AcasăEconomieSUA, amenințate de Arabia Saudită cu sistarea vânzărilor de petrol!

SUA, amenințate de Arabia Saudită cu sistarea vânzărilor de petrol!

Pe fondul ofensivei diplomatice declanșate de China în Orientul Mijlociu, Statele Unite ale Americii primesc o nouă lovitură în regiune. De data aceasta, Arabia Saudită arată (încă o dată) că și-a ales tabăra, iar aceasta este alianța BRICS. Cel mai mare exportator de țiței de pe glob susține că nu va accepta în veci o plafonare a prețurilor impusă de altcineva, cu aluzie directă la Casa Albă. Dacă se va ajunge aici, dinastia Saud transmite că știe ce are de făcut: va sista vânzarea de petrol către acea țară!

În contextul în care Statele Unite au forțat Uniunea Europeană să impună o plafonare de preț la țițeiul achiziționat din Rusia (al doilea producător mondial), există temeri că același lucru l-ar putea păți și Arabia Saudită.

Orientul Mijlociu, tot mai apropiat de China

Îngrijorările au la bază nu numai rațiunile economice apărute în urma crizei energetice, ci și apropierea Riadului de dușmanul China. Unchiul Sam nu poate sta cu mâinile în sân și să se uite cum Xi Jinping cucerește economic, social și cultural tot Orientul Mijlociu.

În același timp, OPEC rămâne un ghimpe în coasta Statelor Unite. A refuzat să crească producția de țiței, în pofida repetatelor îndemnuri făcute de americani, și a transmis că nici nu se pune problema excluderii Rusiei din organizație, așa cum ceruse, evident, tot America. Pornind de la această atitudine de frondă, la Washington a început să se vorbească despre sancționarea Arabiei Saudite, iar una dintre variantele vehiculate în presa de peste Ocean ar fi cu adevărat o nucleară: plafonarea prețului la petrolul saudiților!

Chestionat pe marginea acestei posibilități, ministrul Energiei de la Riad, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că Arabia Saudită va sista vânzarea de țiței oricărei țări care o să impună un astfel de plafon de preț. „Dacă s-ar impune un plafon de preț asupra exporturilor noastre de petrol, nu vom vinde petrol niciunei astfel de țări și vom reduce producția zilnică de petrol. Și nu aș fi surprins dacă și alții ar face același lucru, rețineți asta!”, a avertizat bin Salman, fratele prințului moștenitor Mohamed bin Salman, trecut pe lista neagră de autoritățile americane.

Poziția Riadului este clară – plafoanele de preț, fie că sunt impuse unei țări, fie unei organizații (cum este OPEC) ar duce la „contra-răspunsuri individuale sau colective cu consecințe intolerabile, sub forma volatilității și instabilității masive”.

Nu mai departe de luna decembrie, G7, Uniunea Europeană și Australia au impus un plafon de preț de 60 de dolari pentru petrol rusesc livrat pe mare, ca parte a sancțiunilor ample menite să înăbușe economia rusă. Decizia occidentalilor a alarmat în principal statele producătoare de petrol. Ca un prim răspuns (venit în urma unei solicitări făcute de Federația Rusă), OPEC a decis să reducă producția de țiței, astfel păstrând prețul ridicat. Arabia Saudită anunță că și în 2023 lucrurile vor sta întocmai. „Există cei care continuă să creadă că vom ajusta acordul, dar nu o vom face. Eu le spun că trebuie să aștepte până vineri, 29 decembrie 2023, pentru a le demonstra angajamentul nostru față de actualul acord de reducere a producției de țiței”, a dezvăluit Abdulaziz bin Salman.

De asemeena, saudiții sunt și împotriva proiectului de lege NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels), din Congresul SUA, care ar permite ca statele suverane să fie trimise în judecată în instanța federală din America. „Legea NOPEC nu recunoaște importanța deținerii capacității neutilizate asupra stabilității pieței energetice”, afirmă ministrul saudit al Energiei. În opinia Riadului, America vrea să dinamiteze investițiile în producția petrolieră și să determine, astfel, scăderea ofertei globale.

Dacă va fi adoptată de Congresul SUA, legea NOPEC va revoca imunitatea suverană care protejează națiunile și companiile lor petroliere de urmărirea penală în State.

author avatar
Nicholas Cezar
1.946 afisari

15 COMENTARII

  1. Da ce, e dupa capul lor? Sa-i ferasca Muhamed ala de o primavara araba. Nici o tara din lume civilizata de occident, nu are dreptul sa aiba resurse si sa nu le exploateze, ei sau altii. Lasati vrajeala cu dreptate pe pamant, aia e pt. prosti. Avem 2 variante, unul care da si altul care primeste, depinde la ce capat al pu*ii te afli.

    • Ba tu atat de idi ot poti fi? Baga mi asi pu la in ma ta aia care nu te a avortat. Da cine mor ții ma ti esti tu sa spui unui stat suveran ce sa facă cu bunurile sale. Ma fo ame de slu ga Ord inara, de asta am ajuns unde suntem, sa nu mai avem nimic, industrie, agricultura, suveranitate, din cauza slu Gilor ca tine, zdr eanta de om

    • Am vazut cateva postari si realizez că esti un frustrat cu maxim 10 clase ce habar nu are despre nimic , asta arată nivelul de incultură chiar si pentru un submediocru . Postezi in general ca să te bagi in seamă .

      • ….. ▄▄ ▄▄
        ……▄▌▒▒▀▒▒▐▄
        …. ▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌
        … ▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌
        ….▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌
        ….▐▀▄▄▄▄▄▄▄▄▄▀▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        ….▐░░░░░░░░░░░▌
        …▄█▓░░░░░░░░░▓█▄
        ..▄▀░░░░░░░░░░░░░ ▀▄
        .▐░░░░░░░▀▄▒▄▀░░░░░░▌
        ▐░░░░░░░▒▒▐▒▒░░░░░░░▌
        ▐▒░░░░░▒▒▒▐▒▒▒░░░░░▒▌
        .▀▄▒▒▒▒▒▄▀▒▀▄▒▒▒▒▒▄▀
        .. ▀▀▀▀▀ ▀▀▀▀▀

  2. Usa are o gramada de baze militare in peninsula araba….Bahrain,Quwait,Qatar..etcetera…Cum o sa faca arabii ca doar nu o sa se ia cu ei la harta?Probabil va fi un nou mare razboi in zona…si chinezii nu prea au cum sa intervina ca e departe.S-ar putea sa vedem pe dos ce se intampla in Ucraina…adica chinezii sa livreze arme arabilor exact cum livreaza USA in Ucraina.Plus in Irak nic acum nu se stie ce se intampla e un balamuc non-stop cu tot felul de militii

  3. @alex sugatorule de poola, Merg cu caramelele ca sa le inghita ma-ta din mormant pe lumea ailalta, pisha-m-ash pe norocul tau de leghebeteu labar, si sa-ti foot pe mata in neam si in sange!

    • Pentru ma-ta !

      ….. ▄▄ ▄▄
      ……▄▌▒▒▀▒▒▐▄
      …. ▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌
      … ▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌
      ….▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌
      ….▐▀▄▄▄▄▄▄▄▄▄▀▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      ….▐░░░░░░░░░░░▌
      …▄█▓░░░░░░░░░▓█▄
      ..▄▀░░░░░░░░░░░░░ ▀▄
      .▐░░░░░░░▀▄▒▄▀░░░░░░▌
      ▐░░░░░░░▒▒▐▒▒░░░░░░░▌
      ▐▒░░░░░▒▒▒▐▒▒▒░░░░░▒▌
      .▀▄▒▒▒▒▒▄▀▒▀▄▒▒▒▒▒▄▀
      .. ▀▀▀▀▀ ▀▀▀▀▀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger