AcasăPoliticaTrei lideri și patru provocări grele pentru Israel și Gaza

Trei lideri și patru provocări grele pentru Israel și Gaza

Trump, Putin și ayatollahul Khamenei se pregătesc să exploateze criza din Orientul Mijlociu

Cea mai mare parte a lumii a privit cu groază cum israelieni și palestinieni și-au pierdut viața în urma atacului brutal al Hamas din 7 octombrie.

Cu toate acestea, trei lideri se pregătesc să exploateze criza, susține fostul ambasador al Regatului Unit în Liban, Tom Flether, autor al cărții The Naked Diplomat și director al Hertford College, Oxford.

Primul este Donald Trump, a cărui vandalizare a credibilității Americii a fost fără precedent. Al doilea este Vladimir Putin al Rusiei, “un gangster oportunist” care anticipează că războiul din Orientul Mijlociu va distrage atenția, va diviza și va epuiza Occidentul.

Iar al treilea este liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care speră că violența în întreaga lume musulmană va îngropa speranțele israeliene și americane de normalizare cu statele arabe pentru încă un deceniu.

Sarcina este de a dovedi că cei trei oameni se înșeală. Departe de camerele de luat vederi, asta au încercat să facă americanii. În public, președintele Joe Biden a putut să le spună aliaților fragili și răniți: vă simțim durerea, vă susținem, dar respirați. În privat, mesajele au fost ferme. Dacă aveți îndoieli, nu faceți ceea ce vrea Iranul. Hamas este inamicul, nu civilii palestinieni. Nu vă comportați ca un monstru pentru a învinge un monstru.

Comunitatea internațională trebuie acum să se coaguleze în jurul a patru provocări, toate dificile. În primul rând, atenuarea suferințelor inacceptabile ale civililor din Gaza. Cine le poate oferi aceeași securitate pe care Occidentul o dorește pentru israelieni?

În al doilea rând, Israelul trebuie susținut pentru a-i vâna pe cei responsabili de masacrul din 7 octombrie și pentru a-i trage la răspundere. Există eforturi susținute de salvare a ostaticilor, folosind canale secundare bine cunoscute, inclusiv Qatar și Turcia. Iar Iron Dome, cel mai bun sistem de autoapărare din lume, va fi consolidat prin sprijinul SUA.

În al treilea rând, prevenirea unei escaladări peste granița dintre Israel și Liban sau din partea grupărilor teroriste din regiune.  Poporul libanez nu dorește un conflict: țara și-a luat deja partea sa de durere. Preferința fermă a premierului israelian Benjamin Netanyahu este de a atenua orice tensiune la granița sa nordică. Hezbollah reprezintă o amenințare puternică. Două grupuri de portavioane americane și 2.000 de pușcași marini pot să o contracareze.

În al patrulea rând, există potențiali parteneri pentru pace de ambele părți ale mesei. În Israel crește presiunea pentru un cabinet mai reprezentativ, fără adepții liniei dure.

Arabia Saudită a semnalat că normalizarea nu este exclusă de pe agendă, dacă Israelul poate da dovadă de reținere. SUA și europenii au recunoscut că trebuie să reconstruiască conducerea palestiniană tradițională, după ce au lăsat-o în derivă.

Diplomația este dificilă într-o perioadă de polarizare, furie și introspecție naționalistă. Dar nu se arată o alternativă mai bună. Punctul de plecare trebuie să fie faptul că atât palestinienii, cât și israelienii au dreptul la securitate, justiție și oportunități pe pământuri pe care le pot numi ale lor.

La fel de important, Occidentul trebuie să le refuze lui Trump, Putin și Khamenei victoriile pe care le adulmecă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
335 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dacă Iron Dome este așa grozav, cum se face că au pățit-o??? Se pare că dacă-s suficient de multe rachete atacatoare, sistemul lor e depășit. Cei mai, cei mai…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger