AcasăPoliticaToți pentru unul și unul pentru toți. Cum războiul din Gaza a...

Toți pentru unul și unul pentru toți. Cum războiul din Gaza a reînviat Axa Rezistenței

Formarea acestei axe reprezintă o provocare directă la adresa ordinii regionale pe care Occidentul a creat-o și a apărat-o în Orientul Mijlociu timp de decenii

La 12 ianuarie, Statele Unite și Marea Britanie au lansat atacuri direcționate spre ținte houthi din Yemen. Aceste atacuri au fost un răspuns la asalturile rebelilor yemeniți asupra transportului maritim din Marea Roșie, care au perturbat comerțul mondial.

Acțiunile houthiștilor i-au transformat pentru scurt timp în cei mai proeminenți membri ai unei coaliții militare care a devenit din ce în ce mai activă în întreaga regiune după asasinarea lui Saleh al-Arouri și a altor lideri Hamas la Beirut, la 2 ianuarie.

Căci, în urma morții acestora, comandantul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis răzbunare și a declarat că lupta împotriva Israelului nu necesită nimic mai puțin decât o „axă a rezistenței”.

Astfel, se consolidează metodic o alianță de forțe: Iranul, Hezbollah, Houthi, Hamas,  Jihadul Islamic Palestinian, milițiile șiite din Irak și Siria.

Formarea acestei axe reprezintă o provocare directă la adresa ordinii regionale pe care Occidentul a creat-o și a apărat-o în Orientul Mijlociu timp de decenii, relatează Foreign Afairs. De asemenea, așa cum demonstrează atacurile iraniene și houthi asupra transportului maritim în Marea Roșie, reprezintă o amenințare la adresa comerțului global și a aprovizionării cu energie.

Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a demonstrat capacitățile și influența axei, care se extind dincolo de teritoriile palestiniene și cuprind Libanul, Siria, Irak, Yemen și Iran.

Occidentul consideră că Teheranul este creierul din spatele acestei rețele și nu există nicio îndoială că axa de rezistență reflectă perspectiva strategică a Iranului.

Mai mult, axa este legată de o ură comună față de „colonialismul” american și israelian. Hezbollah consideră că Washingtonul și Tel Avivul se amestecă în Liban, iar Hamas, Houthis și milițiile șiite din Irak cred că același lucru este valabil și în teritoriile lor.

Mai degrabă decât instrumente ale Iranului, axa se vede pe sine ca o alianță construită în jurul unor obiective strategice comune, în spiritul „toți pentru unul și unul pentru toți”. Toți luptă în același război împotriva Israelului și, indirect, a Statelor Unite.

Războiul dintre Israel și Hamas a schimbat Orientul Mijlociu: a stârnit o imensă furie publică, iar animozitatea față de Occident ar putea declanșa un nou extremism și instabilitate politică.

Pentru conducătorii din regiune, chiar și pentru cei pe care Washingtonul îi socotește aliați, războiul a schimbat presupuneri fundamentale cu privire la propria lor securitate și la relațiile cu Occidentul.

Statele Unite nu pot dezmembra cu ușurință această axă și nici nu pot învinge ideile care au generat-o. Singura modalitate este de a pune capăt războiului din Gaza și de a negocia o soluționare reală și corectă a problemei israeliano-palestiniene.

Dacă nu se face acest lucru, axa va fi o realitate regională cu care americanii și Occidentul în sine vor trebui să se confrunte pentru mulți ani de acum înainte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor