AcasăPoliticaȚiganiada guvernării. Cîțu pierde

Țiganiada guvernării. Cîțu pierde

Mai toți s-au repezit să lanseze scenarii despre ruperea coaliției și despre șansele PNL de a o mai conduce. Numai câțiva au prevăzut că nu se va întâmpla nimic. Dar nimeni nu și-a dat seama că discuțiile nervoase, amenințările și declarațiile de război generate de demiterea lui Vlad Voiculescu erau doar motive pentru o nouă ciolaniadă. Rămăseseră câteva zgârciuri pe un cap de os și trebuia împărțite.  O țiganiadă în toată regula, fără jenă. O țiganiadă pe care liderii coaliției n-ar recunoaște-o, ei o consideră guvernare.

Premierul a fost de acord cu propria i mazilire

Lucrurile ar fi fost foarte simple. Ministrul Sănătății a sărit calul, la fel și secretarul de stat, deci, se impunea demiterea lor. Exact asta s-a și întâmplat. Însă le-a sărit în apărare toată liota USR PLUS, invocând motive și situații aiuristice. Neomarxiștii și progresiștii au amenințat  cu retragerea de la guvernare dacă Florin Cîțu va rămâne, în continuare, prim-ministru. Nu avea nicio legătură cu faptul că Vlad Voiculescu a frecat menta patru luni în minister, era doar o replică la gestul premierului.

USR schimbă foaia din mers

Din acest punct, dihonia s-a răspândit. Liberalii au venit cu amenințările lor, pentru a nu fi mai prejos. Deja se făceau calcule cu cine va conduce dacă se va ajunge la retragerea USR PLUS din coaliție. Pe margine se dădeau pronosticuri cum va arăta Parlamentul după mutarea aceasta.

Ludovic Orban se vrea și prim ministru și președinte PNL

Și Cîțu, și Barna invocau convorbiri sau întrevederi cu Klaus Iohannis. Președintele nu le-a confirmat, așa că nu este exclus să nici nu fi avut loc. Două săptămâni a fost dispărut și mut, după cum știm că procedează în momentele delicate. Probabil o fi fost sfătuit să nu se amestece, cu atât mai mult cu cât purta în spate responsabilitatea unei construcții guvernamentale dezastruoase. Văzând că nu are spor cu schimbarea lui Florin Cîțu, USR a schimbat foaia, în speranța că tot va apuca ceva. Cerea ca miniștrii să nu poată fi demiși decât după ce este consultat partidul care i-a trimis la guvernare. Total împotriva Constituției, care nu prevede așa ceva, fiind doar atributul premierului.

Capul premierului, pe tava PNL

În mod surprinzător, Cîțu a acceptat. Spun surprinzător pentru că, nu cu mult înainte, declara că nu se poate negocia Constituția. A acceptat și Orban, dar, în cazul lui, mai există o fațetă a medaliei. Înțelegerea dintre liderii coaliției i-l trimite pe Cîțu în brațe pentru a-l evalua, iar asta îi vine mănușă ținând cont că în PNL se apropie alegerile. E de ajuns să-i dea note proaste și USR, care oricum nu vrea să audă de Florin Cîțu, îi va sări în sprijin. De la UDMR nu trebuie să avem așteptări prea mari într-un asemenea meci. Oricând se va situa de partea celui pe care îl întrevede câștigător și îi poate aduce un beneficiu. Dărâmarea lui Cîțu în noile condiții date, când o fi să fie, va duce la căderea guvernului. Va urma un altul, cu aceleași probleme și bătălii pentru supremație. Adevărata țiganiadă atunci va începe, cea de până acum a fost floare la ureche.

Pauza de masă

Am ajuns în situația de a avea patru premieri. Fiecare cu partidul lui de evaluatori. PNL pentru Cîțu, în situația dată, UDMR pentru Kelemen Hunor, USR PLUS pentru Dan Barna și, peste toți, Iohannis pentru PNL, partidul prezidențial. Dar și pentru ceilalți, dacă va fi nevoie.

UDMR e de acord cu orice i se bagă sub nas

Președintele a declarat că speră ca acum coaliția să funcționeze mai profund. Nu știu ce înseamnă „mai profund”, căci a rămas aceeași, exceptând micile cosmetizările de la Sănătate. Sunt aceleași partide care se ciondănesc, care caută motive să pună mâna pe mai mult. Sunt aceleași partide care vor mai multă putere, începând cu ministerele în care și-au băgat oamenii. Singurul lucru demn de a fi remarcat la negocieri este că liderii coaliției au luat o pauză de masă de trei ore.

Președintele iar visează cu ochii deschiși

Nu râdeți, este demn de remarcat pentru că, în aceeași zi, cam 200.000 de români, poate mai mulți, nu au mâncat. Nu aveau ce. Și nici bani să-și cumpere de mâncare nu aveau. Înțelegerea semnată de lideri, pe care o găsiți în toată presa, nu se referă la oameni. Citiți-o. Nu se referă la români. E doar pentru putere. Asta este țiganiada de care vorbeam.

author avatar
Valentin Boeru
2.874 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger