AcasăPoliticaTaiwanul, țap ispășitor pentru America

Taiwanul, țap ispășitor pentru America

Problema Taiwanului este complexă,  cu multiple fațete și a declanșat tensiuni între China și Statele Unite timp de mulți ani.

Taiwanul a devenit punctul nevralgic al tensiunilor dintre China și SUA

China afirmă că Taiwanul face parte din teritoriul său, intenționează să „unifice” insula cu partea continentală și va folosi forța dacă este necesar.În schimb, SUA recunosc Taiwanul ca țară independentă și i-au oferit  ajutor militar și economic.

În ultimii ani, China și-a intensificat pretențiile față de Taiwan, în timp ce SUA și-au consolidat prezența militară în zonă. Această dispută a contribuit la escaladarea tensiunilor dintre cele două superputeri și are potențialul de a declanșa un conflict mai amplu.

Taiwanul are o importanță strategică semnificativă în regiunea Asia-Pacific. Poziția sa în vestul Oceanului Pacific permite Chinei să își proiecteze puterea navală mai departe în est pentru a concura cu SUA.Proximitatea Taiwanului față de China îi oferă potențialul de a acționa ca un tampon sau ca o bază operațională avansată în cazul unui conflict. China vede prezența SUA pe insulă ca pe o amenințare și o provocare la adresa integrității sale teritoriale.

Dacă China va domina Asia de Est, va fi într-o poziție foarte puternică  pentru o influență de control asupra a aproximativ jumătate din economia globală. Spre deosebire de intențiile fățișe ale Chinei, mai puțin cunoscute sunt strategiile de ripostă ale Statelor Unite.

Comerțul este o mare carte de joc în mâna chinezilor, iar o decuplare SUA-China nu mai este un proiect fezabil nici pentru președintele Joe Biden. Ambele puteri caută să-și netezească disputele comerciale. Producătorii de cipuri din China și SUA depind de gigantul taiwanez TSMC.

„În cele din urmă, statutul Taiwanului nu este altceva decât un țap ispășitor pentru America”, notează Modern Diplomacy. „Dacă își modifică interesele cu China, americanii nu va veni niciodată să ajute Taiwanul, deoarece, SUA are o istorie de fugă în astfel de situații”.

China este o putere nucleară care poate riposta împotriva SUA și a bazelor sale din Asia-Pacific. Vizita recentă  a secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la Beijing ar indica un dezgheț al relațiilor bilaterale.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea dacă China ar putea într-o zi să înlocuiască SUA ca hegemon global. Pe de altă parte, dacă izbucnește un război între cele două superputeri pe insula Taiwan, atunci ar putea avea efecte dezastruoase asupra economiei mondiale.În orice caz, este important atât pentru China, cât și pentru SUA să găsească o soluție pașnică la problema Taiwanului pentru a evita riscul unui conflict militar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
587 afisari

2 COMENTARII

  1. Taiwan este teritoriul Chinei iar armata chineza se pisa pe fatalaii drogati si pedofili amerllocci

  2. Armata Generalisimului Ciang Kai Shek, sau KUOMINTANG, a ocupat Taiwanul/ Formosa in 1949 dupa ce a fost infrinta de Armata Rosie a lui Mao Zedong. De atunci si pina in prezent Taiwanul se afla sub un regim de ocupatie straina KUOMINTANG. Daca Taiwanul este China sau parte a Chinei se poate argumenta in fel si chip; insa invatatura pe care trebuie sa o tragem este ca o Armata Nationalista Ukrainiana infrinta de Rusia poate ocupa cu usurinta , sub obladuirea OTAN, Moldova, Romania si Bulgaria.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger