UE trebuie să-și întărească atitudinea față de China și să vadă țara ca un concurent total cu zone limitate de potențial angajament: așa au fost sfătuiți miniștrii blocului înaintea discuțiilor privind recalibrarea strategiei Bruxelles-ului față de Beijing.
Un îndemn care seamănă cu o trezire buimacă la realitate, după ce ani de zile UE a întins covorul roșu companiilor chinezești și a ajuns dependentă de forța de muncă ieftină a acestora.
Potrivit unui document pregătit pentru statele membre, văzut de Financial Times, “UE ar trebui să colaboreze mai strâns cu SUA, să își consolideze apărarea împotriva amenințărilor cibernetice și hibride, să își diversifice lanțurile de aprovizionare pentru a se îndepărta de China și să aprofundeze legăturile cu alte puteri din Indo-Pacific”.
Atrage atenția o altă afirmație, care descrie o realitate cunoscută de toată lumea: „China a devenit un concurent global și mai puternic pentru UE, SUA și alți parteneri cu idei similare”.
Dar dovedește și neputiința – “evaluarea admite că China nu se va schimba”, a spus un înalt oficial al UE. Asta e tot ce au găsit de „analizat” pricepuții strategi europeni? Discuțiile din această săptămână ale UE au loc după ce SUA au avertizat că China este „cea mai importantă provocare geopolitică”.
Duminică, președintele Xi Jinping și-a folosit discursul de la congresul Partidului Comunist – unde își va consolida poziția de cel mai puternic conducător al Chinei de la Mao Zedong încoace – pentru a se îndrepta împotriva „interferențelor străine” și a „protecționismului și intimidării” din partea altor țări.
Documentul UE sugerează că actuala politică a blocului de a vedea China ca pe un „partener-concurent-rival sistemic” este învechită. E ca și cum ai spune că apa e udă.
China are ambiții globale, are capacitatea de a remodela ordinea internațională, are bani și lanțuri de aprovizionare diversificate. UE nu se poate lăuda decât cu dependența de gigantul asiatic – și cu o atitudine slugarnică. O mare de greșeli și naivitate a indundat percepția europeană față de o țară care mătură totul în cale.
Blocul comunitar o tot ține în summituri nesfârșite despre orice, de la energie la comerț – și nu reușește să se pună de acord cu măsuri concrete. Și mai pregătește unul joi, o „dezbatere” despre China.
„O nouă discuție despre China, cu o nouă analiză, este foarte oportună”, a declarat Josep Borell, șeful diplomației europene. Ce-o să mai tremure Beijingul. De râs!
Cand primeau bunuri la 10% din cat ar fi cheltuit ei sa le fabrice si isi inchideau productia radeau ca prostii occidentalii. Acum sa cumpere rahaturi chinezesti la preturi adevarate.
„privind recalibrarea strategiei ”
-cu „recalotarea” asta era si ciuca catre dancu,
daca Radu Jacotă e autorul expresiei „lui pește prăjit” mai treaca-mearga;
daca vreun securoi face titlu-„privind recalibrarea strategiei lui pește prăjit”
NU ADMITEM!
Bă, jachetă, o să cumperi telefoanele mobile doar de la americani și cu 100 de milioane de lei dispozitivul. Sunteți mulți proști pe planeta asta! Pentru voi democrație înseamnă să aveți internet pentru filme porno și să vă uitați la Esca la pârț TV.