Soluția, destul de butucănoasă, găsită de Guvern în problema sancțiunilor impuse oligarhilor ruși, a fost ca toate activitățile companiilor care au legături cu aceștia să fie supravegheate de un administrator impus de stat, pentru ca niciun ban să nu ajungă în Federația Rusă. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că sancțiunile impuse rușilor nu trebuie să afecteze economia națională.
După mai bine de două săptămâni de bâlbe ale autorităților, care au afectat în lanț multe firme din România, s-a decis deblocarea conturilor și ridicarea sechestrului de pe marfa produsă de TMK Artrom, cu filiale în Slatina și în Reșița, companie condusă de un rus aflat pe lista neagră a oligarhilor, care își vânduse, însă, acțiunile. Măsurile sunt condiționate de impunerea unui administrator din partea statului român, care să supravegheze toate operațiunile comerciale și financiare ale societății.
”Ne-am întâlnit joi cu președintele ANAF și un consilier al premierului și avem promisiunea certă că se vor debloca toate drepturile salariale și se va debloca activitatea companiei, prin permiterea livrării mărfurilor și ridicarea sechestrului de pe marfa din port. Pentru fiecare problemă în parte, se va face un plan și totul se va desfășura sub supravegherea statului. După apariția ordinului de blocare a conturilor companiei și a ordinului de deblocare a salariilor, s-au deblocat doar salariile, însă toate drepturile aferente salariilor, tichetele de masă, ajutoarele de deces, ajutoarele de naștere, ajutoarele medicale erau blocate. Tot blocate erau și plățile către furnizori și beneficiari. Acum se deblochează și activitatea, dar se va da derogare pe fiecare punct în parte de către comisia inter-instituțională. Avem depozitele pline, pentru că nu am avut voie până acum să livrăm nicio țeavă”, ne-a declarat Cornel Ștefănescu, președintele Sindicatului din TMK Artrom.
Rusia a dat, nu a luat
Sindicaliștii de la TMK Artrom, care au protestat joi în fața Guvernului pentru deblocarea conturilor companiei, ne spun că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Executivului, s-a stabilit ca luni societatea să înainteze un plan către comisia inter-instituțională. Ulterior, va fi numit un administrator din partea statului, care va supraveghea activitatea companiei, ca nu cumva din conturi să plece bani spre Federația Rusă.
”Noi nu facem export în Rusia, nu avem nicio relație comercială cu această țară. Iar din companie nu a plecat un leu către Federația Rusă, din contră, au venit bani din Federația Rusă către noi, aproape 200 de milioane de euro pentru investiții, iar toate dividendele, de 40 milioane de euro, au fost reinvestite, atât la Slatina, cât și la Reșița. Noi exportăm în SUA, în Canada, Europa, inclusiv România. În planul pe care trebuie să-l întocmim vom trece fiecare activitate punctual și cu responsabili din partea societății, cu directorii de resort care să răspundă de activitatea respectivă. Activitatea trebuie deblocată, pentru că și statul român are de pierdut. Mai mult, acum se va debloca și activitatea firmelor care au fost oprite, pentru că depindeau de compania noastră, cum este și Dacia Pitești, dar și altele. Noi am spus de prima dată că vor fi foarte multe societăți afectate pe orizontală, și în țară și în Europa”, ne-a precizat Cornel Ștefănescu, liderul Sindicatului din TMK Artrom.
Ciolacu se repoziționează
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că, deși susține sancțiunile împotriva Federației Ruse, nu poate fi de acord ca acestea să afecteze angajații români și economia națională. ”Sper că Guvernul va găsi din nou răbdarea și determinarea să se inspire din soluțiile europene astfel încât aplicarea sancțiunilor să aibă cât mai puține consecințe negative asupra salariaților și economiei naționale. Aceasta este singurul mod logic în care România trebuie să reacționeze”, a spus Marcel Ciolacu.
Puie Mutin, nici un ban criminalului
Mă, tu ești tâmpit, nu ai citit ce zic aia de la firmele cu patroni rusi?!