AcasăPoliticaTăriceanu, întrebare-cheie după recordul COVID: „Ce punem pe primul plan? Să organizăm...

Tăriceanu, întrebare-cheie după recordul COVID: „Ce punem pe primul plan? Să organizăm alegerile…”

Tăriceanu, după recordul de cazuri COVID în România: Ce punem pe primul plan - organizarea alegerilor sau sănătatea populației?

Pe scena politică se discută tot mai mult despre eventualitatea amânării alegerilor parlamentare, în special după ce România a depășit pragul de 4.000 de infectări confirmate în decurs de 24 de ore.

După ce a trecut în revistă situația de la momentul actual, Călin Popescu Tăriceanu a pus accent pe vârful de îmbolnăviri, pe care l-a legat de scrutinul din 27 septembrie. „Să discutăm cu realism despre ce se întâmplă în momentul de faţă. Nu putem să trecem cu vederea că astăzi (miercuri-n.n) au fost peste 4.000 de cazuri de îmbolnăvire raportate. (…) Am văzut specialiştii ce spun, că numărul acestor îmbolnăviri va creşte probabil exponenţial în perioada următoare. Ca atare, se pune următoarea dilemă: ce facem – organizăm alegerile în 6 decembrie sau nu? Trebuie să nu remarc că acest număr de îmbolnăviri apare la 14 zile de la alegerile locale. Deci este un vârf de îmbolnăviri care este clar legat de organizarea alegerilor”, a susținut Tăriceanu, miercuri seară, într-o intervenție la România TV.

„Sănătatea nu poate fi trecută pe planul doi”

Liderul ALDE a lăsat să se înțeleagă că dacă alegerile locale tot nu au fost amânate, e nevoie să se analizeze serios situația de dinaintea parlamentarelor. „În mod normal ar fi trebuit să amânăm alegerile locale până la stabilizarea situaţiei. Nici începerea şcolilor nu a fost bine pusă la punct. Și ea a contribuit evident foarte mult la acest al doilea val, precum și venirea din concedii a oamenilor care au fost plecați în timpul verii. Ce punem pe primul plan, organizarea alegerilor cu orice preţ, pe 6 decembrie, sau sănătatea populației? (…) Ajungem într-o fază de lockdown, cum a fost în starea de urgenţă, sau luptăm în continuare cu virusul, dar totuși luând niște măsuri de precauție. Eu cred că sănătatea nu poate fi trecută pe planul doi și punem alegerile pe planul întâi, cum vor Iohannis și cu Orban”, a mai punctat Tăriceanu.

Propunere neașteptată

Liderul ALDE vede, așadar, oportună amânarea alegerilor cu 3 luni și vine cu o idee, despre care afirmă că e susținută și de către liderul Pro România. „Cel mai firesc lucrul acesta ar fi. (…) Să organizăm alegerile într-o altă fază, alegerile pot fi amânate cu trei luni de zile. Și pentru ca cei din Opoziţie să nu mai vină cu declaraţii ridicole, că unii parlamentari vor să mai stea în continuare încă trei luni, propunerea noastră – a mea și a lui Ponta – e ca în această perioadă, după 6 decembrie, să nu se mai plătească indemnizaţiile parlamentarilor”, a declarat Tăriceanu.