AcasăPoliticaTotul pentru Ucraina, dar cum rămâne cu apărarea Europei?

Totul pentru Ucraina, dar cum rămâne cu apărarea Europei?

Războiul se prelungește și armatele europene s-ar putea să realizeze că le-a mâncat toate capacitățile pentru apărarea unui continent.

Cheltuielile de apărare ale Europei au scăzut, iar un set suprapus de probleme politice și industriale  blochează orice creștere rapidă a capacităților.

Cheltuielile europene în domeniul apărării au urcat cu un anemic 4% în ultimii zece ani și ar putea crește cu peste șase procente anual în următorii cinci ani, potrivit unui studiu de piață realizat de firma de consultanță în management McKinsey. Raportul nu precizează dacă cifrele au fost ajustate în funcție de inflație.

Aceste rate înseamnă că vor mai trece ani buni până când multe țări NATO vor respecta linia directoare a alianței conform căreia membrii ar trebui să cheltuiască cel puțin două procente din produsul intern brut pentru apărare. Cheltuielile militare colective ale NATO în 2022 au fost de 1232 miliarde de dolari, cu doar 0,9% mai mari decât în 2021.

De asemenea, națiunile europene încearcă să recupereze decenii de investiții în scădere de la sfârșitul Războiului Rece. Și dependența de SUA rămâne ridicată.

O Europă care și-ar fi menținut bugetele din timpul Războiului Rece ar fi cheltuit 8,6 trilioane de dolari în plus pentru apărare din 1992 până în 2022. Un indicator al acestui decalaj este scăderea cu 80% a  tancurilor armatelor europene în acei ani.

Totuși, unele națiuni europene cheltuiesc mai mult în aceste zile. Polonia, în fruntea grupului, își mărește bugetul pentru apărare la patru procente din produsul intern brut. Uniunea Europeană, sub impulsul Estoniei, a lansat un nou program de achiziții comune pentru a cheltui două miliarde de euro pentru a stimula producția de obuze de 155 mm pentru Ucraina.

Alții, cel puțin retoric, spun că vor să cheltuiască mai mulți bani pentru apărare. Italia a votat pentru creșterea cheltuielilor la 2% din PIB, în timp ce Germania a anunțat anul trecut  un fond de 100 de miliarde de euro pentru achiziții în domeniul apărării.

Dar multe astfel de proclamații nu reușesc să dea roade. Problema este că industria militară dorește certitudinea unor contracte  pe mai mulți ani înainte de a cheltui miliarde de euro pentru a moderniza instalațiile de producție.

De asemenea, scăderea pe termen lung a cheltuielilor pentru apărare poate crea unele bariere pe care nici banii nu le pot depăși imediat. Sistemele complexe de apărare necesită adesea muncitori foarte calificați, care au nevoie de ani de pregătire pentru a deveni competenți.

Și dacă tot vorbim de bani, sistemele de armament produse in Europa sunt cu precădere scumpe. Considerentele legate de costuri au împins țările europene să se orienteze către arme mai ieftine din Israel sau Coreea de Sud.

O altă problemă a Europei este lipsa de materii prime precum titanul și litiul și deficitul de explozibili, în special praful de pușcă, de care depind producătorii întregii industrii de armament.

Potrivit Defense România, fiecare țară europeană își menține propria strategice, practici de achiziție, specificații, procese de aprobare, instruire și priorități, ceea ce duce la probleme de compatibilitate cu sistemele de arme. Nici măcar muniția și piesele nu sunt întotdeauna interschimbabile, provocând probleme de întreținere și defecțiuni.

Auditul anual regulat al Agenției Europene de Apărare a arătat că doar 18% din investițiile în sectorul apărării sunt realizate în comun, ceea ce reprezintă jumătate din țintă.

Între timp, Rusia și-a majorat cheltuielile cu 9,2% de la an la an, ceea ce a dus bugetul său militar la o valoare estimată de 86,4 miliarde de dolari sau 4,1% din PIB.

Cheltuielile militare ale Ucrainei au ajuns la 44 de miliarde de dolari în 2022. Dar creșterea nu este suficientă pentru o țară a cărei economie este devastată de război și dependentă de ajutorul occidental.

Prin urmare, celor 27 de state membre ale UE li se cere să contribuie împreună cu încă 20 de miliarde de euro pentru un fond de armament administrat de Bruxelles, menit să garanteze sprijinul militar acordat Ucrainei în următorii patru ani.

Totul pentru Ucraina – ar fi mesajul – chiar dacă Europa rămâne dezgolită. Războiul se prelungește și armatele europene s-ar putea să realizeze că le-a mâncat toate capacitățile pentru apărarea unui continent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
500 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca cheltuielile colective au ajuns la 1232 Mld, inseamna ca Europa a cheltuit si ea vreo 400 Mld, ceea ce nu e putin. E mai mult decat suficient atunci cand nu ai baze militare aruncate pe tot globul, inamici si crime de razboi comise peste tot, si, mai ales, cand nu ai CAPUSELE Lockheed, Raytheon, etc, etc, care vand o racheta de 2000$ cu 30000$ devalizand banii contribuabilului intr-un desfrau al furaciunii nemaintalnit in istorie. Cu alte cuvine, cheltuielile militare are EU vor ramane atita cat sunt, pentru ca sunt suficiente. „Dependenta” de US nu este decat la spagile coruptilor din birocratia UE, in functie cu Ursulesa & Co., creaturi care vor zbura atunci cand ‘dreapta isi va intra in drepturi’.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger