.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
438 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger