AcasăPoliticaSUA presează Arabia Saudită să-și vândă petrolul în dolari

SUA presează Arabia Saudită să-și vândă petrolul în dolari

Nici bine nu s-au stins ecourile summit-ului BRICS, de la Johannesburg, și la care s-a decis lărgirea organizației prin primirea mai multor membri, printre care și Arabia Saudită, că America a și mutat. Casa Albă presează Riadul să-și vândă în continuare petrolul în dolari și să renunțe definitiv la tranzacțiile în yuanul chinezesc. În caz contrar…

La Washington este mare îngrijorare din cauza faptului că Mohammed bin Salman a decis să-și prețuiască țițeiul în alte valute, în special renminbi (moneda Chinei), lovind puternic în interesele SUA.

Ce rol joacă Israelul

Arabia Saudită este unul dintre primii trei producători de petrol din lume. Din anii ’70 încoace, regele Saud a fost de acord să-și vândă țițeiul în dolari, ajutând la menținerea statutului hegemonic al dolarului ca monedă de rezervă globală.

Potrivit publicației Wall Street Journal, Administrația Biden lucrează la un acord diplomatic în care Arabia Saudită ar fi de acord cu normalizarea relațiilor cu Israelul. În schimb, se pare că Riadul a cerut ca Washingtonul să ofere garanții de securitate pe întreaga durată a acestui acord, precum și să ajute țara să dezvolte un program nuclear.

Deși negocierile sunt aparent despre Israel și Palestina, WSJ remarcă faptul că SUA folosesc acest acord pentru a face presiuni asupra „Arabiei Saudite, căreia i se impun limite în ceea ce privește relația sa cu China, una tot mai puternică. Administrația Biden solicită asigurări din partea Arabiei Saudite că se va distanța economic și militar de Beijing”. Informațiile jurnaliștilor WSJ sunt confirmate de înalți oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului.

Legat de acest subiect, al relațiilor sino-saudite, care „arde” cel mai tare la Washington, se pare că SUA au trei cerințe principale:

  1. Asigurări că Arabia Saudită va folosi dolari americani, nu moneda Chinei, în vânzările viitoare de țiței;
  2. Asigurări că Arabia Saudită nu va permite Chinei să construiască baze militare în regat;
  3. Asigurări că Arabia Saudită nu va folosi tehnologia dezvoltată de Huawei în proiectele sale viitoare.

Dacă mulți analiști au speculat că armata americană va părăsi treptat Asia de Vest pentru a acorda prioritate noului Război Rece, iată că informațiile dintr-un raport secrett arată exact opusul – „Concentrarea președintelui Joe Biden asupra încheierii unui acord cu Arabia Saudită este o reflecție a viziunii sale că America trebuie să rămână un jucător central în Orientul Mijlociu pentru a controla Iranul, pentru a izola Rusia prin prelungirea războiului din Ucraina și pentru a contracara eforturile Chinei de a înlocui Washingtonul în regiune”, după cum punctează sursele WSJ.

Petrodolarul ajută la menținerea hegemoniei SUA

Petrodolarul este un pilon-cheie care susține hegemonia monedei americane pe piața financiară. E atât de ușor să înțelegi cum funcționează sistemul dezvoltat de americani: faptul că țările care achiziționează țiței au nevoie de dolari pentru a-l plăti asigură o cerere constantă pentru moneda Washingtonului în întreaga lume!

Acest lucru stabilizează dolarul, ajutând la finanțarea deficitului masiv de cont curent pe care Statele Unite l-au menținut de zeci de ani.

Când cele mai multe state de pe glob au un deficit comercial constant, moneda lor națională se depreciază față de moneda pe care o folosesc pentru a plăti importurile. Pe măsură ce moneda locală slăbește, acest lucru face importurile mai scumpe și exporturile mai ieftine, încurajând țara să-și echilibreze comerțul.

Cu toate acestea, Statele Unite au reușit mult timp să mențină un deficit comercial uriaș cu restul lumii deoarece în lume există foarte multă cerere pentru moneda sa, dolarul.

Iar când Arabia Saudită are o „supraabundență” de dolari, urmare a tranzacțiilor de țiței în creștere, Riadul depune banii în sistemul bancar american (obligatoriu, conform unei înțelegeri cu SUA!), care la rândul său folosește moneda în exces pentru a finanța mai multe împrumuturi.

De asemenea, Banca Centrală a Arabiei Saudite investește excesul de dolari pe care îl primește din vânzările de țiței în achiziționarea de titluri de trezorerie. Cu alte cuvinte, Riadul finanțează cheltuielile Guvernului SUA.

Totul a fost gândit încă din anii ’74.

În 1974, președintele de atunci, Richard Nixon, l-a trimis pe Secretarul Trezoreriei, William Simon, în Arabia Saudită. Scopul călătoriei a fost de a „neutraliza petrolul brut ca armă economică și de a găsi o modalitate de a convinge Arabia Saudită să finanțeze deficitul tot mai mare al Americii.

Astfel, Washingtonul a semnat un acord istoric cu Riadul, angajându-se să protejeze monarhia din Golf în schimbul vânzării țițeiului exclusiv în dolari, iar banii obținuți – „petrodolarii” – să fie depozitați în băncile comerciale americane și/sau investiți în obligațiuni de trezorerie.

De atunci încoace, tot petrolul Arabiei Saudite se tranzacționează în dolari, Riadul finanțând, astfel, cu mii de miliarde cheltuielile Americii.

Discuții pe axa Riad – Beijing despre vânzarea petrolului în yuani

China a devenit în ultimii ani cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite, iar cele două națiuni au dezvoltat relații tot mai strânse.

De un deceniu, Beijingul a cumpărat mai mult petrol din Golful Persic decât Statele Unite, astfel că regiunea a devenit foarte importantă pentru securitatea energetică a Chinei. Practic, de aici își extrage colosul din Asia o treime din nevoile sale energetice.

Președintele Xi Jinping a vizitat Arabia Saudită în decembrie 2022, unde a semnat acorduri cu Consiliul de cooperare al Golfului (CCG) și Liga Arabă. Cu acest prilej, Xi a anunțat că „China va continua să importe cantități mari de țiței din țările CCG, să extindă importurile de gaze naturale lichefiate și să utilizeze pe deplin Bursa de petrol și gaze naturale din Shanghai ca platformă pentru a efectua decontarea în yuan a comerțului cu petrol și gaze”.

Mai mult, în luna martie, China a intermediat o apropiere istorică între Arabia Saudită și Iran, gest diplomatic ce a stârnit furia Americii. Imediat, Washingtonul a intervenit cerând Riadului să revină la politica SUA de a impune o izolare agresivă a Teheranului.

De curând, ministrul de Finanțe al Arabiei Saudite a confirmat public pentru prima dată că Riadul are în vedere, într-adevăr, vânzarea de țiței în alte valute decât dolarul american. Dar MBS, moștenitorul tronului, încă nu a vorbit pe marginea acestui subiect.

Americanii tremură pentru că văd cum apropierea Arabiei Saudite de China și Rusia devine tot mai puternică. Riadul este deja membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), un organim care promovează integrarea eurasiatică, din care fac parte, printre alții, China, Rusia, India și Pakistan.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.550 afisari

27 COMENTARII

  1. Periculos jocul la doua capete al Arabiei Saudite , altii tremura , americanii au suficiente parghii , ii lasa sa se perpeleasca in suc propriu …

  2. „De un deceniu, Beijingul a cumpărat mai mult petrol din Golful Persic decât Statele Unite,…”
    Aici ii roade de fapt pe murikani.

    • Ce dracu ne intereseaza de unde cumpara Beijingul petrol? Scopul nostru e de a mentine preturi ieftine contra interesul lui OPEC. Nu mai te baga ca musca in ciorba de dinozaur daca nu pricepi.

  3. ” Dar MBS , mostenitorul tronului , inca nu a vorbit pe marginea acestui subiect „. Nimeni nu stie ce se afla in spatele cortinei …

  4. AMERICA CONTINUA SA FACA CEEA CE A FACUT DE 80 DE ANI -SA AMENINTE ,SA FORTEZE NOTA .SA SPERAM CA VREMEA AMERICII E PE FINAL ,CA SE VOR TERMINA RAZBOAIELE INSTRUMENTATE SUB STEAG FALS CONTRA CELORA CARE NU-S DE ACORD CU POLITICA AMERICANA.
    IN ORIENTUL MIJLOCIU PE AMERICANI ACUM II DOARE SIGURANTA ISRAELULUI SI NU PETROLUL.

  5. Inainte sa am raporturi sexuale cu tatal meu si sa se desparta de mama de fiecare dată când stateam cu ochiul lipit de gaura cheii și salivam la ce ritual de împerechere imi ofera tata calare pe mama, doar, doar își va da seama si ma invita sa dau buzna peste ei și să mă aibă imediat și total la cat de fierbinte eram in acele clipe și cât de plin de dorința sunt! Tata se străduia mereu și inventa fel de fel de poziționări, ba scapa săpunul pe jos și se apleca si îl iau dar cu spatele spre ușă, expunând cat se poate de clar boasele lui uriase și bucile paroase, sau se săpunea insistent la penis simulând chiar fuutaiul, ori isi mângâia cu o mână penisul și cu cealaltă boasele! Toate astea le facea fix pt. mine, dar nu pot să rămân insensibil și mă excită groaznic chiar și când îmi imaginez că în sfârșit dărâma ușă aia nenorocita sa dau năvală si să mă fuuta, așa cum merit și cum aștept de atâta timp!
    Din păcate, abia dupa ce s-a despartit de mama am avut noroc, intr-o noapte, am zis ca fie ce o fi, mă voi strecura gol la el în pat si să vad atunci dacă mai poate să se rețină! Chiar nu mai puteam, eram tot extrem de excitat și nerăbdător să fac asta! E drept, am mai vrut să fac asta și în alte dați însă nu am avut curaj! Dupa ce am luat cateva guri de Noroc la pet, mi-am facut curaj!
    Seara a trecut cu bine, ceva banalitati schimbate drept conversație între doi indiferenți și nu a trecut mult timp până ne-am urat noapte buna și ne-am retras in dormitoare. Primul lucru a fost să iau cateva gaturi de bere și apoi încă una și încă una, așa că destul de repede eram ușor amețit și, daca tot eram fără chiloți mi-am inceput masturbarea. Deja simțeam dorința chiar și când mă atingeam doar, iar când am început să o pipăi din ce in ce mai insistent, am intrat într-o stare tot mai accentuată de excitație și devenisem nerăbdătoar să fac ceva in această direcție! Am mai tras o gură de bere și m-am ridicat din pat, am aruncat bluza de pe mine și, gol dar foarte fierbinte, am pornit către dormitorul lui. Ușa nu era închisă, așa că am intrat în liniște și pe întuneric m-am apropiat de pat. L-am auzit cum respiră ușor, cred că adormise de curând și, încet, cu grija, m-am strecurat sub cearceaful cu care era învelit. Surpriza a fost una colosala! TATA dormea gol goluț și o puula tare și bună mă aștepta la fel de nerăbdătoare ca și mine! Am înțeles imediat că se aștepta la asta și bucuros, doar e sânge din sângele meu am sărit pe el, l-am luat în brațe, l-am sărutat pe gura cu pofta nebună ce mă cuprinsese și mi-am potrivit bunăciunea aia de puula la fundulet. A intrat în forță la cat de umed eram acolo și mult doritul fuutai s-a dezlănțuit fara limite! M-a călărit o bucată de timp, apoi m-a tras sub el și a trecut la pompe serioase și la supt! Îmi venea să urlu de fericire pt ce se întâmplă și mă împingeam in puula de fiecare dată când se îndesa in mine. Mi-am ridicat picioarele să mi-o bage și mai adânc și am intrat într-o perfectă sincronizare cu el. Ne-am fuutut astfel mult timp și îi tot repetam: te iubesc, te iubesc, te vreau mult, loveste-ma in anusul meu fericit, fuute la maxim, dă-i puula, dă-i, așa! In fine a venit și binemeritatul jet de sperma cu care ne-am oprit și trântiți pe spate am răsuflat ușurați!

  6. O iei tu in gura de la romanii de pretutindeni , psihopatule care te dai Barbu Gh. cu domiciliu sub pasarela garii Tiraspol !

  7. Inca o data se dovedeste ca raul acestei omeniri sunt americanii.Peste tot vand arme,invrajbesc natiuni si trimit armate numai si numai ptr bunastarea lor.toti care nu sunt cu ei sunt dusmanii lor

    • Esti lovit la cap. Americanii sunt aliatii nostri naturali si a toata europei. Toti facem parte din lumea occidentala. Ca atare, cum gandesti cu ca slabirea dolarului e in avantajul nostru?

  8. Cine se complica cu Diavolul drogat si pedofil amerloc in afaceri sau politica pierde suta la suta ,se pisa BRICS SI SAUDI ARABIA PE amerlocii

    • Kostyusku , dihoriuli scopit , ti-ai ligat piolonicu di birigati la micu dijun si baji la mat majun maro ? Nu mai antriniezi la Fiulham , acu maturi siminti la piluza FC Iskra -Stali Ribnitu ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger