În contextul în care Comisia Europeană lansează planul ReArm Europe, în valoare de 800 de miliarde de euro, România se pregătește pentru a revitaliza industria de armament a țării.
Pe surse s-a aflat că urmează să se convoace o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a se da undă verde transferului unor fabrici de armament de la Ministerul Economiei către Ministerul Apărării (MApN). Ar fi vorba despre trei astfel de fabrici.
La Guvern deja s-a întocmit un plan, iar trei companii de stat vor trece de la Ministerul Economiei în subordinea Ministerului Apărării, potrivit stiripesurse.ro. „Vrem să creștem producția autohtonă”, a punctat ministrul Apărării, conform surselor site-ului citat.
Mutarea aceasta are și o altă miză, dat fiind faptul că la nivelul Comisiei Europene s-a decis ca toate cheltuielile pentru apărare nu vor mai intra la calculul deficitului bugetar.
Ce le-ar fi spus Ciolacu miniștrilor
La rândul rău, șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, le-ar fi spus deja miniștrilor că se va convoca o ședință CSAT, pentru a aproba transferul fabricilor de armament de la Ministerul Economiei către Ministerul Apărării.
„Se va face CSAT pentru a muta fabricile de armament de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării. Am primit un plan de la MApN și îl vom discuta”, ar fi spus Ciolacu, în discuțiile cu șefii de ministere din Executivul pe care-l conduce.
Ce spunea Bolojan la finalul lunii februarie
La finalul lunii trecute, președintele interimar Ilie Bolojan adusese în discuție preluarea de către Ministerul Apărării a unor „entități” care se află în subordinea Ministerului Economiei.
„Așa cum știți, România a avut o creștere a bugetului dedicat apărării. În 2023 am fost sub 1,5%. În 2024 am ajuns la peste 2,2%. Și deci există un acord între forțele politice pentru a susține această majorare a cheltuielilor de apărare și există acest acord în aproape toate țările din Uniunea Europeană.
În acest sens, urmărim, împreună cu Ministerul Apărării, cu Guvernul României, ca o parte din aceste cheltuieli suplimentare, dacă pot să fie îndreptate pe partea de infrastructură militară conectivă, pentru că nu doar rezolvă, să spunem, tranzitarea unor regiuni, ci susțin și activitatea economică.
Suntem și vom susține dezvoltarea industriei naționale de apărare și cred că aici e un spațiu bun să ne mișcăm, inclusiv prin preluarea de către Ministerul Apărării a unor entități care astăzi sunt subordonate Ministerului Economiei și integrarea lor în această zonă.
Și, de asemenea, există un acord prealabil pentru achiziții integrate cu celelalte țări europene, în așa fel încât partea de responsabilitate a țărilor europene să crească în structura de cheltuieli a NATO, pentru ca această parte de lume să rămână în continuare stabilă și să existe o asumare mai mare de răspundere pe această componentă”, declara, în 28 februarie, președintele interimar, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.
Citiți și: Europa, pregătiri de război! / Bolojan, chemat la ordine la Londra
Bolojan, chemat să dea cu pixul pentru Statele Unite ale Europei!
Planul de apărare al UE: iluzia suveranității
Împrumutul de la americani, girat cu fabricile de armament românești
DUPA CE ATI DISTRUS INDUSTRIA DE APARARE ,DUPA CE ATI VANDUT TOT CE AVEA VALOARE ,AZI VRETI SA O LUATI DE LA CAPAT ?, CU CE BANI ?,
CU CE SPECIALISTI ?,CU CE LICENTE ?. CSATul E PLIN DE INCOMPETENTI ,GUVERNUL PLIN DE MEDIOCRITATI SI PILE ,MAPN BURDUSIT DE GENERALI FACUTI LA APELUL BOCANCILOR.
DUPA CE ATI DISTRUS INDUSTRIA DE APARARE ,DUPA CE ATI VANDUT TOT CE AVEA VALOARE ,AZI VRETI SA O LUATI DE LA CAPAT ?, CU CE BANI ?,
CU CE SPECIALISTI ?,CU CE LICENTE ?. CSATul E PLIN DE INCOMPETENTI ,GUVERNUL PLIN DE MEDIOCRITATI SI PILE ,MAPN BURDUSIT DE GENERALI FACUTI LA APELUL BOCANCILOR. INAINTE SA ZVARLITI BANII PE PROSTII TREBUIE DERATIZAT GUVERNUL ,MAPN ,CSATul .