AcasăPoliticaTot ce trebuie să știți despre armistițiul Israel-Hamas

Tot ce trebuie să știți despre armistițiul Israel-Hamas

Acordul între părțile beligerante este doar un prim pas în negocierile dificile care urmează, o pace durabilă în Gaza fiind încă departe

După mai mult de șase săptămâni de lupte care au distrus zone întinse din Gaza și au ucis mii de oameni, Israelul și gruparea armată palestiniană Hamas au convenit  asupra unui armistițiu de patru zile.

Hamas a fost de acord să elibereze 50 de femei și copii din cei 237 de prizonieri răpiți din 7 octombrie. Israelul a fost de acord să elibereze 150 de femei și copii palestinieni din închisorile sale. Ar putea prelungi pauza dincolo de perioada de patru zile, adăugând o zi pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați de Hamas, potrivit Al Jazzera. Nu este clar dacă Israelul va elibera alți prizonieri palestinieni dacă armistițiul va fi prelungit.

Cum a avut loc armistițiul?

A fost mediat de Qatar, care a condus negocierile dintre Israel și Hamas, coordonându-se în același timp cu alte puteri regionale și globale, inclusiv cu Statele Unite și Egiptul.

Joe Biden a mulțumit emirului Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi pentru rolul pe care l-au avut în realizarea acestui progres.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că s-a bazat pe Biden pentru a asigura un acord mai bun pentru Israel.

După săptămâni de negocieri agitate și mai multe situații în care un acord părea la orizont înainte de a se destrăma, Netanyahu a convocat o reuniune a cabinetului său marți seara.

După ce premierul israelian a prezentat miniștrilor săi propunerea de acord, doar trei membri ai cabinetului s-au opus – ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir și alți doi membri ai partidului său de extremă dreapta.

Ce se întâmplă dacă una dintre părți încalcă armistițiul?

Se așteaptă ca niciuna dintre părți să nu se abțină de la reluarea ostilităților dacă cealaltă parte încalcă – sau se consideră că a încălcat – oricare dintre condițiile acordului.

Israelul nu își retrage soldații, tancurile, vehiculele blindate și alte infrastructuri militare din Gaza, în care a intrat la sfârșitul lunii octombrie printr-o ofensivă terestră.

Cronologie

La 15 noiembrie, au început să apară informații potrivit cărora mediatorii din Qatar se apropiau de un acord între Israel și Hamas pentru eliberarea a 50 de prizonieri din Gaza.

Duminică, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a anunțat că mai rămân provocări „minore” și „mai mult logistice” în ceea ce privește negocierile pentru acest acord, care „trec prin suișuri și coborâșuri”.

Luni, Joe Biden a declarat că el crede că un acord pentru eliberarea prizonierilor este aproape. Casa Albă a precizat că termenii nu au fost finalizați.

În aceeași zi, președintele Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, s-a întâlnit cu liderul Hamas Ismail Haniyeh la Doha și a avut discuții separate cu autoritățile din Qatar.

Marți, oficialul Hamas Izzat al-Rishq a declarat că se discută de săptămâni întregi despre un acord, dar Netanyahu trage de timp. El a adăugat că toate brigăzile rezistenței palestiniene au fost de acord cu acordul prin intermediul unei convorbiri telefonice și că Hamas a transmis răspunsul său negociatorilor din Qatar.
Miercuri dimineață, cabinetul israelian a susținut acordul după discuțiile cu oficialii din Qatar.Mai târziu, Israelul și Hamas au confirmat în mod independent pauza luptelor.

Ce urmează?

James Dorsey, membru senior la Institutul pentru Orientul Mijlociu al Universității Naționale din Singapore, a avertizat că armistițiul temporar al Israelului cu Hamas este doar un prim pas în negocierile dificile care urmează, o pace durabilă în Gaza fiind încă departe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
491 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger