Până săptămâna trecută, perspectiva foametei la nivel mondial a dispărut de pe prima pagină a ziarelor, dar în războiul Rusiei împotriva Ucrainei o posibilitate sinistră a început să prindă contur.
Ucraina este un grânar. Produsele sale hrănesc întreaga lume. Iar Rusia, știind acest lucru, a pus la cale un plan. Soldații săi ar putea distruge terenurile agricole ucrainene și să-i ucidă fermierii.
Rușii ar fura și ar vinde toate cerealele ucrainene pe care le-ar putea fura. Iar Marea Neagră – o arteră vitală prin care treceau majoritatea exporturilor de alimente ale Ucrainei – ar fi blocată de marina rusă. Transporturile de alimente nu ar fi lăsate să treacă, economia Ucrainei ar avea de suferit, iar – în mintea lui Vladimir Putin – el ar fi învingătorul.
Cea mai mare parte a lumii arabe, a subcontinentului indian și a Africii se bazează într-o anumită măsură pe alimentele importate.
Cele provenite din Rusia și Ucraina reprezentau un plus din caloriile consumate, de exemplu, în Egipt și Liban. Fără aceste alimente, africanii, indienii și locuitorii din Orientul Mijlociu s-ar confrunta mai întâi cu prețuri mai mari, apoi cu foametea. O tactică diabolică.
Regimul lui Putin a fost destul de deschis pe acest front. Când a devenit clar că Rusia nu putea câștiga războiul cu mijloace convenționale, au început să se contureze cele neconvenționale. Lumea a înarmat Ucraina sfidând amenințările rusești, dar lumea a treia putea fi în continuare făcută să sufere.
Națiunile occidentale trăiesc într-o teamă perpetuă de un alt val de migrație în masă – unul asemănător cu criza refugiaților din Mediterana care a urmat după apogeul războaielor civile arabe din ultimul deceniu. Sărăcia și foametea provoacă migrația și conflicte civile. Putin a mizat pe faptul că lumea democratică îi va îndeplini cererile pentru a evita această posibilitate.
Propagandiștii și emisarii Rusiei au fost clari: vor compensa eșecul militar cu o „campanie a foamei”. Margarita Simonyan, redactor-șef al rețelei de stat RT și confident personal al președintelui rus, a declarat la televiziunea națională în iunie: “Toate speranțele noastre sunt puse pe foamete”.
Moscova a făcut o promisiune: că va slăbi blocada de cereale și va permite produselor ucrainene să părăsească porturile blocate din Marea Neagră, însoțită de ridicarea sancțiunilor asupra exporturilor de cereale ale Rusiei. Acordul ONU urma să permită vânzarea pe piața mondială a milioane de tone de grâne, care erau atunci blocate, nefolosite, în depozite.
Pe 22 iulie, clauza acordului ONU a exclus în mod expres atacurile ambelor părți asupra instalațiilor portuare. Dar la mai puțin de 24 de ore mai târziu, rachetele rusești Kalibr au lovit portul ucrainean Odesa. A fost clar de la început că în ruși nu se poate avea încredere niciodată.Și apoi Rusia a suspendat acordul.Planul foametei a revenit.