Vladimir Putin este un lider „radical rațional” care mizează pe faptul că țările occidentale vor obosi să susțină Ucraina și vor conveni asupra unui final negociat al conflictului care va fi favorabil Rusiei.
Sunt afirmațiile fostului președinte francez François Hollande, într-un interviu acordat Politico.
Hollande, care a fost în funcție din 2012 până în 2017, are o mulțime de experiențe directe cu Putin. El a condus negocierile cu președintele rus, împreună cu fostul cancelar german Angela Merkel, în cadrul așa-numitului format Normandia, în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina și a sprijinit separatiștii pro-ruși din regiunea Donbass.
Dar acele eforturi de dialog s-au dovedit a fi “zadarnice”, expunându-l pe Putin ca pe un autoritar care „înțelege doar puterea” și punând la îndoială toate încercările ulterioare de discuții – inclusiv un controversat efort individual condus de actualul președinte francez Emmanuel Macron.
„Putin este o persoană radical rațională, are propriul raționament și, în acest cadru, este gata să folosească forța.Este capabil să înțeleagă doar dinamica de putere pe care noi suntem capabili să o stabilim împotriva lui”.
Hollande a adăugat că Putin va încerca „să își consolideze câștigurile pentru a stabiliza conflictul, sperând că opinia publică va obosi și că europenii se vor teme de escaladare pentru a aduce în acest stadiu perspectiva unei negocieri”.
Dar, spre deosebire de perioada în care era la putere – și Parisul și Berlinul conduceau discuțiile cu Putin – de data aceasta sarcina de mediere va reveni probabil Turciei sau Chinei – „ceea ce nu va fi liniștitor pentru nimeni”.
Macron a încercat să facă el însuși diplomație cu Rusia, purtând numeroase convorbiri cu Putin atât înainte, cât și după invazia sa în Ucraina. Dar a provocat critici din partea Ucrainei și est-europenilor când a spus că Rusia va avea nevoie de „garanții de securitate” după ce războiul se va încheia.
Frustrarea față de conducerea Franței și a Germaniei, sau lipsa acesteia în timpul războiului din Ucraina a întărit argumentele conform cărora puterea în Europa se deplasează spre est, în mâinile unor state precum Polonia, care a fost cea mai directă în susținerea Ucrainei.
Dar Hollande nu a fost convins, susținând că țările din nord și est își joacă soarta alături de SUA “pe propriul risc”. „Aceste țări, în esență țările baltice, scandinave, sunt în esență legate de Statele Unite. Ele văd protecția americană ca pe un scut”.
„Până astăzi”, a continuat el, „președintele Joe Biden a dat dovadă de o solidaritate exemplară și s-a ridicat perfect la înălțimea rolului său în alianța transatlantică. Dar mâine, cu un alt președinte american și un Congres mai izolaționist, sau cel puțin mai puțin dornic să cheltuiască, vor avea Statele Unite aceeași atitudine?”