AcasăPoliticaTerasa cârciumii a devenit problemă politică

Terasa cârciumii a devenit problemă politică

Nu faptul că România se împrumută, în medie, cu 1.000 de euro pe secundă ar fi o problemă. Nici că prețurile la produsele de bază au atins cote alarmante și nu se întrezăresc perspective de a scădea. Astea-s fleacuri. În egală măsură, nu deranjează nici că seceta a distrus peste 50 la sută din recoltă și, la toamnă, ne vom confrunta cu o altă explozie de prețuri. Dar nici că statul, când zice că va acorda despăgubiri, doar zice. Sunt tot lucruri mărunte, ca și milionul de șomeri, ca și pensiile care nu vor crește, ca și facturile tot mai dolofane la servicii, la gaze și energie electrică. Suntem la un pas de fericire, ne susură politicienii la ureche, dacă nu am avea probleme cu terasele. Terasele de la cârciumi.

Virgil Popescu Nu știu dacă închidem terasele dar prelungim oricum starea de alertă

Parcă nu am fi dat lumii inventatorul motorului cu reacție, al stiloului, al insulinei. Plus multe altele, câte or mai fi fost. Parcă nu am avea genii care cuceresc anual medalii după medalii la concursurile de inventică, punând în umbră țări cu tradiție. Am ajuns să ne lăsăm prostiți de o adunătură de bezmetici și de vânduți ce-și spun guvernanți și care, zilnic, se prostituează politic. Am ajuns să luăm de bună orice tâmpenie care le iese pe gură și să tremurăm de teamă că, pe motive de Covid, ne vor băga la izolare și câinele din bătătură.

Proștilor, v-am dresat!

S-a umplut țara de anonimi cu idei crețe care vor să ne conducă. Și chiar ne conduc, pentru că acceptăm, ca niciodată, dictatura parveniților. Dacă le iei CV-urile la mână nu găsești unul mai de soi, cu performanțe recunoscute dincolo de granițe, cu apariții în topurile mondiale de specialitate. În schimb, au în spate o susținere politică de care orice om cu capul pe umeri s-ar jena.

Și plajele sunt amenințate de îngrădirea accesului

Preocuparea lor față de binele țării o găsești doar când apar la televizor sau când vor să mai arunce pe piață câte o vorbă despre cum se luptă ei cu epidemia și cu efectele ei. Totul este perfect, au luat cele mai bune măsuri, dar boala le face în ciudă și nu dă înapoi. Au încercat de toate. Ne-au ținut în case cu lunile, ne-au făcut program de mers la cumpărături cu ora, ne-au dat amenzi cu nemiluita pentru te miri ce, ne-au interzis accesul la credință, timp în care, de după perdele, se țineau de chefuri și se uitau la noi rânjind: proștilor, v-am dresat!

Cultură? Nici pe cartelă

Relaxările cu care ne-au scos ochii sunt departe de a-și merita numele. Ne-au dat voie la „păcănele”, ca să nu ni se diminueze  nivelul intelectual, dar ne-au oprit intrarea la teatru și accesul mai la orice înseamnă act de cultură. În România lui Enescu, Ciprian Porumbescu, Delavrancea, Victor Ion Popa și Caragiale, cultura nici pe cartelă nu se mai dă. În schimb, liber la piscină și la fitness. Ne-au dat voie să mergem la plajă, pe Litoral, dar acum regretă. Ne-au dat voie și la terase, însă acum le pare rău că ne-au făcut asemenea concesii. Geniile liberale nu au capacitatea de a găsi soluții, ceea ce cred ei că sunt măsuri de prevenție sunt aiureli de minte bolnavă. În schimb, au capacitatea de a închide plaje, stațiuni. Și pentru că peste tot sunt terase, sunt în stare să le închidă și pe acestea, peste noapte.

Cine și despre ce vorbește?

Mi-am aruncat un ochi peste CV-ul lui Virgil Popescu, ministrul Economiei. Nicio specializare în epidemiologie. Fără Facultate de Medicină. Nici măcar un curs de felcer sau de moașă comunală.

Orban simte cum îi fuge guvernarea de sub picioare

De asemenea, niciun curs de șef de sală sau de ospătar, cel puțin. În schimb, este expert în terase. De acolo, crede el, vine tot răul Covidului. Trebuie luate măsuri, acolo se petrec lucruri. Soluția, zice el, ar fi ca după ora 22 să se închidă. De o logică fără cusur. Vine virusul la terasă, noaptea, mai mult decât în timpul zilei? Profită de întuneric și sare la gâtul oamenilor? Muzica mai cu sonor ridicat îi stimulează virusului agresivitatea? Și dacă afară, pe terasă, nu se respectă regulile, cum să se respecte în interior, ca să dea liber și restaurantelor? Profund! Ca un scuipat pe cursul de Logică al lui Nae Ionescu. Susține că noaptea nu se prea mai respectă regulile impuse de ei, de liberali. Ce diferență ar fi între terasa în care lumea își lasă masca mai jos și biroul în care chiar el, Virgil Popescu, nu purta mască la cheful lui Orban? Cine și despre vorbește? Cum cine? Un ministru liberal interesat de prelungirea stării de alertă pe motiv de terase. Dacă restaurantele și terasele au ajuns o problemă în care doar politicul stabilește, de ce să ne mai mirăm că economiei i-au amorțit picioarele de când stă într-un șpagat plictisitor și inutil?

author avatar
Valentin Boeru
1.106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger