AcasăPoliticaSuceala lui Macron. Încearcă să revină de partea bună a istoriei -...

Suceala lui Macron. Încearcă să revină de partea bună a istoriei – și a NATO?

Schimbare de strategie pentru singura putere nucleară din Europa

În perioada în care mercenarii lui Evgheni Prigojin s-au revoltat pentru scurt timp împotriva guvernului rus, o navă de război franceză făcea prima sa călătorie în Marea Baltică.

Fregata Auvergne a acostat la Helsinki la 24 iunie, în semn de susținere față de cel mai nou membru NATO, Finlanda. Desfășurarea la doar 300 de kilometri (190 de mile) de Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, ar fi putut fi, de asemenea, menită să demonstreze entuziasmul reînnoit al Franței față de alianța occidentală după decenii de ambivalență.

Și în timp ce liderii NATO se pregătesc să se reunească la Vilnius săptămâna viitoare, președintele Emmanuel Macron încearcă să recupereze timpul pierdut.

Macron a renunțat la celebra sa glumă despre NATO „moartea cerebrală” de la invazia rusă, care a accentuat atenția asupra rolului alianței în protejarea altor națiuni europene. Acum, în timp ce încearcă să treacă peste revoltele șocante de acasă din această lună, el urmărește să accelereze expansiunea spre est atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, deschizând o “cale” de aderare pentru Ucraina.

De asemenea, a renunțat la rezistența de lungă durată a Franței față de extinderea umbrelei de securitate occidentale și a cerut o coordonare mai strânsă între NATO și UE în materie de apărare.

„Mesajul este important”, a spus Rym Momtaz, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice. „Va trebui să vedem dacă acest mesaj se traduce într-o nouă direcție strategică.”

Timp de ani de zile, Macron și-a îmbrățișat rolul de moștenitor al unor lideri francezi precum Charles De Gaulle și Jacques Chirac, care au păstrat distanța față de alianța NATO condusă de SUA și, în cazul lui Chirac, au ignorat preocupările Europei de Est.

Macron i-a întins covorul roșu lui Vladimir Putin în 2017 și a provocat indignare chiar înainte de invazie când a menționat posibila „finlandizare” a Ucrainei – renunțând la perspectiva aderării la UE sau NATO pentru a liniști Moscova.

Unii oficiali sunt sceptici. Un diplomat european și-a bătut joc de planurile lui Macron de a media negocierile de pace alături de China, amintind, cu vârf și îndesat, de încercările sale anterioare eșuate de a-l convinge pe Putin să nu atace Ucraina. Un al treilea a sugerat că Macron și-a dat pur și simplu seama că eforturile sale de a-l angaja pe Putin nu au funcționat.

Dacă foaia de parcurs pentru aderarea Ucrainei la NATO este un proiect nefezabil, președintele francez susține o colaborarea mai strânsă cu alianța nord-atlantică exact în momentul în care centrul de greutate politică al acesteia se deplasează spre est.

Macron mai poate juca o carte unică: arsenalul nuclear al Franței. De când Marea Britanie a părăsit UE, Franța este singura putere nucleară din blocul comunitar, iar continentul se bazează în mare măsură pe Statele Unite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
976 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger