AcasăPoliticaTătaru și Arafat, dați pe mâna DNA

Tătaru și Arafat, dați pe mâna DNA

Raed Arafat, trimis la DNA de către Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție în cazul neregulilor achizițiilor făcute în perioada stării de urgență, acuzând IGSU, coordonat de Raed Arafat, de abuz în serviciu și un prejudiciu de peste 15 milioane de lei, și Ministerul Sănătății, condus atunci de Nelu Tătaru, de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și un prejudiciu estimat de 2.875.160 de lei. 

Curtea de Conturi a României a făcut public raportul sesizărilor penale adresate Parchetului și DNA în cursul anului 2020. Singurele cazuri în care Curtea de Conturi a României a sesizat DNA-ul au fost cele în care au fost implicate UNIFARM, Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Sesizările către DNA au fost făcute încă din luna septembrie a anului trecut, însă Direcția Națională Anticorupție nu a avut, probabil, timp să se ocupe de aceste dosare grele. Ministerul Sănătății, sub conducerea lui Nelu Tătaru, a fost acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, care au condus la un prejudiciu de peste 2,8 milioane de lei.  ”Ministerul Sănătății a achiziționat de la CN UNIFARM SA în baza Contractului de furnizare nr. 70/06.05.2020, măști de tip FFP2 KN95. Ceea ce se reține este faptul că Ministerul nu a monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că CN UNIFARM SA, entitate aflată sub autoritatea acestuia a achiziționat la prețuri supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora. De asemenea, s-a constatat faptul că CN UNIFARM SA a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90%  și  cu adaosul de 9,17 % practicat de către companie la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei”, se arăta în raportul Curții de Conturi.

Șeful DSU, implicat direct

Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată și în cazul IGSU, pentru două situații de abuz în serviciu care au produs pagube bugetului de stat de peste 15 milioane de lei. ”IGSU a plătit în 28.04.2020 suma de 10.931 mii lei, reprezentând avans către Medi Consulting din Coreea de Sud, aferent unui număr de 200 de ventilatoare cu termen de livrare conform contractelor încheiate în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.). Din analiza derulării contractului subsecvent nr. 116229/27.04.2020, încheiat între Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU, și MEDI Consulting Coreea de Sud, s-au constatat următoarele: până la data de 30.06.2020 nu a fost realizată nicio livrare, nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea data. Odată cu acceptarea forței majore invocate de furnizor, IGSU, prin nota raport nr. 116883 din 15.06.2020, a aprobat încetarea de plin drept a contractului subsecvent. Totodată, până la 30.06.2020 nu a fost executată garanția de bună execuție de 0,5% din valoarea contractului subsecvent, respectiv suma de 40.800 USD privind nerespectarea clauzelor contractuale, valabilă până la 29.06.2020 și a fost acordat un avans de 30% din valoarea contractului subsecvent, în sumă de 11.000 mii lei (echivalentul a 2.451.000 USD), sumă nerecuperată până la data finalizării controlului Curții de Conturi”, se preciza în raportul Curții de Conuri făcut pe perioada stării de urgență.

A plătit în locul firmei

Potrivit raportului Curții de Conturi, Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major al Forțelor Aeriene, la cererea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, a efectuat opt zboruri cu aeronave militare pentru aducerea din Turcia a unor măști de protecție. Costul estimat al transportului pentru cele opt zboruri a fost în valoare de 149.436,74 euro, plătit integral de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în condițiile în care, conform contractului încheiat, acesta nu era în sarcina autorității contractante.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.