AcasăPoliticaSUA intră în război. Yemen, un alt Al Qaeda scos din joben...

SUA intră în război. Yemen, un alt Al Qaeda scos din joben de americani

Yemenul a reușit să schimbe cursul conflictului din Fâșia Gaza atacând navele aflate în drum spre Israel. Dacă  în primele zile au părut mulțumiți cu rezultatul acțiunii lor, acum militanții houthi (gruparea Ansar Allah) au toate motivele să regrete, căci e foarte probabil ca totul să se întoarcă împotriva lor. Sau, de ce nu, a întregii regiuni, după ce SUA au înființat o coaliție (task force) pentru protejarea culoarelor maritime din Marea Roșie.

Pretextul pentru intervenția americanilor este tocmai Yemenul, noul Al Qaeda scos din joben de strategii Pentagonului.

În loc să facă presiuni pentru încetarea masacrului în Gaza și impunerea păcii (chiar și cu forța), Administrația Biden mobilizează flotele arabe și occidentale în Marea Roșie pentru a proteja interesele economice, politice (și militare, evident!). Ale cui? Nu-i lesne de observat cine are de câștigat.

Pe fondul intensificării atacurilor yemenite asupra navelor care se îndreaptă spre Israel, SUA au sunat adunarea și 10 state formează acum o unitate gata să intervină pentru susținerea libertății de navigație în Marea Roșie și Strâmtoarea Bab el-Mandeb.

Această propunere lansată de americani (o forță navală internațională pentru protecția navigației în Marea Roșie) poate fi înțeleasă numai în contextul sprijinului necondiționat exprimat pentru statul Israel. La 4 decembrie, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a anunțat discuții despre formarea unui grup operativ naval și imediat Tel Avivul a înțeles că trebuie să-și sporească amenințările de represalii militare împotriva Yemenului.

Chiar omologul israelian al lui Sullivan, Tzachi Hanegbi, a transmis că, „dacă lumea nu se ocupă de asta, vom lua noi măsuri”.

În doar două luni de conflict în Gaza, Washingtonul a deschis un pod aerian, de aprovizionare cu arme, peste Israel, ceva ce depășește cu mult livrările către Ucraina, într-o perioadă similară de timp.

Dar asta nu a calmat spiritele în regiune și nici nu a speriat pe cineva. Dimpotrivă, americanii au ajuns să aibă chiar ei de-a face cu rachetele și dronele yemenite, care țintesc orașul Umm al-Rashrash (Eilat), din sudul Israelului.

Ce urmăresc americanii

Noul „Task force” arată din ce în ce mai mult ca o mișcare americană gata să înfrunte direct Yemenul, după ce războiul de opt ani pe care aliații SUA, saudiții și emirații, nu au reușit să-l câștige.

De asemenea, poate fi văzută și ca o oportunitate de a forța integrarea regională a Israelului în Orientul Mijlociu, prin implicarea Tel Avivului într-o misiune militară mai amplă, de natură multinațională.

O potențială escaladare a loviturilor asupra navelor israeliene care tranzitează Strâmtoarea Bab el-Mandeb ar putea reprezenta o provocare semnificativă pentru această coaliție.

Bab el-Mandeb este un punct vulnerabil pentru „Aliați”, la fel ca Strâmtoarea Ormuz, controlată de Iran. 12% din totalul comerțului maritim global trece anual prin Bab el-Mandeb.

Dacă vor să lovească Ansar Allah, americanii vor trebui să trimită în zonă un număr mare de nave militare. Cei de la „Defense News” scriu că ar fi nevoie și de prezența Israelului, alături de Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, pe lângă țările G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie). Dacă se întâmplă asta, atunci vom avea militarizarea unor întregi zone maritime – de la Mediterană la „Suez”, plus Golful Aqaba, Marea Roșie, Golful Aden, Marea Arabiei, chiar și Golful Persic, de ce nu!?

Pe măsură ce SUA concurează cu China și Rusia asupra stăpânirii lumii, obiectivul general devine tot mai clar – dominația coridoarelor internaționale, fortificarea securității energetice și, mai nou, gestionarea conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu.

Șah dat Chinei și Rusiei

Pe canale diplomatice, Rusia și China au reușit, anul trecut, să convingă Arabia Saudită și Emiratele să oprească războiul cu Yemen. După șapte ani de conflicte, s-a făcut pace, chiar dacă doar una provizorie.

Noile evenimente aruncă în aer eforturile Moscovei și ale Beijingului de a controla „focul” din regiune.

Sunt informații că de la Casa Albă se fac presiuni puternice pentru ca Riadul să nu semneze un acord de pace cu Sanaa, așa cum fusese înțelegerea între Xi Jinping și Mohamed bin Salman. Dimpotrivă, SUA vor ca saudiții să reia atacul asupra Yemenului, dar de data aceasta sub umbrela acestei coaliții internaționale.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.850 afisari

7 COMENTARII

  1. Lumea Araba/musulmana actuala nu se compara cu Vietnamul sau Coreea !
    Cine a scos sabia ii va simti taisul !

  2. Iudeoamerlocia e pe duca oricat s-ar zbatea. Lumea intreaga si-a dat seama cu cine au de a face.

  3. Primul stat iudaizat a fost Statele Unite. Evreii se folosesc de armata lor. Nu numai Israelul este tara lor, ci planeta intreaga. Au pus mana pe intreaga planeta. Ei sunt in spatele loviturilor de stat, a revolutiilor etc. Ei au pus mana si pe Romania, Ungaria, Polonia… Se doreste aruncarea intregii planete intr-un nou razboi, al treilea… Sa ne fereasca Dumnezeu sa se ajunga la folosirea armelor nucleare !!!.

  4. Americanii forteaza nota mizand pe lasitatea lumii arabe , se uita un lucru !,cuiul lui pepelea este TURCIA care misca la 2 capete .
    Razboiul din Gaza a facut praf intelegerea Israel -Arabia Saudita !,China a pus la aceeasi masa Arabia Saudita si Iranul !!,Irakul nu uita ‘si nu iarta
    distrugerile si crimele americanilor.
    Multi nu iau in calcul prezenta Chinei in DJIBUTI si A Rusiei in Siria la TARTUS !.
    Ideea Israelului de a ocupa Libanul va genera adevaratul razboi !!, ceea ce a fost in Gaza va deveni un pui pe langa Liban unde Hesbolahul e o nuca tare.
    UITATI-VA LA LUNGIMEA LINIILOR LOGISTICE DE APROVIZIONARE A ZONEI FRONTULUI !, AMERICA A AJUNS SA -SI EPUIZEZE ATAT FINANCIAR CAT SI MILITAR NISTE REZERVE !.
    CE RAZBOAIE A CASTIGAT AMERICA IN ULTIMII 75 DE ANI ?

  5. Americanii forteaza nota mizand pe lasitatea lumii arabe , se uita un lucru !,cuiul lui pepelea este TURCIA care misca la 2 capete .
    Razboiul din Gaza a facut praf intelegerea Israel -Arabia Saudita !,China a pus la aceeasi masa Arabia Saudita si Iranul !!,Irakul nu uita ‘si nu iarta
    distrugerile si crimele americanilor.
    Multi nu iau in calcul prezenta Chinei in DJIBUTI si A Rusiei in Siria la TARTUS !.
    Ideea Israelului de a ocupa Libanul va genera adevaratul razboi !!, ceea ce a fost in Gaza va deveni un pui pe langa Liban unde Hesbolahul e o nuca tare.
    UITATI-VA LA LUNGIMEA LINIILOR LOGISTICE DE APROVIZIONARE A ZONEI FRONTULUI !, AMERICA A AJUNS SA -SI EPUIZEZE ATAT FINANCIAR CAT SI MILITAR NISTE REZERVE !.
    CE RAZBOAIE A CASTIGAT AMERICA IN ULTIMII 75 DE ANI ?.
    PENTAGONUL A INVENTAT TERORISMUL SI L-A CULTIVAT DE 20 DE ANI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

Nouă candidați intră în cursa electorală din 9 iunie, pentru fotoliul de primar general al Capitalei.Printre ei, social-democrata Gabriela Firea, fosta șefă de...

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa...
proger