Cauta

Tarifele vamale ale Unchiului Sam. Care sunt scenariile posibile înainte de 9 iulie, termenul limită

Partenerii comerciali mai au la dispoziție o săptămână pentru a încheia un acord cu imprevizibila administrație Trump. În caz contrar, Statele Unite vor aplica din nou taxe asupra importurilor

Partenerii comerciali mai au la dispoziție o săptămână pentru a încheia un acord cu imprevizibila administrație Trump. În caz contrar, Statele Unite vor aplica din nou taxe asupra importurilor.

La începutul lunii aprilie, președintele Donald Trump a provocat o undă de șoc când a impus tarife vamale „reciproce” împotriva restului lumii: o suprataxă minimă de 10 %, care crește la 50 % pentru țările considerate neperformante deoarece exportă mai mult în Statele Unite decât importă produse americane.

Trump, care urăște deficitele comerciale, a sfârșit prin a suspenda tarifele cele mai punitive pentru 90 de zile. Dar vor reveni probabil după termenul limită.

„Va exista un set de acorduri pe care le vom încheia înainte de 9 iulie”, a declarat săptămâna trecută secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. Potrivit AFP,  el insistă că prioritatea guvernului este de a ajunge la un acord cu „15-18” parteneri comerciali majori.

În opinia lui Wendy Cutler, vicepreședinte al Asia Society Policy Institute, „Vietnamul, India și Taiwanul au o șansă bună de a ajunge la un acord cu Statele Unite”.

În lipsa unui acord, Vietnamul riscă să-și vadă produsele afectate de o suprataxă de 46%. Aceasta ar putea fi de 26 % pentru India și de 32 % pentru Taiwan.

Japonia făcea parte din această categorie de țări apropiate de un acord, explică Josh Lipsky, cercetător la centrul de analiză Atlantic Council, „dar lucrurile s-au deteriorat puțin”. Lipsky se referă la criticile formulate de Trump, care a reproșat luni Japoniei că nu cumpără suficient orez american.

Din aprilie, Washingtonul a anunțat, cu mare fast, doar un acord-cadru cu Regatul Unit. De asemenea, a negociat un pact cu Beijingul pentru a reduce tarifele exorbitante pe care și le impuneau reciproc.

Potrivit lui Bessent, țările care „negociază cu bună credință” vor evita depășirea suprataxei minime de 10%, însă țările considerate „recalcitrante” ar putea să își vadă exporturile afectate de tarifele reciproce prevăzute inițial. În cele din urmă, decizia îi va aparține lui Trump.

Coreea de Sud „pare bine plasată pentru a obține o amânare” din cauza tranziției politice în curs, spune Cutler. Lipsky crede că ”multe țări” vor scăpa de tarife pentru o perioadă prelungită.

Totuși, UE riscă să își vadă produsele taxate mai mult atunci când intră în Statele Unite. Trump a menționat o suprataxă de până la 50%. Comisarul european Maros Sefcovic se află la Washington în această săptămână pentru negocieri.

Ultimele stiri

  • Bolojan se vede azi cu sindicaliștii. Discuții esențiale la Palatul Victoria
  • Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025, afișate joi. Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații
  • Caricatura Zilei
  • Din toamnă încep operațiunile de extindere a Parcului Tudor Arghezi
  • Horoscop 3 iulie 2025 – Sentimentele tale sunt profunde
  • Alege ce citești
  • Trump distruge Serviciile secrete americane
  • Artizanii indieni de încălțăminte profită de scandalul sandalelor Prada
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Măsurile fiscale anunțate de premierul Bolojan
  • Exit mobile version