AcasăPoliticaStelian Ion și aberația de justiție

Stelian Ion și aberația de justiție

„Orice variantă se va propune, se va respinge, nu e niciun interes al UDMR ca un angajament din programul de guvernare să devină realitate. Ne aflăm într-un blocaj pe acest subiect. În realitate nu există dorința pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Cei de la PNL sunt neutri, spun ca ei sunt de acord cu desființarea în orice formulă”. Sunt afirmațiile lui Dan Barna, liderul USR, într-o emisiune televizată. Blocajul este, de fapt altul, pe care Barna nu vrea să-l recunoască. Ministrul Justiției și-a asumat un obiectiv pe care nu îl poate îndeplini, și asta pentru că SIIJ trebuie să rămână pe locul pe care îl deține acum.

Stelian Ion e distrus Nu i ies pasiențele cu desființarea SIIJ

Stelian Ion nu a înțeles nimic din rapoartele Curții Europene de Justiție și ale Comisiei de la Veneția. Niciunul dintre ele nu indică necesitatea sau obligativitatea desființării SIIJ. Înființarea ei a fost considerată constituțională, iar cele două Curți nu pot avea și nu își asumă atribuții privind desființarea. Mai mult, niciuna dintre Curți nu poate veni cu impuneri, ci doar cu recomandări.

Cine oprește tăvălugul?

Ministrul Justiției nu concepe însă ca SIIJ să mai existe. În pofida răspunsurilor primite de la marile Curți de Apel din țară și, în general, a elitei magistraturii, care pledează pentru menținerea SIIJ, Stelian Ion și-a făcut un țel din a o lichida. Nu există niciun motiv temeinic, dar asta deja nu mai contează. Este un tăvălug pornit în noiembrie 2019 de către președintele Iohannis și nimeni nu are puterea sau curajul să-l oprească. Nimeni nu a vrut să țină cont de opiniile întemeiate și documentate ale celor mai importante personaje din magistratură, dorința lui Iohannis este lege și s-a transmis, ca atare, din guvernare în guvernare. Ludovic Orban a fost primul care a pus accent pe desființarea SIIJ, apoi, după alegeri, la negocierile privind  constituirea coaliției de dreapta a pasat subiectul. Ajuns Ministru al Justiției, nu se știe clar din ce considerente, Stelian Ion l-a transformat în obiectiv principal al activității lui.

Desființați, dar fără DNA

Reproșurile lui Dan Barna la adresa UDMR fac trimitere la negocierile coaliției, când partidul lui Kelemen Hunor a fost de acord cu desființarea SIIJ. Acum, când Senatul trebuie să dea undă verde adoptarii de către guvern a proiectului de lege ce vizează desființarea SIIJ, UDMR s-a răzgândit. Cere ca din ecuația desființării să fie eliminată DNA, ca moștenitoare a dosarelor magistraților. De ce este în stare DNA toată lumea a văzut. Jumătate din magistrații României au fost ținuți cu căpăstrul pe cap ani de zile în dosare în care, de regulă, nu s-a lucrat absolut nimic. Erau ținute la păstrare numai pentru a asigura șantajul pentru pronunțarea soluțiilor dorite de procurori. Au existat și dosare, predate SIIJ în 2018, în care s-a constatat că s-au eliberat mandate de interceptare emise de instanțe necompetente sau dosare în care cei în cauză nu știau că sunt cercetați.

Îi dă pe mâna vecinilor

Ca să facă totuși pe plac UDMR, Stelian Ion vine cu o chichiță de toată jena. De fapt, o aberație. Dosarele magistraților să treacă la DNA, dar cu posibilitatea ca aceștia, dacă nu sunt mulțumiți de prestația procurorului care-i anchetează, să ceară mutarea cercetării la vecini. „La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competența Direcției Naționale Anticorupție, respectiv a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, dacă acesta își desfășoară activitatea în circumscripția serviciului teritorial care efectuează urmărirea penală, procurorul-șef al respectivei direcții dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui serviciu teritorial învecinat”, se precizează în amendamentul ministrului Justiției. Stelian Ion nu spune însă și cum se poate cere mutarea dosarului cât timp cercetarea se face in rem, iar solicitantul nu are nicio calitate. E din ce în ce mai limpede că justiția e legată la ochi pentru a nu vedea cum se fură la cântar.

author avatar
Valentin Boeru
1.803 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger