AcasăPoliticaTotul despre învestirea Guvernului Cîțu. UPDATE: Ce s-a întâmplat la audierea lui...

Totul despre învestirea Guvernului Cîțu. UPDATE: Ce s-a întâmplat la audierea lui Vlad Voiculescu! Rezultat surpriză la vot!

Florin CituTest de foc pentru Guvernul Cîțu. Miniștrii propuși, audiați în Parlament

Au început audierile miniștrilor guvernului Cîțu! La decizia liberalilor, acestea se vor desfășura pe repede înainte, în doar trei ore, în intervalul orar 11.00 – 14.00.

Programul decis în Birourile Permanente Reunite poate fi consultat aici.

UPDATE 13.56. Vlad Voiculescu a trecut de votul comisiei de specialitate. Propunerea USR PLUS pentru Ministerul Sănătății a câștigat cu multă ușurință încrederea membrilor comisiei de specialitate din Parlament, dovadă cele 20 de voturi favorabile primite.


Dan Barna, cu ochii pe fondurile europene

Întrebat dacă alege să fie un vicepremier cu portofoliu, Dan Barna a declarat că țintește coordonarea tuturor ministerelor care au resurse din fonduri europene!!

„Este un portofoliu de coordonare, l-aş numi Dezvoltare Europeană. Toate ministerele care au resurse din fonduri europene vor face parte din acest portofoliu pe care mi l-am asumat. Îmi asum acest lucru pentru că e nevoie de o persoană care să deblocheze acele lucruri. Vorbim de PNRR, de investiţii şi este o muncă importantă aceasta de a elimina rumeguşul din proces”, a afirmat Dan Barna la finalul audierii lui Cristian Ghinea în comisiile parlamentare.

UPDATE 13.55. Novák Eduárd a primit aviz favorabil și poate prelua portofoliul de la Ministerul Tineretului și Sportului.


Stelian Ion, declarație EXPLOZIVĂ

UPDATE 13.45. După ce a primit aviz favorabil, Stelian Ion a răspuns la câteva dintre cele mai arzătoare întrebări care vizează Ministerul Justiției.

Astfel, legat de schimbarea din funcţie a actualilor procurori-şefi de la Parchete, inclusiv a procurorului general al României, Stelian Ion a anunțat: „Va fi o prioritate numirea procurorului-şef al DIICOT. După discuţia pe care o voi purta cu actualul procuror-şef interimar, vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat. Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Am spus în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor. Nu am luat în calcul o revocare”.

UPDATE 13.40. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Nominalizarea lui a fost validată cu 19 voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”.

Și Ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a fost avizat favorabil miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 26 de voturi „pentru” și 16 „împotrivă”.
UPDATE 13.25. Raluca Turcan a fost votată favorabil la Ministerul Muncii, cu 24 de voturi „pentru” și 16 „împotrivă”.
UPDATE 13.12. Lucian Bode a fost avizat pozitiv la Ministerul Afacerilor Interne.

 

UPDATE 12.31. Sorin Cîmpeanu a fost avizat favorabil pentru funcția de Ministru al Educației, cu 20 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.


Circ și scandal la audieri

UPDATE 12.20. Virgil Popescu, desemnat la Ministerul Energiei, a fost avizat favorabil. Acesta a refuzat să spună ce studii are, pe motiv că nu răspunde la întrebări personale.

UPDATE 12.15. Audierea noului ministru al Justiției, Stelian Ion, a stârnit un scandal în Parlamentul României. Unele persoane au reproșat faptul că nu au apucat să adreseze întrebări ministrului propus. Potrivit Digi24, Stelian Ion a primit 41 de voturi pentru și 26 împotrivă.

UPDATE 12.08. Cristian Ghinea, propus pentru a fi  ministrul Fondurilor Europene,a primit aviz pozitiv la audieri. Acesta a primit 16 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. Și ministrul Culturii (Bogdan Gheorghiu) a primit aviz pozitiv, potrivit Realitatea Plus.

Guvernul Cîțu, gata de audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului

După discuții îndelungate și tensionate în interiorul PNL, premierul desemnat, Florin Cîțu a prezentat lista cu miniștri PNL.

Miniștri PNL

Ministerul de Finanțe – Alexandru Nazare
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
Ministerul Educației – Sorin Câmpeanu
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
Ministerul Muncii – Raluca Turcan

Miniștri USR PLUS

Ministerul Justiției – Stelian Ion
Ministerul Sănătății – Vlad Voiculescu
Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă
Ministerul Fondurilor Europene – Cristian Ghinea
Ministerul Economiei- Claudiu Năsui
Ministerul Cercetării, Inovării, Digitalizării – Ciprian Teleman

Miniștri UDMR

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Tineretului și Sportului – Novák Eduárd.

Vicepremieri în Guvernul condus de Florin Cîțu vor fi Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR). Lista a stârnit nemulțumirea unor liberali, ceea ce l-a făcut pe liderul formațiunii, Ludovic Orban să reacționeze.

author avatar
Andreea Vlad