AcasăPoliticaSuceava, orașul captiv. Baronul Lungu stăpânește de 16 ani capitala Moldovei 

Suceava, orașul captiv. Baronul Lungu stăpânește de 16 ani capitala Moldovei 

Când aude numele Suceava, orice om familiarizat cu politica are în imagine pe Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, omul care a scris „Bucovina” cu oi pe un munte.

Destul de puțini au auzit, însă, de primarul Sucevei, Ion Lungu. Membru în același partid (PNL) cu Flutur, Lungu conduce Suceava ca un baron (de fapt, ca un voievod) din 2004, adică de 16 ani. Unii dintre cei care au, astăzi, drept de vot, abia se născuseră când Lungu a devenit primar. El și-a construit, în timp, un sistem de putere, care l-a transformat într-un om de temut, care taie și spânzură când ceilalți nu i se supun. Fondurile publice sunt orientate după o logică clientelară bine pusă la punct. În oraș, totul e controlat de Lungu, care „unge” pe oricine, astfel încât încercarea de dizidență e oprită din fașă. Aceasta este explicația pentru care, în ciuda managementului său precar și lipsit de gust, Lungu este încă primar.

Kitch și haos sau impostura arhitecturală a epocii Lungu

După o privire superficială, orașul Suceava arată mai bine decât acum 16 ani. Centrul a fost pavat cu dale chinezești, au fost construite două parcări subterane în centrul orașului, au fost amenjate câteva parcuri etc. Din acest punct de vedere, primarului Sucevei i se potrivește formula consacrată ”a furat, dar a și făcut”. Notele de pesimism apar însă imediat ce privim orașul cu un ochi mai atent, iar situația devine de-a dreptul tragică dacă ne mai uităm și-n bugetul local, de unde au fost luați banii pentru „investițiile” lui Lungu. 

Chiar și-n zona centrală, aberațiile arhitecturale sunt vizibile la tot pasul. Recent, a fost deschis un loc de joacă electoral de un kitsch total într-unul dintre principalele parcuri ale orașului. Dincolo de problema estetică, discutabilă, să zicem, bătaia de joc e că s-au distrus lucrări de infrastructură realizate acum câțiva ani, mai exact o instalație de irigat instalată tot pe portofelul sucevenilor. Tot strigător la cer este un ”complex arhitectural” din care fac parte un ansamblu rezidențial imens, o biserică, un patinoar și un skate park. Toate aceste obiective se potrivesc ca nuca-n perete din punct de vedere arhitectural și tocmai acest lucru atrage atenția asupra faptului că, în oraș, lucrurile funcționează după o altă logică decât cea legală. Același gen de impostură, dar mult mai ridicolă, este vizibilă la marginea orașului, unde o zonă de agrement (Tătărași) a fost amenajată nu pentru liniștea oamenilor, ci pentru stupoarea lor. Caietul de sarcini a fost cu totul orientativ. Un teren minuscul de tenis este înconjurat de un gard înalt chiar în dreptul liniilor care delimitează terenul, astfel încât sportul este impracticabil. De altfel, aceste locuri sunt închise tot timpul cu cheia. Marginea orașului este lăsată aproape în totalitate de izbeliște într-un oraș în care s-a construit mult, dar fără nici o logică. 

O toaletă costă 50.000 de euro

Lucrurile devin tragice dacă ne uităm în bugetul local pentru a vedea cât au costat alegerile investiționale ale primarului Lungu. Regula generală este următoarea: toate au costat foarte mult. Nimic nu e ieftin la Suceava. De pildă, acum doi ani, primăria a cumpărat 10 biciclete electrice cu prețul de 586.996 de lei, adică 12.000 de euro pentru o bicicletă, care, oricum, nu e folosită încă de nimeni. Cu 50.000 de euro, prețul mediu al unui apartament în București, primarul Lungu a amenajat o toaletă în bazarul din Suceava. Nu mai puțin de 18.000 de euro, luați din fonduri publice, au fost plătiți pentru crearea unui site al actualului teatru din Suceava, în condițiile în care site-ul primăriei este vechi și foarte greu de utilizat, instituția nefiind digitalizată. Un alt proiect major a fost construcția a două parcări subterane cu 162 de locuri, prețul pentru fiecare loc parcare fiind de 33.000 de euro (prețul unei garsoniere). Exemple de acest fel sunt nenumărate, iar ele arată orientarea investițiilor nu către interesul public, ci către interese obscure – un dispreț total față de banii sucevenilor. 

Sucevenii, păcăliți să plătească o gigacalorie mai scumpă la privat

Toate obiectivele realizate de primarul Lungu costă bani grei din buzunarul cetățeanului, dar, când e vorba despre bani privați, același primar are o filosofie diferită. Lungu a și declarat public că: ”Nu cred că cineva își bate joc de banii lui. Dacă era vorba de banii publici, era în ordine. Dar dacă sunt bani privați, nu cred că cineva ar face o construcție aiurea”. Aceasta nu e doar o gafă de formulare, ci un mod de a gândi. Potrivit unui contract de concesiune al ștrandului din Suceava, Lungu a solicitat unei firme plata redevenței de 2.700 de lei, cerând în același timp să fie realizată o investiție de 150.000 de euro. Investiția n-a mai fost realizată, iar primarul a trecut peste asta fără să ceară un leu din partea firmei care a concesionat ștrandul. Un alt exemplu este construcția unui sens giratoriu, care urma să coste 532.900 de lei, dacă era construit de un investitor privat, dar a ajuns să coste 2,17 milioane de lei din bani publici (de patru ori mai mult). Situația cea mai strigătoare la cer este aceea a asigurării căldurii în locuințele din oraș. Termica, societatea consiliului local a fost închisă, considerându-se că prețul gigacaloriei este prea mare. Sarcina a fost preluată de firma privată Bioenergy, care a pus însă un preț și mai mare, chiar dacă a primit peste 10 milioane de euro subvenții din partea primăriei. 

Toate aceste lucruri explică, cel puțin în parte, de ce Suceava continuă să rămână unul dintre cele mai sărace orașe din România, cu locuri de muncă puține și prost plătite. Sistemul de putere al baronului Ion Lungu a blocat ani în șir dezvoltarea lui, cel mai prosper om din oraș fiind, deloc întâmplător, Lungu însuși. Chiar dacă Ion Lungu e foarte atent să păstreze o declarație de avere modestă, afacerile familiei sunt de mare notorietate în oraș. Cu restaurante și cafenele peste tot în Suceava, fiul primarului și-a arătat intențiile când a vrut să construiască în 2017 un mastodont de bloc cu 13 nivele, chiar vis-a-vis de primărie. De altfel, nu se știe cu exactitate prin câți interpuși își derulează operațiunile sau câte proprietăți are familia. Cert este că au ieșit la iveală cel puțin opt firme legate într-un fel sau altul de Ion Lungu și nimic nu mișcă în Suceava fără știrea lui.

author avatar
Andrei Coman
2.830 afisari

2 COMENTARII

  1. DOMNULE PRESEDINTE
    KLAUS WERNER IOHANNIS ,

    V-AM CERUT DE MAI MULTE ORI DREPTUL LA O AUDIENTA ..

    AVEM PROBLEME MAJOARE CU UN RESTAURANT DESCHIS ABUZIV LA BLOCUL T64 , CALEA OBCINELOR NR 2 , LOC SUCEAVA,

    CU COMERCIALIZAREA DE
    BAUTURI ALCOLICE SI FUMAT IN PERIMETRU BL T64 .

    ESTE VORBA DE
    FOSTA ,,PIZZERIE ZARA,, CARE NICIODATA DAR NICIODATA NU A COMERCIALIZAT ALCOL SI NU S-A FUMAT.
    ACTUALA RESTAURANT ,,PEPPER,,.

    RESTAURANT SUSTINUT PUTERNIC DE
    DOMNUL PRIMAR LUNGU IOAN SI VICEPRIMARUL HARSOVSCHI LUCIAN..

    LA ACEASTA LOCATIE S-AU FACUT NENUMARATE ILEGALITATI/INFRACTIUNI.

    PRINTRE CARE CONSTRUCTII/ EXTINDERI ILEGALE / DISTRUGERI LA STRUCTURA DE REZISTENTA A BLOCULUI NOSTRU…

    DISTRUGERILE AU FOST FACUTE DE CATRE FIRMA SAFE STEEL SRL
    CARE ULTERIOR A FOST PREMIATA ILEGAL CU O LUCRARE PE FONDURI EUROPENE IN SPETA GRADINITA ,,DUMBRAVA MINUNATA ,,

    DOMNUL
    PRIMAR LUNGU IOAN
    PE CAND INCA MUREAU OAMENI IN SPITALUL JUDETEAN SUCEAVA ,

    LA DATA DE 18.03.2020 IN PLINA PANDEMIE
    PRELUCRA DOCUMENTATIA IN VEDEREA DESCHIDERII TERASEI DE LA RESTAURANTUL ,, PEPPER,, SUSTINUT DE DUMNEALUI SI VICEPRIMARUL HARSOVSCHI LUCIAN.

    DOMNULE PRESEDINTE,

    ACEASTA TERASA FUNCTIONEAZA ILEGAL DE PESTE 130 ZILE .
    SANTEM EXPUSI LA INBOLNAVIRE CU COVID ATAT NOI CAT SI COPIII NOSTRII.

    TERASAMENTUL APARTINE TUTUROR LOCATARILOR BL T64

    ORGANELE ABILITATE DE POLITIE/ POLITIE LOCALA / ETC. NU REUSESC ? / NU ISI FAC COMPETENT DATORIA ..

    DECI UNII DINTRE ACESTIA VIN CHEMATI FIIND DE LOCATARI LA ACEASTA TERASA SI FAC FIGURATIE ,NU REUSESC SA INCHIDA ACEASTA TERASA ..

    ZONA AUTO-MOTO-VELO UNDE LOCUIM LOCATARII MAJORITARI DORESC O ZONA FARA ALCOL FARA FUMAT FARA DROGURI

    DORESC SA PROTEJEZE COPIII SI TINERII ZONEI .

    SA II TINA CAT MAI DEPARTE DE VICIILE NOCIVE MAI SUS MENTIONATE.

    ESTE INADMISIBIL CA DOI PATRONI SA AIBA TOATE AUTORITATILE LOCALE SUCEVENE LA MANA…

    SANTEM IN 2020.
    CUM ESTE POSIBIL CA CETATENILOR CARE SE OPUN MIZERIILOR FACUTE DE OAMENII POLITICI SA L-I SE FACA DOSARE LA COMANDA ?

    SANTEM IN ANUL 2020 .

    CUM ESTE POSIBIL CA UNII POLITISTI SA-SI VANDA CINSTEA / CARACTERUL SA MURDAREASCA HAINA STATULUI PRIN A INCHIDE OCHII PTR PIZZA SI CARTOANE DE VIN ?

    DOMNULE PRESEDINTE ,

    AM VOTAT DREAPTA AM VOTAT LUNGU IOAN DE 4 ORI .
    V-AM VOTAT PE DUMNEAVOASTRA CA PRESEDINTE AL ROMANIEI IN CELE DOUA MANDATE.

    A-TI PROMIS CA O SA VA OCUPATI DE ADMINISTRATIILE LOCALE .
    AU TRECUT MAIBINE DE 10 LUNI …

    DATORITA PROBLEMELOR CU ACEASTA BOALA/ VIRUS COVID NU A-TI AVUT TIMP .

    VA RUGAM SA INCEPETI CURATENIA CU PRIMARIA SUCEAVA.
    VA DAM TOATE DOVEZILE NECESARE ,

    PTR A PUTEA INCEPE ACEASTA LUPTA CU
    ADMINISTRATIA LOCALA, PRIMARIA SUCEAVA CARE ESTE CORUPTA PANA LA OS SI FACE ABUZURI PESTE ABUZURI ..

    DOMNUL
    PRIMAR LUNGU IOAN A ADUS CU FORTA
    ,, EDUCATIA ,, CU VICI NOCIVE
    PTR COPIII ZONEI AUTO-MOTO-VELO .

    DORIM/ VA RUGAM SA NE AJUTATI !

    RUGAM SA CERETI SISTAREA COMERCIALIZARII ALCOLULUI LA LOCATIA ,,PEPPER,,.

    RUGAM SA CERETI INCHIDEREA TERASEI ABUZIV DESCHISA SI ELIBERAREA TERASAMENTULUI.

    RUGAM SA CERETI ADUCEREA STRUCTURII DE REZISTENTA A BLOCULUI T64 IN STAREA INITIALA.

    ACEST BLOC ARE 8 ETAJE,PESTE 42 ANI VECHIME SI IZVOARE IN SUBSOL …

    LOCATARII BLOCULUI T64 NU AU VILE SI DOMENII NENUMARATE ASA CUM AU CEI DOI ,,EDILI,, AI SUCEVEI .

    COPIII NOSTRII TREBUIE SA TRAIASCA IN ACEST BLOC PE VIITOR SI SA-SI CREASCA LA RANDUL LOR COPIII..

    DOMNULE PRESEDINTE,

    SANTE-TI SINGURA SPERANTA CA DREPTURILE CETATENILOR VOR FII RESPECTATE.

    DORIM CA CETATENII ORASULUI SUCEAVA SA NU MAI FIE ABUZATI.

    VA RUGAM STOPATI ABUZURILE PRIMARULUI LUNGU IOAN SI A VICEPRIMARULUI HARSOVSCHI LUCIAN LA SUCEAVA .

    ESTE TIMPUL DOMNULE PRESEDINTE !

    AVEM 19 LUNI SI PESTE 600 DE SESIZARI / PETITII / CERERI IN AUDIENTA ,

    LA MAI TOATE INSTITUTIILE LOCALE SUCEVENE SI ALE STATULUI ROMAN IN CAPITALA ROMANIEI.

    PETITII / SESIZARI / PLANGERI SI CERERI IN AUDIENTA FACUTE LA TOATE PARTIDELE MARI DIN SUCEAVA SI DIN CAPITALA ROMANIEI .

    INCLUSIV PARTE DIN MEDIA SUCEVEANA SI DIN CAPITALA ROMANIEI A FOST SESIZATA / NOTIFICATA.

    SUCEAVA ESTE
    ,, INGHETATA ,, DE FRICA …
    NIMENI NU ARE CURAJUL SA SCOATA O VORBA DESPRE PROBLEMELE CREEATE LA BLOCUL NOSTRU…

    DACA SE VOF FACE CERCETARILE CORECT,

    CU TOATE MIZERIILE FACUTE LA BL NOSTRU SI LUCRURILE VO FII PUSE PE FAGASUL NORMAL ,

    ATUNCI FOARTE MULTI OAMENI POLITICI CU FUNCTII DE RASPUNDERE IN INSTITUTIILE LOCALE SUCEVENE ,
    CAT SI FIRME CARE AU INTERESE CU DOMENIUL PUBLIC,

    NU VOR MAI PUTEA / NU VOR MAI RISCA SA FACA ILEGALITATI/ INFRACTIUNI SI ABUZURI INCLUSIV CU INCALCAREA LEGILOR..

    BLOCUL T64 POATE STOPA /POATE PRODUCE DAUNE MAJORE TUTUROR CELOR CARE AU INTERESE,

    SA CONTINUE /SA FACA SI IN ANII VIITORI GENUL ACESTA DE ACTIUNI IN ORASUL SUCEAVA…

    LEGEA VA TREBUII RESPECTATA LA VIRGULA…

    DOMNUL DEPUTAT BALAN IOAN

    CARE ARE FUNCTIA CEA MAI MARE LA COMISIA DE ABUZURI SI DE CORUPTIE INCLUSIV
    RASPUNDE SI PTR PETITIILE CATRE PRESEDENTIE , ADICA CATRE DUMNEAVOASTRA ,

    FUGE / OMITE/ DISCUTIILE/ NU DA CURS LA CERERILE IN AUDIENTA CU NOI LOCATARII BLOCULUI T64.

    SANT ZVONURI NENUMARATE CHIAR INDREPTATITE ,
    CA DOMNUL DEPUTAT BALAN IOAN,

    ESTE CHIAR IMPLICAT IN TOT CE REPREZINTA ILEGALITATILE/ INFRACTIUNILE / INCLUSIV DOSARE FACUTE LA COMANDA PTR INTIMIDAREA CETATENILOR..

    DOMNULE PRESEDINTE KLAUS WERNER IOHANNIS

    NOI FOARTE MULTI SUCEVENI V-M VOTAT / V-AM CREDITAT / V -AM CREZUT / MAI CREDEM CA O SA FITI DE PARTEA CETATENILOR…

    CETATENII MAJORITARI AI ACESTEI TARI SI-AU FACUT DATORIA FATA DE DUMNEAVOASTRA !

    ESTE TIMPUL SA ACTIONATI SA VA FACE-TI
    SI DUMNEAVOASTRA DATORIA FATA DE CETATENII ACESTEI TARI !

    CU STIMA SI RESPECT
    MOLORCIUC PETRU

  2. Si la blocul surorii mele pe terasa blocului a patronul restaurantului de de dedesubtul blocului a primit autorizația ilegală de a face o terasă de restaurant, fără să întrebe locatarii care majoritatea dintre ei sunt proprietarii apartamentelor acelui bloc cu pricina .Abuzuri peste abuzuri.In ce tara trăim și unde sunt drepturile noastre din Constituție ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger