AcasăPoliticaTăriceanu dă de pământ cu Orban. Reacție dură în ziua cu cel...

Tăriceanu dă de pământ cu Orban. Reacție dură în ziua cu cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei

TariceanuTăriceanu dă de pământ cu Orban. Reacție dură în ziua cu cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei/ foto: Romania Libera

România a înregistrat, sâmbătă, 10 octombrie, cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei de coronavirus: peste 3.500 de noi infectări cu Covid-19 în ultimele 24 de ore. Țara noastră depășește astfel pragul de 150.000 de cazuri.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, critică deciziile premierului Ludovic Orban în legătură cu modul în care este gestionată pandemia de coronavirus în România. Orban a declarat, joi, în ședința de Guvern, că nu toți pacienții ar trebui să intre la ATI.

„Am ajuns în situația în care suntem astăzi pentru că în loc să-i lăsăm pe doctori și pe specialiști să conducă lupta cu virusul le-am permis unor politruci ca Iohannis și Orban să preia comanda. Așa ajungem la tot felul de aberații cum este cea dispusă recent de primul sinistru al României, Ludovic Orban. “Nu trebuie să intre oricine la ATI. Există tendința de a interna la ATI bolnavi care nu necesită terapie intensivă.”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier al României se întreabă: „Și cum ar trebui internați bolnavii, Ludovic? Pe bază de carnet PNL-USR? Prin decret prezidențial? Asta este soluția voastră la lipsa de paturi ATI, limitarea internării? Nu mai bine ne spui câte paturi la ATI ați făcut din cele 105 miliarde de lei pe care le-ați împrumutat? Sau câte măști pentru persoane vulnerabile ați cumpărat?”.

Tăriceanu e de părere că „românii își pierd încrederea în măsurile pe care le ia executivul, deoarece „sunt luate după ureche, doar în scop electoral„ și „fără să aveți vreun plan”. „Și dacă lucrul acesta se întâmplă nu știu dacă tabletele STS-ului vă mai pot ajuta!”, a mai spus liderul ALDE.

Ludovic Orban: „Nu trebuie să intre oricine la ATI”

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Sănătății o reevaluare a situației paturilor de la terapie intensivă, afirmând că există tendința de a aglomera aceste secții fără a se face o evaluare mai atentă în prealabil a pacienților.

„Instituționalizați mai clar ceea ce am discutat noi: nu trebuie să intre în ATI oricine. Există această tendință de a interna în secții de terapie intensivă bolnavi care nu necesită neapărat terapie intensivă și atunci, să existe saloanele intermediare despre care am vorbit, în care în mod evident se monitorizează evoluția stării de sănătate mai atent, dar nu necesită neapărat internarea în secția de terapie intensivă. Plus operaționalizarea tuturor secțiilor. Nu cum au făcut la Brașov, că au dat drumul la spitalul modular și au închis Spitalul Județean. Deci, ei trebuie să crească numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă”, a spus Ludovic Orban.

author avatar
Andreea Vlad