AcasăPoliticaToții ochii sunt ațintiți asupra Rusiei, dar nimeni nu știe la ce...

Toții ochii sunt ațintiți asupra Rusiei, dar nimeni nu știe la ce se uită

Confuzie totală, nimeni nu știe ce urmează după revolta eșuată a mercenarilor Wagner

Se pregătesc alte revolte post-Wagner? Își va intensifica Vladimir Putin atacurile în Ucraina pentru a compensa slăbiciunea de acasă? Se va declanșa o luptă de succesiune la Kremlin?

În timp ce Putin și șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, continuă să se dueleze cu privire la rebeliune, un lucru pare sigur: aparența de invincibilitate a liderului rus s-a spulberat.

Asta nu înseamnă că sfârșitul regimului Putin este iminent, notează Politico. Dar o serie de scenarii greu de imaginat și chiar bizare sunt acum schițate în timp ce toată lumea speculează asupra a ceea ce urmează.Există „mai multe necunoscute decât cunoscute”, a declarat un diplomat european, sub rezerva anonimatului.

Imaginile cu trupele  Wagner mărșăluind spre Moscova doar pentru a se întoarce fără a se confrunta măcar cu o arestare au provocat reacții confuze.Putin a declarat că mercenarii Wagner vor fi liberi să se alăture forțelor regulate, să se întoarcă acasă sau să se îndrepte spre Belarus.

Un al diplomat european afirmă că Prigojin a fost folosit de către “un anumit grup din elita Kremlinului și FSB,  nemulțumit de actuala conducere din cadrul Ministerului Apărării”. Și, a adăugat diplomatul, Putin ar putea în continuare să schimbe termenii înțelegerii cu șeful Wagner în orice moment.

Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a enumerat o serie de opțiuni, de la „Putin încercând să pună în aplicare mai multă represiune acasă” până la liderul rus „încercând să lanseze o ofensivă în Ucraina, încercând să arate propriului public că deține controlul deplin”.

Vorbind marți seară alături de un grup de lideri europeni, premierul olandez Mark Rutte a insistat că aliații NATO nu doresc instabilitate. Dacă „instabilitatea în Rusia crează instabilitate în Europa”, majoritatea analiștilor occidentali consideră că Putin va păstra puterea.

Dar care va fi soarta grupului Wagner? De ce l-ar lăsa Putin pe Prigojin să opereze liber în Belarus și ce va obține această țară din aranjament? Belarus a fost mult timp un aliat apropiat al Moscovei și chiar a permis Rusiei să lanseze atacuri asupra Ucrainei din interiorul granițelor sale.

Întrebat despre prezența  Wagner în Belarus, fostul general comandant al armatei americane în Europa Ben Hodges a declarat  că acest lucru nu reprezintă „un risc mai mare pentru Ucraina, dar potențial întărește mâna  președintelui Alexandr Lukașenko în fața opoziției sale și/sau a unei viitoare presiuni din partea Rusiei”.

Pentru președintele polonez Andrzej Duda, trupele Wagner mutate în Belarus reprezintă „o problemă serioasă și foarte îngrijorătoare” și necesită un „răspuns foarte dur din partea NATO”.

Alte opinii subliniază confuzia actuală: un înalt oficial al apărării din Europa Centrală a declarat că trupele Wagner “nu vor mai fi dislocate în Ucraina”, și astfel se va reduce „capacitatea de ofensivă militară a Rusiei”.

O altă necunoscută este impactul lui Prigojin asupra calculelor oligarhilor, companiilor și comandanților din Rusia care își controlează propriile grupuri armate.Președintele leton susține că există “multiple entități militare private în Rusia” – și că ar putea apărea și mai multe pe fondul slăbirii poziției lui Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
652 afisari

6 COMENTARII

    • Polonezii nu au nimic cu rușii. Ei vor ca Ucraina să se destrame – și așa se va întâmpla – pentru a-și recupera Galiția. Orașul Lvov, capitala Galiției nu a fost niciodată rusesc sau ucrainian. Ca „prieten” va ocupa Galiția și de acolo nu-i mai scoți; de aceea se înarmează până „în dinți”!

  1. Guvernantii Poloniei nu iau in calcul ce s-ar putea intimpla daca SUA ar disparea, peste noapte sa zicem, din Europa asa cum a disparut ROMA din GALLIA si BRITANIA dupa 450. Bam! Sa le trimita Unchiu’ Sam scrisoare ca din pricini de necesitate dinsii isi retrag toate trupele din Europa in Emisfera Vestica asa cum le cere de fapt Doctrina Monroe. Ce, nu se poate?

    Petru Militzie, Armata,Procuratura, Magistratura, Guvern si alte scursuri OeNGiste: Ei, lasa ca o punem noi de un Canal Sighet-Marea Neagra mult mai Trainic si Mai Frumos!

  2. sper sa nu se uite rusii prea mult spre Bucuresti. ca am pus-o! Ca doamna Ursula nu vine ne scape

  3. …trupele Wagner mutate în Belarus reprezintă „o problemă serioasă și foarte îngrijorătoare” . Polonezul a prins miezul problemei. Lukasenko , arme nucleare si trupe de mercenari in Belarus, ceva nu-i in regula in nordul Ucrainei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger