AcasăPoliticaTrăim în ţara în care şi evazioniştii primesc veşti bune: legea PSD,...

Trăim în ţara în care şi evazioniştii primesc veşti bune: legea PSD, adoptată de Camera Deputaților

Camera DeputațilorDeputat PSD, lăsat DESCULŢ! Hoţii i-au furat încălţămintea

România, ţara tuturor posibilităţilor. O mai spunem o dată după ce legea PSD care-i scapă pe evazioniști de închisoare a fost adoptată de Camera Deputaților în ultima zi a legislaturii. Astfel, şi infractorii primesc veşti bune.

Suma cu care ai voie să prejudiciezi statul

Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, legea inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, care prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

PNL și USR au votat împotrivă

Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei, dar au existat şi excepţii. Potrivit înregistrării electronice a voturilor, au votat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Deputații UDMR s-au abținut.

Totuși, deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare a votat în favoarea inițiativei. Viorica Cherecheș nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Cum sună legea controversată?

La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda„.

Legea era pe masă de 3 ani de zile

Inițiativa, semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a intrat în dezbaterea parlamentară la finalul lui 2017, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, între timp condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Adoptată în iarna lui 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, legea a fost atacată la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.

author avatar
Andrei Ștefan
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger