America se confruntă astăzi cu unul dintre acele momente rare, la fel de important ca începutul Războiului Rece sau perioada de după 11 septembrie 2001.
Ascensiunea Chinei și revizionismul Rusiei reprezintă provocări geopolitice descurajante într-o lume de competiție strategică intensă, în care Statele Unite nu se mai bucură de o întâietate incontestabilă.
În același timp, se schimbă și ceea ce face CIA cu informațiile pe care le adună, relatează Foreign Affairs. „Declasificarea strategică”, dezvăluirea publică intenționată a anumitor secrete pentru a submina rivalii și pentru a mobiliza aliații, a devenit un instrument și mai puternic pentru factorii de decizie politică.
Aceasta este o perioadă de provocări istorice pentru spionajul american. Și dacă trecutul este un precedent, Washingtonul ar trebui să fie atent la rivalitățile dintre numărul tot mai mare de puteri medii, care au contribuit în mod istoric la declanșarea coliziunilor dintre cele mari.
Concurența și incertitudinea geopolitică – ca să nu mai vorbim de progresele tehnologice fără precedent, cum ar fi inteligența artificială – creează un peisaj internațional extrem de complicat.Obiectivul CIA este de a-și transforma abordarea serviciilor de informații pentru a ține pasul cu această lume în transformare rapidă.
În timp ce Rusia poate reprezenta cea mai mare provocare imediată, China este cea mai mare amenințare pe termen lung, iar în ultimii doi ani, CIA s-a reorganizat pentru a reflecta această prioritate.
Chiar dacă China și Rusia consumă o mare parte din atenția CIA, agenția nu își poate permite să neglijeze alte provocări, de la combaterea terorismului la instabilitatea regională.
Și lucrează pentru a îmbina instrumentele de înaltă tehnologie cu tehnicile vechi de colectare a informațiilor de la persoane – informații HUMINT. Într-o epocă a orașelor inteligente, cu camere video pe fiecare stradă și tehnologie de recunoaștere facială din ce în ce mai omniprezentă, spionajul a devenit mult mai dificil.
Revoluția în inteligența artificială și avalanșa de informații open-source alături de ceea ce colectează în mod clandestin, creează noi oportunități istorice pentru analiștii CIA. Au înființat un nou centru de misiune, axat pe construirea unor parteneriate mai bune cu sectorul privat, unde inovația americană oferă un avantaj competitiv semnificativ.
În esență, toate aceste strategii și proceduri se leagă de evoluția tehnicilor spionajului, puternic susținute de stat, într-o nouă eră a confruntării serviciilor secrete.
Succesul CIA va depinde de îmbinarea în mod creativ a informațiilor umane tradiționale cu tehnologiile emergente. Va necesita, cu alte cuvinte, adaptarea la o lume în care singura predicție sigură despre schimbare este că aceasta se va accelera.