AcasăPoliticaSpor la salariu pentru politistii si angajatii din institutiile de ordine publica...

Spor la salariu pentru politistii si angajatii din institutiile de ordine publica si aparare care muncesc in zilele libere si de sarbatori

Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta ce aduce modificari actualului cadru legislativ privitor la salarizarea personalului platit din fonduri publice. Ca urmare, de luna viitoare, angajatii din aparare si institutiile de ordine publica pot primi mai multi bani la salariu, daca muncesc in zilele declarate nelucratoare si de sarbatorile legale, si nu doar zile libere, ca pana acum.

Astfel, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea art.13 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in anul 2014. Ca urmare, „militarii, politistii si ceilalti angajati din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala vor putea fi platiti, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si de sarbatorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul efectiv lucrat in zilele respective, in cazul neacordarii de timp liber corespunzator„, mentioneaza reprezentantii MAI, prin intermediul unui comunicat.

Masura a fost propusa de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, si schimba situatia existenta pana la aceasta data, cand legislatia permitea recuperarea muncii prestate in zilele nelucratoare si sarbatorile legale doar prin timp liber. Insa, dat fiind numarul redus al efectivelor acestor institutii, raportat la numarul misiunilor, acordarea de timp liber in functie de munca prestata in aceste conditii ar fi putut afecta functionarea normala a sistemului. Mai mult, s-a tinut cont si de faptul ca activitatea angajatilor din domeniul aparare, ordine publica si securitate nationala este una cu caracter permanent. „In aceste conditii, acolo unde angajatorul nu poate acorda compensarea cu timp liber corespunzator, cei care au muncit in zilele libere vor primi o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul lucrat in acele zile, prin raportare la durata programului normal de lucru din respectiva luna”, mai precizeaza MAI.

601 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger