AcasăEconomieSuntem luați de proști: UE cumpără petrol rusesc la suprapreț, vândut de...

Suntem luați de proști: UE cumpără petrol rusesc la suprapreț, vândut de țări din Asia care nu dau doi bani pe embargoul americanilor!

America a impus un „embargo” asupra petrolului rusesc, iar Uniunea Europeană s-a grăbit să-l îmbrățișeze. După doar câteva luni de „interdicție”, UE a ajuns să cumpere la suprapreț țițeiul pe care Moscova îl vinde, nestingherită, țărilor din Asia care nu dau doi bani pe sancțiunile, interdicțiile și amenințările Washingtonului!

Cine sunt luați de proști și chiar de două ori? Noi, europenii: o dată de ruși, care în continuare fac bani grei din exploatarea resurselor naturale pe care le au, și a doua oară de europarlamentarii trimiți la Bruxelles să ne apere interesele și care, în schimb, fac jocurile americanilor, cu nerușinare și în cel mai evident mod posibil.

Cele mai recente date furnizate de actorii din domeniu arată că, în ciuda sancțiunilor Vestului, pe piață există „azi” mai mult combustibil rusesc exportat în întreaga lume decât înainte de mini-războiul din Ucraina. Este transportat prin Arabia Saudită, India, China și o mână de alte câteva state comerciale, la niște comisioane abrupte, plătite, evident, de noi, europenii de rând.

Statistică: în primul trimestru al anului curent, exporturile de țiței rusesc pe mare s-au ridicat la 3,5 milioane de barili pe zi (bpd), peste cele 3,3 milioane de bpd înregistrate în februarie 2022.

Iată ce s-a întâmplat, de fapt: SUA au dictat sancțiuni, UE a salutat cu onor militar – „Să trăiți, am înțeles!” -, iar Asia face profit – importă cantități uriașe de țiței rusesc la prețurile cele mai scăzute din ultimii ani și îl revând, la prețuri exorbitante, Europei, dar sub o altă denumire.

De ceva timp, a apărut pe piața din UE petrol indian, o adevărată glumă pentru firmele din domeniu, care cunosc fenomenul. India a fost dintotdeauna unul dintre cei mai mari importatori, nicidecum nu are țiței de exportat. Și, totuși…

Hakam Valliani, unul dintre marii magnați ai petrolului, cu sediul în Dubai, afirmă că, în general, sancțiunile Occidentului nu au avut un impact semnificativ asupra liniei de aprovizionare cu benzină din Rusia deoarece noii cumpărători apăruți peste noapte au umplut golul lăsat de piața UE. În opinia sa, Casa Albă a impus embargoul „pentru a forța Uniunea Europeană să cumpere benzină americană scumpă în locul petrolului rusesc ieftin”.

Nu cunoaștem? Ba da! E vreo surpriză în ce zice Valliani? Nicidecum! Am pățit la fel și cu gazul. GNL-ul american e cu aproape 1.000 de dolari pe tonă mai scump decât gazul rusesc, dar, după cum spune afaceristul din Dubai, „UE plătește o sumă disproporționat de mare pentru lucrurile americane”. De ce? Pentru că așa a decis Bruxellesul, care pare că a răsturnat bugetul Europei unite în curtea Casei Albe.

„Cu sancțiuni sau fără sancțiuni, jucătorii din piață tot vor găsi o cale de ocolire a sancțiunilor. Vedem că întregul punct de referință al prețurilor din America, dolarul, și sistemul SWIFT se prăbușesc și va fi nevoie de un nou punct de referință în următorii cinci ani. Acum, Rusia acceptă o varietate de valute când tranzacționează resursele energetice, inclusiv rupii indiene, yuani și alte valute regionale. Va fi prăpăd când acești bani vor inunda piața financiară!”, mai spune Valliani.

Potrivit Reuters, Arabia Saudită a importat cantități fără precedent de combustibil rusesc, fără să se sinchisească de sancțiunile americane. De asemenea, comercianții arabi au profitat de prețurile mici pentru a construi rezerve de combustibil la hub-ul Fujairah, din Emiratele Arabe Unite.

Astfel, statele din Asia au ajuns să joace un rol din ce în ce mai important ca furnizor de combustibil industrial pentru Europa. Potrivit analiștilor, principalii exportatori din Golful Persic, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, vor da ora exactă în privința prețului la energie practicat pe piața europeană.

author avatar
Nicholas Cezar
1.039 afisari

9 COMENTARII

  1. „Cine sunt luați de proști și chiar de două ori? Noi, europenii: o dată de ruși, care în continuare fac bani grei din exploatarea resurselor naturale pe care le au, și a doua oară de europarlamentarii trimiți la Bruxelles să ne apere interesele și care, în schimb, fac jocurile americanilor, cu nerușinare și în cel mai evident mod posibil.”
    100% ADEVARAT !!!!!!!! Evropa proasta isi da singura cu picioarele-n coae…

  2. Cei ce decid in ue sunt agenti pt altii atunci,sunt vanduti celor ce vor distrugerea europenilor rasa alba si crestina.

  3. Suntem luati drept ceea ce suntem,dle jurnalist.In nesimtirea si idiotenia lor romanii nu ies in strada nici macar sa isi apere copiii.Isi imagineaza ca iubirea pentru copiii inseamna sa le lasi mostenire niste rable de masini si niste cotete numite vile.Oricum in vremurile care urmeaza urmasii nostri nu vor mai avea nimic.

  4. Nu, nu „suntem luaţi de proşti”, suntem proşti că altfel am deschide gura şi nu ne-am gudura, cerşind încă o cizmă în plină figură pe lângă cei care se pregătesc să ne paradească definitiv ţara!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger