AcasăPoliticaȚara de la care cea mai mare putere europeană ar putea învăța...

Țara de la care cea mai mare putere europeană ar putea învăța despre noua ordine mondială

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, agresorii învinși, Germania și Japonia, au acceptat capitularea morală și au început o nouă viață internațională ca state liberale, democratice și în mare parte orientate spre cooperare și nu spre coerciție. Însă, în ultimii ani, a apărut o ordine globală din ce în ce mai instabilă, care a pus la încercare pacifismul celei de-a patra și a treia puteri economice ca mărime.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a determinat în cele din urmă o Germanie reticentă să renunțe la poziția sa semi-neutră. În timp ce războiul a revenit pe continentul european, Berlinul a cedat presiunilor occidentale pentru a trimite tancurile sale Leopard ucrainenilor.

Marea destabilizare a ordinii globale nu a cruțat nici regiunea indo-pacifică – Hong Kong, Coreea de Nord, Taiwan, China. Aici, Japonia – spre deosebire de Germania, care nu vede nimic și stă pe loc – a observat cu un deceniu în urmă că există un pericol și își pierde treptat statutul.

Punând cap la cap numeroasele decizii internaționale luate de Tokyo în ultimii ani, se conturează imaginea unui aliat militar occidental din ce în ce mai puternic, subliniază John Keiger, fost director de cercetare la Departamentul de Politică și Studii Internaționale al Universității Cambridge.

Japonia își dublează cheltuielile pentru apărare până la 2 % din PIB până în 2027. Bugetul său de apărare va deveni al treilea cel mai mare din lume, aproximativ dublu față de cel al Regatului Unit sau al Franței din prezent. La 9 decembrie 2022, Japonia, Regatul Unit și Italia și-au anunțat acordul de a dezvolta o a șasea generație de avioane stealth.

Ce a provocat această inflexiune pragmatică a poziției internaționale a Japoniei? Coreea de Nord a devenit o amenințare nucleară regională. Xi Jinping accelerează procesul de transformare a Chinei într-un stat militar formidabil, capabil să neutralizeze forțele SUA și ale aliaților și să se desfășoare în Pacific.

Cu un buget de apărare de cinci ori mai mare decât cel al Japoniei, China continuă să achiziționeze anual tonajul întregii Marine Regale Australiene, ceea ce face ca problema Taiwanului să fie deosebit de amenințătoare.

În timp ce harta mentală a occidentalilor nu reușește să înțeleagă pe deplin amploarea puterii Rusiei în Pacific, cu uriașa sa flotă de la Vladivostok, Tokyo o face. Cum ar putea să nu fie așa, în condițiile în care cele două state au un conflict de lungă durată pe tema Insulelor Kurile, revendicate în comun.

Deși războiul ruso-japonez din 1905 este o amintire îndepărtată, agresiunea armatei lui Putin asupra Ucrainei este acolo ca aducere aminte.

Și mai mult decât atât este amenințarea abia voalată a Kremlinului de a folosi forța nucleară în Ucraina, o anatemă pentru o Japonie marcată de Hiroshima.

Nu este de mirare că Strategia de securitate națională a Japoniei, publicată cu doar o lună în urmă, face aluzie la amenințările chineze, dar este directă în evaluarea celuilalt vecin regional: „Rusia continuă să repete cuvinte și acțiuni care ar putea fi interpretate ca amenințări cu utilizarea armelor nucleare”.

Spre deosebire de Germania, Japonia a reacționat cu pragmatism și înțelepciune la noua instabilitate internațională și a făcut acest lucru în propriile condiții.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
565 afisari

4 COMENTARII

  1. Japonia se aliaza cu UK??? Pai al doilea razboi mondial a fost exact un razboi intre imperiul britanic si imperiul japonez iar cei care au bombardat nuclear Hiroshima&Nagasaki au fost englezii.Adica acordul Paperclip intre UK si Austria asta a facut-a preluat peste250de nazisti plus tot plutoniul si le-au trimis inUSA laWhiteSands proving grounds unde au ambalat materialele in cele 2bombe.Submarinul UBoot U238 condus de capitanul Schneider a livrat plutoniul dupa acordul Paperclip

    • Eu chiar am avut discutii cu o japoneza din zona Nagasaki si am intrebat-o cati au murit acolo-Raspuns vreo 250000 in prima faza si dupaia triplu de la boli degenerative…deci o singura bomba a facut cam un milion de victime
      Si acum japonezii au ajuns sa se alieze tocmai cu cei care i-au masacrat???

    • Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger